dilluns, 17 de juny del 2019

Perquè som el partit de la convivència, perquè només des del respecte, des de la generositat i des del reconeixement mutu i igualitari, podrem treballar per una societat més justa i més solidària.

Discurs en el Ple de Constitució del Consistori de l'Ajuntament de Tortosa 2019 - 2023



Senyora Alcaldessa, senyores regidores, senyors regidors, subdelegat del Govern, delegat del Govern, autoritats, senyores i senyors, 

El grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya, volem expressar, en primer lloc, el reconeixement al veredicte democràtic expressat a les urnes el passat 26 de maig. 

En conseqüència, l'elecció en aquest Ple com a Alcaldessa de la ciutat a vostè Sra. Meritxell Roigé i us felicitem per aquest fet, expressant-li la nostra voluntat d’arribar a tenir una relació fluïda, basada en el debat, discrepant però legítim, el diàleg i el consens en tots aquells temes d’interès per als tortosins i tortosines. 

En segon lloc, vull agrair d'una manera especial a les més de 2.000 tortosins i tortosines que ens han donat la seva confiança a les urnes, a elles i a ells en particular i, en general també, a tota la ciutadania que ha participat en aquesta festa de la democràcia que són les eleccions municipals. 

Una salutació especial als companys i companyes amb qui hem compartit treball per Tortosa en el mandat que avui acaba. I voldria també felicitar a les regidores i regidors que avui prenen possessió del seu càrrec de servidors públics. 

I voldria començar la meva intervenció tal i com la vaig acabar ara fa quatre anys, llegint una estrofa del poema Vientos del pueblo me llevan, de Miguel Hernández: 

Los bueyes doblan la frente 
Impotentemente mansa 
Delante de los castigos: 

Los leones, la levantan 
Y al mismo tiempo castigan 
Con su clamorosa zarpa 

Avui, novament i com fa quatre anys, prometem als ciutadans de Tortosa, que nosaltres no som bous ni acotxem lo cap, que tornarem a ser lleons i lleones i tornarem a donar la cara per defensar a la nostra camada. Tornarem a donar la cara per Tortosa. 

La nostra camada són totes aquelles persones que porten Tortosa al cor per damunt de qualsevol cosa, per damunt d’ideologies i de línies roges. Tortosa és la nostra prioritat. No renunciarem a Tortosa per cap motiu, ni ideològic, ni de partit. 

Natros, amb els nostres valors i conviccions, acompanyarem als que prioritzen a Tortosa en el seu caminar cap al futur de la nostra ciutat. És just i necessari que ho fem, que caminem amb ells! Acompanyant-los amb sabates roges i de tots els colors! No deixem a ningú pel camí, siguin del color que siguin! 

Els i les socialistes hem treballat i treballarem incansablement per la convivència. Perquè som el partit de la convivència, perquè només des del respecte, des de la generositat i des del reconeixement mutu i igualitari, podrem treballar per una societat més justa i més solidària. 

Els i les socialistes som els de la mà estesa, el diàleg, la negociació i el pacte i no acceptem més línies roges que aquelles que representen a partits xenòfobs i excloents. 

Les nostres línies roges són el benestar de les persones i el dia a dia de la nostra ciutat, centrant la nostra acció política en els ciutadans i ciutadanes i sempre per damunt dels interessos del partit. 

Les nostres línies roges són els nostres valors. Un valors i uns principis que els i les socialistes hem defensat durant més de cent quaranta anys. Uns valors i uns principis que dia a dia, any a any, fan que treballem per una ciutat millor, per una ciutat d’iguals, per la llibertat i per la justícia. Perquè, senyores i senyors, "els valors i els principis es porten al cor per morir per ells, i no a la boca per viure d’ells". 

Les nostres línies roges són l’honestedat i la responsabilitat al servei dels ciutadans i per això hem signat el nostre compromís ètic amb la ciutadania de Tortosa, per explicitar la nostra voluntat de servei, que és l’únic sentit que té l’acció política. 

I més, després del que hem vist en els darrers dies, des del diumenge de les eleccions, ens refermem encara més en la idea de que no tot s’hi val en política. Que la política ha de ser part de la solució i no del problema. 

Per això natros serem honestos amb natros mateixos i Tortosa ens tindrà sempre al seu costat per recolzar tot allò que sigui un veritable projecte de ciutat. Però avisem que els socialistes som gent seriosa, ferma i compromesa amb els nostres principis, i que ens mantindrem sempre en les nostres conviccions i valors i mai caurem en el caïnisme d’algunes forces polítiques. 

Fa quatre anys molts tortosins i tortosines van confiar en natros. Avui, perquè així ho han volgut, tornem a estar aquí, amb més força per renovar aquest recolzament i incrementar-lo. Perquè hem fet la feina durant 4 anys. Perquè durant 4 anys hem donat la cara. Perquè hem aconseguit que algú parli de valors, que algú parli dels que ho estan passant malament, dels valors que ens importen: de justícia social, d’igualtat i de llibertat. 

Els nostres valors socialistes són aquells heretats de dones com Marta Mata, d’homes com Ernest Lluch, com Jordi Solé Tura, com Joan Raventós, i també els que compartim amb polítics locals com Marcel·lí Domingo o Josep Subirats Piñana, o gent com els regidors Toni Sabaté i Dionisio García, que tan bé van defensar els seus valors en aquest consistori. 

Encetem avui un nou mandat encara marcat per un cert desencís i desafecció de la ciutadania envers la política. Les coses estan canviant i el conjunt d’esdeveniments que estan sacsejant la nostra societat en els últims anys, la crisi econòmica, els problemes socials i territorials no ens deixen marge per a cap altra mena d’interpretació: la ciutadania ens demana un compromís de tots i totes per solucionar els seus problemes. 

Tenim el repte de no defraudar a la ciutadania i treballar conjuntament per solucionar els problemes reals del dia a dia dels tortosins i tortosines. I ho hem de fer entre tots, a través del debat, del diàleg i de la discrepància sana i legítima que ens porta a cadascú a defensar els nostres posicionaments, defugint de la crispació viscuda els darrers anys, que no fan altra cosa que fomentar aquesta desafecció de la ciutadania envers la classe política. 

Les regidores i regidors que formem part d'aquest nou Consistori tenim l’obligació de mostrar dia a dia que la política és part de la solució, i no part del problema. 

Ara novament tenim la determinació, capacitat i il·lusió per fer-ho. Som solvents, tenim vocació i capacitat de govern. Perquè estem convençuts que fer oposició no és només un títol, és treballar, fiscalitzar i actuar en tot allò que sigui necessari per a que Tortosa avanci. 

Per això exercirem una oposició contundent i propositiva, exercirem el legítim control a l'acció de govern de la ciutat amb un relat de lleialtat institucional que propiciï la convivència des de les diferents posicions i sensibilitats. No esmerçarem esforços per trobar el consens i donar suport a allò que sigui positiu per a la ciutat, però tampoc creuarem certes línies roges. 

Tortosa és una ciutat que s’ha construït gràcies a l’esforç i el treball dels nostres avantpassats. Les seves mans, la seva suor, el seu esforç i la seva solidaritat van servir per a que les noves generacions de tortosins i tortosines poguéssim fruir avui de la llibertat, la pau i el desenvolupament. 

La nostra, és una història de lluita contra les adversitats. De superació. És una història d'esforç col·lectiu, en la que el treball de tots i totes ha servit per aixecar una ciutat bimil·lenària. 

Des del Partit dels Socialistes de Catalunya estem convençuts que aquests són els ciments per afrontar els reptes de la nostra ciutat del futur i estem compromesos amb un projecte de ciutat centrat en la industrialització, el creixement econòmic i la creació d’ocupació. 

Però treballant, especialment per a la gent jove. No podem deixar que els nostres joves marxin de Tortosa perquè no trobem feina, oci ni oportunitats. Els joves són el futur de Tortosa i no podem renunciar a ells. 

En aquest senti, el nostre Projecte de Ciutat ens proposa una: 
  1. Tortosa per treballar: per l’ocupació, el progrés i el desenvolupament econòmic 
  2. Tortosa per avançar: un nou model de ciutat amb les infraestructures necessàries i un urbanisme participatiu i de gènere 
  3. Tortosa per viure: una ciutat per a les persones amb un espai públic integrador i per a tothom, sense exclusions 
  4. Tortosa per gaudir: una ciutat integradora i igualitària on tothom hi trobi oci, cultura, esport i qualitat de vida 
  5. Tortosa pels seus pobles: una ciutat amb l’equilibri territorial entre els seus barris i pobles 
Tenim molts reptes pendents des de fa molts anys i el Partit dels Socialistes de Catalunya és crucial per desenvolupar aquest projecte de ciutat, perquè nosaltres, els i les socialistes, des dels governs i les institucions on tinguem capacitat de decisió, treballarem per Tortosa i el seu futur. 

Avui renovem i refermem el nostre compromís amb la ciutadania, i ho podem fer gràcies al treball d'un equip de persones que han participat, treballat i col·laborat desinteressadament en el nostre projecte polític durant estos quatre anys i també a la campanya electoral. A tots i totes, moltes gràcies. 

Gràcies per la seva dedicació, en nom meu i dels meus companys Dolors Bel i Manel de la Vega, perquè independentment del resultat final, creiem fermament que la nostra candidatura, que el nostre projecte polític, ja ha guanyat, perquè hem donat la cara per Tortosa i ho continuarem fent. 

Aquesta ha de ser la dura tasca que des d’avui ens espera i estic convençut que amb gran il·lusió i esforç la portarem a bon terme, tots junts i amb treball, treball i més treball. 

Els municipis els hem de construir tots junts, arribant a acords i consensos sobre les prioritats locals, més enllà de sigles i ideologies. 

Nosaltres així ho seguirem fent, continuarem treballant dia a dia per Tortosa i, com he dit al principi, ho farem sense defallir, sense donar el braç a tòrcer ni acotxar el cap, ho farem lluitant com a lleons i lleones, això sí, amb respecte, el respecte que sempre hem mostrat cap a totes les forces polítiques d’aquest consistori i que espero que, d’una vegada per totes, sigui recíproc. 

En qualsevol cas, recordant les paraules del president Zapatero “a cada insult que rebrem, natros una proposta, a cada desqualificació, una idea, i a cada exageració, un somriure.” 

Senyora Alcaldessa, senyores regidores, senyors regidors, senyores i senyors, els i les socialistes no renunciem a la nostra ciutat i, més enllà de les diferències ideològiques, anem tots junts a treballar per Tortosa. 

L’amor és millor que l’odi; l’esperança és millor que la temor; l’optimisme és millor que la desesperació. Regidores, regidors siguem, per tant, amor, esperança i optimisme i anem tots junts a treballar per a la Tortosa que tots i totes volem. 

Moltes gràcies 

Tortosa, Terres de l’Ebre, 15 de juny de 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada