dissabte, 26 de maig del 2018

Intervenció d'Enric Roig a l'acte de designació de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana per al 2021

Hola, molt bona tarda a tothom.

En primer lloc felicitar-nos novament per la designació de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana per al 2021. Una designació aconseguida gràcies al consens i l’acord entre tots els grups del consistori, que tantes vegades ha fet falta, en els darrers anys, en altres importants temes de ciutat. 

I ens hem de felicitar perquè el fet de que Tortosa sigui Capital de la Cultura Catalana representa un fet molt important a nivell cultural i de reconeixement, però especialment a nivell de ciutat, ja que estic convençut que la cultura ocupa un lloc central en la renovació i la innovació urbana. 

Hi ha nombroses proves que demostren el poder de la cultura com a recurs estratègic per a la creació de ciutats més inclusives, creatives i sostenibles. Perquè la creativitat i la diversitat cultural han estat i són els principals motors de l'èxit urbà de les ciutats. 

Les activitats culturals a la ciutat han de promoure la inclusió social i el diàleg entre comunitats diverses. Així mateix, el patrimoni, material i immaterial, és part integrant de la identitat d'una ciutat i genera un sentit de pertinença i de cohesió. 

La cultura representa, sense dubte, l'ànima d'una ciutat i li permet progressar i construir un futur digne per a tothom.

Per això crec que Tortosa, com a Capital de la Cultura Catalana, té el repte d’encarnar i representar tot allò que, des del punt de vista cultural, ens ha definit al llarg de la història i fins els nostres dies.

Tortosa és ciutat bimil·lenària té un llegat patrimonial i històric indiscutible, i som cruïlla dels Països Catalans, terra de mestissatge entre Catalunya, l’Aragó i el País Valencià, fet que ens enriqueix especialment i que ja va reflexar Cristòfol Despuig en els seus col·loquis quan definia Tortosa com:

bon clima, bon siti, molt comerci per la mar i per lo riu i també per la terra, dos ports a la mar, e igual distancia a les tres principals ciutats de la Corona, i en la mateixa està de la de Mallorca; molta còpia d’haveries, de sal i de peix major, de varietat i abundància de fruites, gran longitud i latitud de térmens, molta llibertat per sos privilegis

Aquestes qualitats que definia perfectament Despuig ens han de servir per posicionar-nos com a veritable Capital Cultural de Catalunya i de tot l’Arc Mediterrani. I ho hem de fer sent agosarats i avançats i posant les nostres tradicions i els nostres trets distintius a l’avantguarda de la cultura.

Tenim una idiosincràsia pròpia i unes tradicions úniques i, malauradament, poc conegudes. La nostra jota, llegat dels àrabs i estesa per tot el territori en les seves variants, la música de banda, el so de la dolçaina, una gastronomia que barreja els sabors de les tres cultures, i un immens patrimoni que ens ha deixat la història al llarg dels segles, així com grans obres d’art, literatura i arquitectura contemporània. 

Hi ha qui pensa que les tradicions s’han de transmetre de pares a fills i s’han de quedar al poble o a casa. Res més lluny. Les nostres tradicions s’han de donar a conèixer i hem d’aprofitar els avenços en el món cultural per reinterpretar-les i difondre-les.

Hem d’aprofitar el treball que col·lectius i entitats estan duent a terme i que combinen perfectament tradició, patrimoni, cultura i modernitat, complimentant-los, entre tots, amb noves accions i amb polítiques culturals progressistes que ens portin, des d’avui mateix, a posicionar-nos al capdavant de la cultura, de manera que el 2021 sigui el punt d’inflexió que faci de Tortosa una veritable Capital Cultural Mediterrània per sempre.

L’arquitecte va dir l’arquitectura és un component més per produir canvis rellevants a la societat, jo ho vull traslladar a la cultura, perquè estic convençut que la cultura és un component imprescindible per canviar la societat. Aprofitem-la!



Moltes gràcies i bona tarda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada