dijous, 2 de setembre del 2021

Tortosa culmina l'obertura de la Catedral al riu amb la construcció de la nova plaça al davant del temple

A partir d'esta setmana ja es podrà passejar pel nou espai, mentre segueixen els treballs per fer visitables les importants restes arqueològiques del subsòl

La nova plaça de la Catedral de Tortosa ja és una realitat. Esta setmana ha quedat finalitzada l'actuació que ha permès la construcció del nou espai, així com de les escales que donen accés frontal a la façana principal de la seu. Paral·lelament, segueixen en marxa els treballs per a la museïtzació de les importants restes arqueològiques localitzades baix de terra, per tal de poder-les fer visitables amb l'equipament Cota Zero. L'obertura d'este nou espai museístic està prevista per a la tardor, i ho farà amb unes jornades de portes obertes que s'allargaran durant diverses setmanes, perquè la ciutadania puga descobrir un llegat que va del segle I fins al segle XVI.

Amb l'execució de la plaça, l'Ajuntament de Tortosa ha culminat un projecte que ha transformat un espai molt emblemàtic del nucli antic de la ciutat i que ha suposat l'obertura de la Catedral al riu. L'actuació va començar al juliol del 2015 amb l'enderroc de les cases que hi havia situades entre la façana principal del temple i l'avinguda de Felip Pedrell. Les posteriors excavacions arqueològiques van permetre localitzar vestigis molt destacats de la Dertosa romana (entre els segles I i V), la primera basílica cristiana d'època visigòtica, diverses construccions de la Turtuxa andalusina i també la façana fluvial del Renaixement, del segle XVI.

Davant la importància de les restes, el projecte de la plaça, encarregat a l'arquitecte Josep Camps, es va fer projectant l'estructura en alçada respecte al nivell del carrer per tal que fos possible accedir a la part museïtzada inferior. Pel que fa a la part superior, la nova plaça configura una ròtula al centre del nucli antic, que segueix el mateix disseny ja emprat a la plaça de l'Absis, donant continuïtat a tot l'entorn de la catedral.


En una visita per veure'n el resultat, l'alcaldessa ha destacat que "l'espai es convertirà en un centre de trobada per a les persones, amb la possibilitat de fer-hi diferents activitats, al mateix temps que també esdevindrà un punt de referència turística obligada". Una visió que permetrà veure la façana de la Catedral des d'una perspectiva inèdita fins ara. De la seua banda, Enric Roig també ha posat en valor l'aspecte arquitectònic, ja que "la plaça permet que la Catedral ressalte, amb un projecte que s'entèn d'esta manera sabent que a la part inferior existeixen unes restes d'un elevat potencial", ha dit.

L'Ajuntament de Tortosa durà a terme diverses obres complementàries a l'entorn, que permetran arranjar el tram de carrer Costa de Capellans fins al carrer Santa Anna, i també la reposició de la vorera de l'avinguda Felip Pedrell així com el seu asfaltament posterior.

La construcció de la plaça ha suposat una inversió de 2,4 M€, i ha comptat amb una aportació molt important dels fons Feder de la Unió Europea, de 948.000 euros.

L'estrena de la plaça tindrà lloc en el marc de les festes de la Cinta, amb el concert de cloenda a càrrec dels Quicos, el dilluns 6 de setembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada