dimecres, 15 de gener del 2020

El Ple del mes de gener aprova les tres mocions presentades pel Grup Municipal del PSC

Les mocions feien referència a la justícia social, justícia territorial i memòria històrica i van ser aprovades per unanimitat amb excepció dels vots contraris d’ERC i la CUP


El Ple d’ahir dilluns 13 de gener va ser el primer amb el nou govern format pels regidors dels grups municipals del PSC i de Junts per Tortosa fruit del “Compromís per Tortosa” signat el passat 8 de gener. A ell es van aprovar les tres mocions presentades pel grup socialista.

L’Ajuntament dona suport a les mesures per garantir la correcta aplicació de la Renda Garantida de Ciutadania


La moció aprovada feia referència a un tema de justícia social que el PSC ja ha defensat en altres ocasions: la Renda Garantida de Ciutadania, aprovada i regulada per la llei 14/2017 de 12 de juliol de 2017. “Una llei que, poc després de dos anys de la seva aprovació continua sense acabar d’aplicar-se degudament, donant lloc a problemes burocràtics i a una excessiva lentitud que perjudica en gran mesura als usuaris d’aquest ajut, que són persones amb greus dificultats econòmiques i risc d’exclusió que moltes vegades no entenen el perquè de la seva lentitud o de les denegacions” per aquest motiu, després de valorar els resultats de la implementació de la Llei de la RGC, la Comissió d’entitats Promotora de la Renda Garantida per la Ciutadania va fer arribar al Parlament una sèrie de mesures o actuacions amb l’objectiu de fer complir plenament la llei.

“Amb aquesta moció volíem que, des de l’Ajuntament es doni suport a aquestes mesures i que es demani al govern que s’apliquin el més aviat possible per tant de garantir el bon funcionament d’aquesta llei tan necessària per justícia social” ha exposat Roig. La moció ha estat aprovada amb el vot favorable de tots els grups del consistori excepte ERC, que és el partit que té la Conselleria que gestiona la Renda Garantida Ciutadana.

Aprovada la moció per establir mesures i actuacions encaminades a revertir el procés de despoblament i envelliment en el medi rural.

Aquesta altra moció fa referència a un tema de justícia territorial per fer front a la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural. Roig ha recordat que “el nostre territori pateix un profund desequilibri entre els diferents àmbits territorials que l'articulen: les àrees metropolitanes i les zones costaneres davant de les zones interiors, que causen el despoblament d'alguns petits municipis fent que tinguin dèficits importants per garantir la seva supervivència.”

Per aquest motiu, amb l’aprovació d’aquesta moció amb el vot favorable de tots els grups excepte la CUP, l’Ajuntament demanarà al govern de la Generalitat que treballi per activar mesures que ajudin a corregir la despoblació i l'abandonament al voltant de quatre eixos, per tal d’enfortir els mecanismes normatius i institucionals de reconeixement de les necessitats dels municipis petits; desenvolupar mesures per garantir un creixement inclusiu sostenible econòmic dels petits municipis “que suposin més inversió pública, infraestructures bàsiques, mesures fiscals, serveis públics i dinamització econòmica de les zones rurals del país si no volem que aquestes acabin sent el desert de Catalunya. Cal aturar l’empobriment de les zones menys poblades perquè la justícia social passa per la igualtat i l’equilibri territorial. Reivindiquem i reclamem, per tant, la justícia territorial” ha reblat Roig.

L’Ajuntament descatalogarà el monument a la Batalla de l’Ebre del catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental

Finalment, el plenari també va aprovar la moció presentada per tots els grups municipals excepte Ciutadans, per descatalogar el monument a la Batalla de l’Ebre. Recordem que aquest monument va ser inclòs al catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de Tortosa com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català.

El ple va aprovar la descatalogació per evitar que aquest fet pugui suposar un problema davant del que preveuen la Llei de Memòria Històrica de l’Estat Espanyol i la Llei Catalana de Memòria Democràtica que es troba actualment en procés d’el·laboració.

Reaccions davant de l’acord de govern

Al llarg del Ple hi van haver diverses intervencions en relació a l’acord de govern “Compromís per Tortosa”, així Enric Roig va agrair les felicitacions del Sr. Vallespí en nom de Movem per haver entrat al govern, “perquè els socialistes som seriosos, responsables, coherents i solvents i posem els nostres valors de més de 140 anys d’història al servei dels tortosins i tortosines.”

Roig també ha defensat que els socialistes no estan només al govern a Tortosa “Sr. Vallespí, també estem al costat d’Unidas Podemos al govern de coalició de l’Estat i ens posem a disposició per treballar al costat dels ciutadans i ciutadanes de Tortosa, de Barcelona o de Madrid” ha reblat Roig.

D’altra banda, la regidora Dolors Bel, va contestar a les provocacions de Movem Tortosa i la CUP recordant les paraules del diputat de Compromís, Sr. Baldoví, i dient-los que “vostès no necessitem til·la per tranquilitzar-se, necessiten educació i respecte cap als demés grups del consistori.”    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada