dimecres, 8 de gener del 2020

JxCat incorpora el PSC al govern de Tortosa

Nova aliança dels socialistes amb l'independentisme. Hores després que es consumés l'acord entre el PSOE i ERC per la investidura de Pedro Sánchez que ha acaparat tots els titulars -i les crítiques de part de l'independentisme, començant per Quim Torra-, Junts per Catalunya ha materialitzat un pacte de govern amb el PSC a Tortosa. L'alcaldessa argumenta que la prioritat sempre havia estat pactar amb ERC, però que els republicans s'hi han negat sempre. 

Els tres regidors socialistes s'han incorporat al govern municipal que encapçala l'alcaldessa Meritxell Roigé, que comptarà ara amb 10 edils, a un de la majoria absoluta. L'alcaldessa ha justificat l'operació perquè "al llarg d'aquests sis mesos s'ha demostrat que els únics que han apostat per treballar per Tortosa han estat el PSC".

Avançant-se als retrets, ha deixat clar que "en nombroses ocasions", JxCat ha "ofert a ERC, companys de govern 8 dels últims 12 anys, reeditar el pacte de govern, i sempre ho han desestimat". Roigé ha afegit que presenten el pacte "des de la voluntat de treballar per Tortosa, conscients de la discrepància ideològica, especialment en l'àmbit nacional, perquè és el millor per la ciutat". 

L'acord JxCat-PSC arriba després de l'intent d'ERC de promoure una moció de censura contra els postconvergents, a la qual van intentar sumar els socialistes per conformar un tripartit d'esquerres a la capital del Baix Ebre. Aquests, però, van descartar l'oferta perquè "no està justificada". El PSC va ser l'únic partit que van avalar els pressupostos del 2020. Un suport insuficient, perquè els falta un regidor per la majoria absoluta. Malgrat l'acord, el govern de Roigé seguirà estant en minoria. 

Els pactes municipals assolits per JxCat i ERC amb el PSC després de les eleccions del 26 de maig han estat motiu d'enfrontament entre els dos partits independentistes. Un del que va aixecar més polseguera va ser el de la Diputació de Barcelona, entre JxCat i el PSC. Els de Puigdemont, en van criticar d'altres, per exemple, el de Sant Cugat, on una aliança dels republicans amb l'oposició va expulsar els hereus de Convergència del govern de la ciutat després de dècades. 

Just abans de Nadal hi va haver encara un altre enfrontament important entre els socis del Govern de la Generalitat. JxCat es va aliar amb el PSC -i un regidor de Cs apartat del partit- per fer fora de l'alcaldia de Montgat a Esquerra Republicana.

Publicat el dimecres 8 de gener de 2020 a El Nacional

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada