dilluns, 19 de desembre del 2016

75 anys de la presència del COAC a les Terres de l'Ebre



Els arquitectes ebrencs celebrem enguany el 75 aniversari de la presència del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a les Terres de l'Ebre (1941-2016) i els 20 anys de la Demarcació de l'Ebre. Per això, amb motiu d'aquesta efemèride, s'han organitzat una sèrie d'actes que inclouen una exposició, visites guiades a edificis modernistes i l'acte oficial d'homenatge a alguns arquitectes de la demarcació.

Entendre els inicis del COAC a l'Ebre és analitzar la implantació de la Direcció General de Regiones Devastadas (DGRD) al territori des de 1941 per això hem fet una mostra que, sota el títol Ciutats reconstruïdes • Acció conjunta de Regiones Devastadas i COAC Ebre • Actuacions a l'Observatori de l'Ebre i a la Diòcesi de Tortosa, es desenvolupa en dues exposicions que pretenen mostrar el paral·lelisme dels dos organismes en els primers anys de postguerra i fer un recorregut per alguns dels projectes realitzats.

D'una banda l'exposició Actuacions a la Diòcesi de Tortosa mostra un seguit d'intervencions en edificis religiosos que donen resposta a una de les principals pràctiques de la DGRD, que era construir de nou, rehabilitar i reformar edificis religiosos per tot el territori. Altrament, amb Actuacions a l'Observatori de l'Ebre, es vol donar protagonisme a una institució emblemàtica del nostre territori com és l'Observatori de l'Ebre que també va ser objecte de diverses intervencions. L'exposició, que s'inaugurarà el dijous 15 de desembre a les 19,30 h, es mostren a l'edifici casa Bau, seu de la demarcació de l'Ebre del COAC i posteriorment es desdoblarà al Bisbat i a l'Observatori de l'Ebre, per continuar recorrent diversos municipis de les Terres de l'Ebre posteriorment.

Una altra de les activitats programades és la visita a tres edificis modernistes emblemàtics de Tortosa. Casa Piñana, casa Bernardo Grego i casa Bau són els habitatges triats per mostrar la rellevància del Modernisme en l'arquitectura i l'urbanisme de la ciutat, apropar el fet arquitectònic als ciutadans i, alhora, cridar l'atenció de les institucions responsables de que Tortosa, inexplicablement, encara no figuri en la Ruta Europea del Modernisme. Les visites guiades són obertes a tothom, gratuïtes i organitzades en grups reduïts, i tindran lloc els matins dels dies 17 i 18 de desembre.

Finalment, el dissabte 17 de desembre a les 19,30 h tindrà lloc l'acte d'homenatge als companys i companyes arquitectes que compleixen 50 o 25 anys de col·legiació i de benvinguda als nous col·legiats, així com un reconeixement a la primera dona arquitecta col·legiada a les Terres de l'Ebre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada