Vivim temps d’una evident fractura social i territorial, i de la mateixa manera que es parla de justícia social, vull posar en valor el terme de justícia territorial,per tot el que implica.
Entenem per equilibri territorial la igualtat d’oportunitats dels ciutadans i ciutadanes, independentment del lloc on visquin. Per tant, tenir un país equilibrat significa garantir la diversitat dels seus paisatges, les seves cultures i tradicions i les seves formes de gestionar un territori viu. I per trobar aquest equilibri i garantir el futur de la nostra societat, espais com el nostre territori són imprescindibles.
Els reptes del país ens obliguen a repensar el territori a través d’una funcionalitat que implica connectar l’urbà i el rural. Una complementarietat dinàmica que garanteixi una resposta als desafiaments globals.
Malauradament, a l’actualitat, les tendències poblacionals afavoreixen el creixement de les grans ciutats, i provoquen l’augment del despoblament. Aquesta pèrdua de població de les zones rurals porta de la mà problemes mediambientals, més risc d’incendis, pèrdua d’oportunitats econòmiques i de potencials del territori, menys competitivitat en la producció d’aliments, abandonament de fonts d’energia, pèrdua d’elements culturals i d’identitat popular i la massificació en les àrees metropolitanes.
El nostre territori patix un profund desequilibri entre els diferents àmbits territorials que l’articulen: les àrees metropolitanes i les zones costaneres davant de les zones interiors, que causen el despoblament d’alguns petits municipis fent que tinguen dèficits importants per garantir la seva supervivència.
És imprescindible que els governs treballin per activar mesures que ajuden a corregir la despoblació i l’abandonament. Treballar al voltant de quatre eixos per tal d’enfortir els mecanismes normatius i institucionals de reconeixement de les necessitats dels municipis petits; desenvolupar mesures per garantir un creixement inclusiu sostenible econòmic dels petits municipis; garantir el manteniment i l’accés als serveis públics bàsics de qualitat; i impulsar les millores de les infraestructures. Necessitem equipaments bàsics i recursos propis que puguin garantir l’equilibri territorial.
I això és el que està fent del Govern d’Espanya presidit per Pedro Sánchez, apostar per mesures que ajudin a combatre el desequilibri territorial. Per exemple, amb l’eliminació dels peatges de les autopistes, per tal de complir amb un compromís històric que des del 31 d’agost és ja una realitat. Un fet que beneficiarà en gran mesura els i les ciutadanes de les nostres comarques.
L’eliminació del pagament de les autopistes suposa, d’una banda, una importantíssima millora en la mobilitat i la competitivitat logística, ja que els nostres polígons industrials guanyen comunicació amb tot el país i el nostre paper en el Corredor del Mediterrani es veu reforçat. Un corredor que ha de servir per connectar tot l’arc mediterrani i la seva àrea d’influència i que generarà noves oportunitats en la lluita contra el despoblament. I, d’altra banda, l’anul·lació dels peatges també suposa un increment dels actius turístics en fer el territori més atractiu per la seva accessibilitat.
El govern de Pedro Sánchez demostra amb mesures com aquesta el seu interès per la justícia territorial. També amb les inversions a les comarques de Tarragona, que s’han vist incrementades en un 35%.
L’anul·lació dels peatges és, per tant, una mesura de justícia territorial en defensa dels territoris que més pateixen i suposa un avenç per aconseguir més inversió pública, infraestructures bàsiques, mesures fiscals, serveis públics i dinamització econòmica de les zones rurals del país.
Cal aturar l’empobriment de les zones menys poblades, perquè la justícia social passa per la igualtat i l’equilibri territorial. Reivindiquem i reclamem, com no pot ser d’altra manera, la justícia territorial.
Publicat el dissabte 18 de setembre de 2021 a setmanarilebre.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada