Resposta: Ja en campanya no vaig dir mai que no pactaria amb la senyora Roigé perquè pensava que Tortosa necessitava un govern de concentració. Natros apostàvem per un pacte d’esquerres, però sense tancar cap altra porta perquè Tortosa té reptes molt importants que requerixen grans acords.
P: Si apostaven per un pacte d’esquerres, els resultats del 26-M el feien possible.
R: Roigé guanya les eleccions amb un bon resultat. Això és indiscutible. Les esquerres sumàvem, sí, i es podia fer el pacte d’esquerres i estàvem disposats a fer-lo, però ERC no va voler fer alcalde el senyor Jordan. Ni al juny ni ara. I tant al juny com ara han negociat com repartir-se l’alcaldia. Natros vam ser l’excusa, aleshores i ara. ERC ni fa ni dixa fer, perquè Roigé també li va oferir reeditar el govern i no va voler.
P: I vostès es van apropant a Junts.
R: Natros hem fet propostes a les ordenances fiscals, als pressupostos...hem avalat modificacions pressupostàries i hem intentat evitar que per tacticisme polític es tombés una ampliació de l’auditori que necessitem i en què ja ens hem gastat 50.000 euros i amb la qual ERC abans hi estava d’acord. I des de l’oposició se’ns acusa de col·laboracionistes i se’ns castiga més que no pas al govern. I ens exclouen d’una proposta d’ordenances alternativa, ja que ens assabentem que es van reunir Movem, ERC, Cs i la CUP.
P: La votació del pressupost fa que es plantege una moció de censura però finalment acaba sent la porta d’entrada del PSC al govern.
R: Quan aprovem el pressupost és quan l’alcaldessa ens oferix entrar, com a culminació d’un festeig, i natros negociem bé i ho acceptem per la governabilitat de Tortosa i perquè la ciutat no pot estar governada només per set regidors, cinc dels quals són nous. Quan natros anunciem la nostra posició en els pressupostos en roda de premsa, és quan als altres els salten les alarmes.
P: I els proposen la moció de censura.
R: No hi ha hagut negociació. Només hi ha hagut pressió. Em van arribar a proposar que algun dels tres regidors no anés al ple de pressupostos. Natros som un partit seriós. Ja al juny ens van proposar que un dels tres votés la investidura d’un altre candidat en lloc de votar-me a mi, o que passessem al grup no adscrit, a canvi d’una coalició electoral d’aquí a quatre anys. Des de l’esquerra no es poden demanar estes coses.
P: Qui li ho va proposar?
R: Dixem-ho aquí. Però a mi no se m’hagués ocorregut mai. Jo no em poso amb els altres, però els altres s’han posat amb mi. I ara han tornat a pressionar. M’han dit que si no hi jugàvem farien la moció de censura amb Cs i la CUP i natros tornaríem ràpidament a l’oposició. Albert Salvadó [expresident i vocal de l’executiva territorial d’ERC] va trucar a Manel de la Vega [exregidor i primer secretari del PSC de l’Ebre] després de més d’un any de no fer-nos cas. I han buscat instàncies més altes del partit perquè desactivessen el pacte amb Junts, i he rebut pressions fortes d’un mitjà de comunicació. I tot això quan va ser ERC la que va dir que no em volia al seu costat en un govern. Ara el vet ja s’ha aixecat i ara sí? Això es diu conveniència. Per a mi, Movem i ERC han anat tard i malament. Natros hem estat honestos.
P: Una altra lectura seria que Junts els ha utilitzat per a desactivar la moció de censura.
R: Jo no m’ho agafo així perquè la relació per a aprovar el pressupost o negociar el pacte ha sigut d’igual a igual. En canvi, l’actitud d’ERC ha estat de superioritat.
P: Estos dies també se l’ha criticat pel cop de volant històric que suposa el pacte, quan vostè va estar molt enfrontat a Convergència i a Ferran Bel.
R: És fort i és complicat de fer-ho entendre. Ho reconec. Però hem estat capaços de llimar les aspreses del passat per a mirar cap al futur de Tortosa. A mi qui em va trair i em va fer una moció de censura al consell comarcal va ser ERC, encara que fos pressionada per Ferran Bel.
P: També CiU va signar aquella moció de censura.
R: Sí, però era ERC la que tenia majoria i governava amb el PSC, que li havia donat suport durant els dos anys de presidència de Dani Andreu. És ERC qui sucumbix a les pressions de dins i de fora i trenca el pacte quan agafem la presidència sense que haguéssem tingut cap problema com a socis. A mi això em genera una desconfiança recent que fa que no me’n refie, d’ERC.
P: I com ha estat la conciliació amb Junts i Roigé?
R: Ens hem dit les veritats a la cara i és una constatació que quan Roigé entra a l’alcaldia, fa gairebé dos anys, hi ha un canvi d’actitud respecte a nosaltres. I a més a més, després de sis mesos de les eleccions, jo no veia més motiu per a una moció de censura que no fos una qüestió estratègica de partits.
P: Com han estat les negociacions amb Junts? La pancarta dels presos continua estant al balcó de l’Ajuntament de Tortosa.
R: En temes de país mantindrem l’autonomia. La pancarta no voldria que hi fos, però hi ha un acord de ple a través del qual 17 regidors independentistes, perquè Movem també ho és en el discurs, van dir que s’havia de penjar la pancarta i els llaços. El que hem de fer és guanyar democràticament prou força política per a canviar-ho.
P: Urbanisme va ser una condició irrenunciable?
R: Urbanisme sempre ha estat damunt de la taula per als socialistes, però també se’ns va oferir Cultura i volem aprofitar per a repensar el model cultural de la ciutat i projectar-la amb motiu de la capitalitat cultural del 2021. Hem respectat les àrees que Junts ha treballat més els darrers anys, com Esports, i a canvi tindrem regidories noves com Participació i Transparència o Memòria Històrica, que per a natros és tot un repte. Volem posar-la en valor i el primer que farem serà un homenatge a les víctimes de l’Holocaust. I tindrem Fires per a replantejar Expo Ebre.
P: Cultura té projecció, però també la pedra a la sabata de la impossibilitat de fer l’ampliació de l’auditori. Com s’ho pensa fer?
R: L’haurem de dixar en espera. Confio que en un temps, replantejant si cal el projecte i la tramitació, es puga fer. A l’auditori fa falta tant una ampliació com una remodelació i la segona no es pot fer sense la primera o sense tindre sales alternatives mentre es fan les obres.
P: Més enllà de l’auditori, el nou govern de coalició no té majoria. En l’escenari de confrontació que s’ha visualitzat darrerament, amb qui es pot arribar a acords?
R: Vull pensar que en algun moment posarem seny perquè les coses tiren endavant. Quan es replantege la qüestió dels terrenys de Renfe, no serem capaços de veure que és un gran projecte per a Tortosa? El PSC és un partit pactista que intentarà arribar a pactes i l’oposició tampoc està en condicions d’imposar el seu model.
P: Li ha estat difícil convèncer els seus que la millor opció era el pacte amb Junts?
R: No ha estat fàcil. Hi havia companys que deien que ni amb els uns ni amb els altres, però els hem fet veure que no podem estar 16 anys a l’oposició quan som un partit amb vocació de govern que vol demostrar que sap fer les coses. Teníem mono de governar i era el moment d’arriscar-nos per a recuperar la nostra vitalitat com a partit de govern.
Publicat el dissabte 18 de gner de 2020 a Setmanari l'Ebre
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada