divendres, 7 de juliol del 2017

Discurs de presa de possessió com a president del Consell Comarcal del Baix Ebre

Conselleres, consellers; alcaldesses, alcaldes; regidores, regidors; 
president del Grup Socialista al Parlament de Catalunya, diputada i diputat, 
directores de serveis territorials
vicepresident i conseller del Consell Comarcal del Montsià
representants sindicals; president de la Cambra de Comerç; 
representants d’entitats del tercer sector, d’associacions de veïns i de plataformes ciutadanes;
treballadores i treballadors de la casa;
família; amigues i amics; senyores i senyors

    No us contaré la coneguda història
    ni us descriuré el paisatge on he viscut:
    aquell riu ample, amb tarongers florits,
    i, més amunt, la terra roja i dura d'oliveres i vinya,
    el cel d'estiu com la fulla esmolada d'una espasa. 
    I a prop la mar, la mar que tant estimo.

Amb aquests versos de Gerard Vergés de L'ombra rogenca de la lloba, el passat juliol de 2015 tancava el meu parlament. Avui ens tornen a evocar i transportar a la nostra estimada terra: el Baix Ebre.

Una comarca per la que tinc l’honor de treballar assumint del càrrec de president d’aquest Consell Comarcal, gràcies al suport que m’han donat els companys i companyes consellers i conselleres.

I avui assumeixo aquest repte amb humilitat, responsabilitat i compromís, i amb l’honor de ser el primer socialista que ho fa. Per això en aquests dos anys continuaré aportant i incorporant a la feina els valors intrínsecs del socialisme: llibertat, igualtat, fraternitat, justícia social, pau i solidaritat. 

Però avui, a més, estem refermant un pacte. Un acord de govern de progrés i d’esquerres, que vam establir entre els grups comarcals d’ERC i el PSC ara fa dos anys, per treballar per la comarca del Baix Ebre. Un pacte entre partits d’esquerres, tàcit i no escrit però, per damunt de tot, un pacte entre persones. 

Persones que fem política, amb vocació de servei, amb inquietuds i que volem posar el nostre granet de sorra per la comarca i pels seus pobles però, sobre tot, per totes les persones que hi viuen. 

I així ho hem fet, amb diàleg, amb consens i tendint ponts i crec, fermament, que aquesta entesa ha estat total i molt beneficiosa per a la nostra comarca. 

En aquests dos anys de govern s’han superat àmpliament els objectius que ens havíem marcat. En l’impuls de polítiques socials, en l’atenció a les persones, en la creació d'ocupació, en la promoció i activació econòmica, en el turisme sostenible, en la gestió ambiental i en la política institucional.

I us garanteixo que en els dos propers anys continuarem treballant en la mateixa direcció.

En aquest temps he aprés moltes coses i n’espero aprendre moltes més. Recordo a mon iaio el fuster quan me deia: “Ai fill meu! entre taulons, ribots i cartabons vaig aprendre el meu ofici.” Jo, com ell, entre companys consellers i conselleres i al costat del personal d’aquesta casa, estic aprenent aquest ofici, el del servei públic.

I en aquest punt voldria fer una especial menció al meu predecessor i company Daniel Andreu, per tot allò que hem aprés treballant junts.

I ho vull fer, oferint-te aquest llapis, un llapis de fuster, una eina imprescindible en molts oficis, com el de mon iaio, un home de paraula i de fermes conviccions. Vull que sigui la renovació del nostre pacte no escrit. Dani, continuem dibuixant junts el futur del Baix Ebre!

I de la mateixa manera vull fer extensiu el meu agraïment a tots i cadascun dels consellers i conselleres de l’equip de govern. Gràcies per la vostra complicitat i per la feina ben feta.

Permeteu-me que ho faci als consellers i conselleres del grup socialista i especialment a les alcaldesses Tere Forès i Maria Beltràn, que en breu donaran el relleu a uns altres companys, i estic ben segur que també treballaran amb la mateixa il·lusió al nostre costat. 

Gràcies també als meus companys regidors i regidores de Tortosa i tots els companys i companyes del PSC, que des del 2012 m’acompanyeu en aquest camí. 

I com no, vull donar gràcies a tota la meva família, pel seu suport. Però sobre tot a Pili, la dona que des de fa més de 35 anys està sempre al meu costat i amb la qual hem sortejat dificultats i hem compartit anhels i il·lusions. I als meus fills, Anna, Joan i Pau. A tots gràcies pel vostre suport incondicional. 

I finalment, no puc oblidar tampoc el gran equip de treballadors i treballadores del Consell Comarcal. En aquests anys he vist que la seva feina va més enllà de les seves obligacions, que senten que aquí es casa seua i que lluiten dia a dia pels problemes dels demés amb una clara vocació de servei. Moltes gràcies per la vostra feina. Serà tot un plaer continuar treballant al vostre costat.

Gràcies per apostar per la nostra comarca i la seva gent. 

Mireu! Quan vaig marxar a Barcelona a estudiar Arquitectura, ho vaig fer pensant que un dia tornaria a casa, a Tortosa, a treballar per les Terres de l’Ebre i per la seva gent. 

I aquesta promesa ha guiat la meva vida, pensant que treballant dur i sacrificant-se és possible aconseguir els nostres somnis.

I ara, aquí, recordo els pares de família que m’explicaven les esperances que tenien per a que els seus fills estudiessin i no haguessin de treballar com ells, a l’obra. I recordo com els meus pares van fer molts esforços i sacrificis per a que els seus fills estudiessin. 

Per això, en moments difícils com els d'ara, de retallades i de crisi econòmica, ens hem d'emmirallar en aquesta gent senzilla. La que té dificultats per pagar la llum, la que ha perdut la casa, la que lluita per a que els seus fills i filles puguin estudiar i triar un futur millor. I en ells recordo com la meua mare, amb llàgrimes als ulls, em deia que no tenia diners per arribar a final de mes. 

Ells ens impulsen a treballar. Ells han de ser els nostres models, són els nostres herois. Alcaldes i alcaldesses, no deixem que els ciutadans del Baix Ebre caminin sols. La nostra feina és acompanyar-los en el seu camí diari cap a un futur millor, perquè és just i necessari que tothom tingui la seua oportunitat.

Per això continuarem dedicant tots els nostres esforços en acompanyar als ajuntaments i als ciutadans i ciutadanes de tots els pobles del Baix Ebre en aquest camí: de l'Aldea, d'Aldover, d'Alfara, de la Cala, de l'Ampolla, de Benifallet, de Camarles i els seus lligallos, de Deltebre, de Paüls, del Perelló, de Roquetes, de Tivenys, de Xerta i de Tortosa i els seus pobles i les seves EMD's.

Quan els indicadors diuen que la recuperació econòmica a les Terres de l’Ebre està arribant més tard que a la resta de Catalunya, que va a un ritme lent i per baix de la mitjana catalana; que continuem perdent població; que l’impacte econòmic del turisme no és suficient; i que la taxa d’atur i els índex de pobresa continuen sent molt preocupants, és quan més hem de treballar pel nostre territori.

El nostre compromís de govern ens porta a continuar treballant en diferents àrees des del consens i l’acord. Des de fa més de 25 anys tots els departaments del Consell Comarcal desenvolupen diàriament una important i diversa tasca, que dóna servei tant als ajuntaments com als ciutadans i ciutadanes de la comarca, assumint cada vegada més reptes i més competències.

Permeteu-me, però, que posi èmfasi en algunes accions que ens hem proposat dur a terme en els propers dos anys:

  • Tenim el repte de d’establir l’acord de concertació territorial pel desenvolupament econòmic i l’ocupació.
Un acord que ha d’impulsar el creixement de la comarca, amb la implicació del sectors públic i privat, d’entitats socials i sindicats i de la comunitat educativa.
  • Implantarem el Servei d’Intervenció Socioeducativa, apostant per l’atenció a les persones com la nostra prioritat.
  • Apostem per la Via Verda i el cicloturisme obrint l’antic traçat del carrilet de Tortosa a La Cava.
  • Impulsarem Ebreterra com el centre de referència turística de tots els nostres pobles, posant en valor les nostres tradicions i el nostre patrimoni.
  • Reformularem el paper del Centre d’Estudis Històrics Comarcals del Baix Ebre per a que realment sigui una eina de difusió i recerca cultural, propera i amb la participació de tots els nostres municipis.
  • Conscients de la importància que té la gestió i el tractament dels residus, continuarem estant al costat dels ajuntaments per donar el millor servei possible, amb acords i consens.
  • Durant aquest any veurà la llum la nova planta de transferència d’envasos lleugers a l’Aldea.
  • Seguirem apostant per les borses de treball per regular la contractació del personal, assegurant així la igualtat d’oportunitats, la transparència i el bon govern.
  • En la negociació del conveni col·lectiu, per millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores de la casa, tenim el repte d’iniciar la valoració dels llocs de treball.
Som una institució oberta al territori i continuarem apostant pel Consell d'Alcaldes del Baix Ebre com la eina de consens que ens ha de permetre treballar conjuntament en els temes que més ens preocupen i que, entre d’altres, són les infraestructures i la defensa del nostre riu Ebre, atenent i donant suport a les reivindicacions legítimes de les plataformes ciutadanes.

Governar és prendre decisions, i en temps difícils, cal fer alguna renúncia. I tot depèn dels teus principis i dels teus valors, dels valors que ens importen: de justícia social, d’igualtat i de llibertat. 

Com deia el revolucionari, "els valors i els principis es porten en el cor per morir per ells, i no a la boca per viure d’ells". 

Hem de lluitar per una societat més justa, més igualitària, més solidària, més integradora, més acollidora, més feminista, més inclusiva. Comprometem-nos a treballar per aquesta societat.

Tenim el repte de no defraudar a la nostra comarca i ho hem de fer treballant conjuntament, a través del debat, del diàleg i de la discrepància sana i legítima que ens porta a cadascú a defensar els nostres posicionaments. 

Consellers i conselleres: tenim l’obligació de mostrar dia a dia que la política és part de la solució, i no part del problema. Per això, aquesta nova etapa continuarà sent la del consens polític, perquè el Baix Ebre necessita d’amplis acords per ser abordats amb garanties d’èxit. 

Des d’aquest moment em poso a disposició dels alcaldes i alcaldesses i representants dels 14 pobles i les 3 EMD’s per treballar des del compromís amb humilitat, transparència i responsabilitat pel futur de la nostra comarca.

Perquè com deia, Carme Chacón, dona de fortes conviccions progressistes “el futur és esforç i justícia social.”

El Baix Ebre és una terra que s’ha construït amb l’esforç i el treball dels nostres avantpassats i gràcies a ells les noves generacions d’ebrencs i ebrenques podem fruir avui de llibertat, pau i desenvolupament. 

La nostra, és una història de lluita contra les adversitats. De superació. És una història d'esforç col·lectiu. En la que el treball de tots i totes ha servit per aixecar un territori mil·lenari.

Aquests són els fonaments per afrontar els nostres reptes de futur i estem compromesos amb un projecte de comarca centrat en les persones, amb l’objectiu de millorar la seva vida.
  1.  La comarca de tots i totes per la igualtat i pels valors.
  2.  La comarca de les oportunitats per l’ocupació i el desenvolupament econòmic.
  3.  La comarca integradora, que tingui en compte tots els seus pobles. 
  4.  La comarca de la participació, transparència i bon govern.
Hem de treballar ben fort per no perdre tot allò que hem aconseguit. Hem de treballar per lluitar contra les injustícies. Hem de treballar per estar al costat dels ajuntaments i de la gent dels pobles de la nostra comarca.

Treball, treball i més treball, només així, amb aquest esforç diari, aconseguirem un futur millor i una societat més justa.

Alcaldes i alcaldesses, consellers i conselleres, us tendeixo la mà i us demano que continuem treballant tots junts pel Baix Ebre, des del consens, el pacte i el diàleg, amb honestedat, transparència i humilitat.

Moltes gràcies.

Tortosa, Terres de l'Ebre, 7 de juliol de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada