dilluns, 3 de juliol del 2017

El nou hospital de Tortosa, just i necessari

LES TERRES DE L’EBRE necessiten un nou hospital de manera urgent. Així es va entendre per part de totes les forces polítiques i des del PSC sempre ho hem defensat. I aquesta necessitat sorgeix d’un consens polític basat en què la possibilitat d'ampliació de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) resta esgotada. Aquest equipament no admet més ampliacions perquè, entre altres coses, es troba ubicat en una zona d'alt interès patrimonial i això planteja una dificultat impossible de superar per la necessitat d'anar dotant de nous serveis i d'anar ampliant els existents. A banda, i com s’ha posat de manifest en els darrers anys, hi ha importants problemes d’aparcament i dificultats en els accessos. Tot plegat planteja una dificultat impossible de superar que apunta a la construcció a Tortosa del nou Hospital de les Terres de l’Ebre. 

I AIXÍ ho va anunciar, el 14 d’agost de 2006, la Consellera de Salut, Marina Geli. Han passat gairebé 11 anys i la situació està estancada, hi ha una clara discriminació negativa cap a les Terres de l’Ebre i no sembla que el govern de Junts pel NO vulgui posar-hi remei. Ho entendrem millor si fem una mica de resum sobre la situació d’aquest equipament. Després de l’anunci de la seva construcció, el febrer de 2007 s’elabora un informe d’idoneïtat sobre els terrenys on es preveu ubicar el nou hospital, al pla parcial de la Farinera, que conclourà amb la signatura del conveni de compromís per la cessió dels terrenys un any després, el febrer de 2008 i amb la proposta d’acord de l’Ajuntament, el març de 2010, d’oferir 33.464,78 metres quadrats a l’àmbit del pla parcial i de 2.291,68 metres quadrats a Ferreries. 

AMB EL PLA DIRECTOR aprovat i un Pla Funcional favorable, el 2010 es va fer un concurs d’idees. El guanyador es va presentar el mes d’octubre, per part de l’alcalde, Ferran Bel, i la consellera Geli. En aquell moment es va establir un termini de cinc anys per a la seva posada en marxa, amb un pressupost de 133.487.900 euros. Però el febrer de 2011, amb el canvi de govern, i tot i que ho recollia el seu programa electoral, el conseller de salut del nou govern de CiU, Boi Ruiz, confirma que s’ajornaran les inversions en hospitals a Catalunya i que, en tot cas, el 2013 es revisarà el calendari. Davant d’aquestes declaracions, el ple de l’Ajuntament de Tortosa, per unanimitat, insta al govern de la Generalitat a mantenir els compromisos adquirits en relació a la construcció del nou hospital el febrer de 2011. 

TOT AQUEST PROCÉS, ple d’alts i baixos i contradiccions, culmina amb les darreres declaracions del director dels Serveis Territorials de Salut defensant l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i afirmant que ni Tortosa ni el territori necessiten un nou hospital i que construir un nou hospital no és del segle XXI. Però en canvi sí que és del segle XXI ampliar o construir nous hospitals com ara l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa el 2014, o buscar els terrenys per al nou Hospital Josep Trueta de Girona, com ja estan fent, o va anunciar, el novembre de 2016, la construcció del nou Hospital Joan XXIII el 2021. Per tant, no s’entén aquesta disparitat de criteris. Jo em pregunto, què diria la consellera Geli ara d’aquesta discriminació negativa? Aquella que tant va fer per les Terres de l’Ebre i que ara està al costat de Junts X Sí? Jo demano a aquest govern que aprenguin de la discriminació positiva que en aquell moment va fer el govern de progrés a la Generalitat de Catalunya, els governs dels presidents Maragall i Montilla. 

LA REALITAT és que l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta està col·lapsat i que s’aguanta per la gran professionalitat i responsabilitat dels treballadors, però ja no és l’hospital de referència que era per manca de serveis, perquè ja no s’ofereixen contractes dignes per a que els i les professionals vulguin vindre a treballar-hi; en definitiva, i com diuen molts professionals que hi treballen o han treballat, “ja no és l’hospital de referència que tants anys ens ha costat aixecar”. 

I EN CANVI, ara el Departament de Salut inverteix 30 milions d’euros en mobilitat i aparcament i solucionar el problema d’altres departaments, en comptes d’invertir en els equipaments sanitaris que realment fan falta i de fer el projecte per al nou Hospital. El nostre grup municipal sempre ha denunciat que l'aparcament de l’actual hospital està col·lapsat, i que les possibilitats d'ampliar aquest aparcament i de millorar els accessos a l'hospital sempre han mostrat dificultats i elevats costos, és per això que continuem defensant que es fa absolutament necessari un nou hospital amb un bon aparcament, i sobretot amb bons accessos, per a prestar el serveis que necessiten les Terres de l'Ebre i que evidentment necessita Tortosa. 

DES DEL PSC no hem deixat mai de treballar per que el nou hospital sigui una realitat i per això, al febrer, el nostre Grup Parlamentari va presentar una esmena als pressupostos de la Generalitat de 2017, que va ser aprovada amb el vot en contra del govern, els del No, els de “Junts pel No”, i en la que diu que el govern ha de garantir la redacció del projecte constructiu del Nou Hospital de les Terres de l’Ebre. Per tant, entenem que el govern ha de fer allò que s’ha acordat al Parlament i no, com tantes altres vegades ha fet, aplicar un doble raser i complir únicament amb aquells acords que l’interessen. I per això, des del grup municipal del PSC, hem presentat una moció al ple per demanar al govern que procedeixi a la redacció del projecte constructiu del nou hospital per a la seva posterior i efectiva construcció; un acord municipal que esperem que sigui unànime igual que al febrer de 2011. 

EL QUE ESTÀ CLAR és que la construcció del Nou Hospital de les Terres de l’Ebre a Tortosa és imprescindible, necessària i urgent. Cal que el govern de la Generalitat ho valori així, perquè és just que les Terres de l’Ebre disposin d’un equipament públic sanitari de referència i és necessari per assegurar un servei públic de qualitat als ebrencs i ebrenques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada