diumenge, 12 de gener del 2020

Intervenció d'Enric Roig en la presentació del "Compromís per Tortosa"

Hola, bon dia

Avui és un dia especial per als i les socialistes. Per un costat pel pacte que avui presentem, i per un altre costat perquè d’aquí una hora el company Pedro Sánchez prendrà possessió com a president del govern d’Espanya amb voluntat i entesa per empremdre el diàleg per resoldre els problemes que tenim a Catalunya. 

Tal com es va poder veure en el passat ple de pressupostos i tal com em vaig expressar en la roda de premsa d’ahir, si per alguna cosa es caracteritza el nostre Grup Municipal, el del Partit dels i les Socialistes de Catalunya de Tortosa, és: 
  • La nostra coherència política. 
  • La nostra fidelitat a les nostres idees i als nostres valors i principis. 
  • El nostre compromís amb Tortosa i els tortosins i tortosines. 
Per què en política , sense coherència, no hi ha valors ni principis. 

Perquè en política, sense valors i principis, no hi ha compromís. 

Perquè en política sense compromís, no hi ha acció ni servei a la ciutadania. 

El diàleg, la negació i el pacte, és lo que ens defineix als i les socialistes i a Tortosa, i sempre, l’estima per la ciutat, amb treball, treball i més treball. 

Aquestes són algunes de les premisses que ens han portat a materialitzar el Compromís per Tortosa, el pacte per al mandat 2019 – 2023 amb el grup municipal de Junts per Tortosa que avui presentem. 

Miren, a Tortosa, els socialistes portem més de 12 anys a l’oposició, 12 anys en els que ha governat Convergència i Esquerra ....., 12 anys en que hem exercit una oposició responsable, contundent i exigent i en els que hem donat suport als projectes importants de ciutat, fent aportacions i fent propostes per a tirar endavant Tortosa. 

Sense anar més lluny, i com ha dit l’alcaldessa, poc temps abans de les eleccions municipals del 26M, no vàrem tenir cap problema en arremangar-nos i treballar amb el govern de PdCat i ERC, el contracte de la Neteja de la Via Pública i la Recollida de Residus. I tot fugint d’estratègies electoralistes, posant per davant el bé comú dels tortosins i tortosines, a risc de que el nostre electorat no acabés entenent el perquè ho fèiem des de l’oposició. Però una vegada més ho vàrem fer per coherència amb el nostre Projecte de Ciutat per a Tortosa. No som el partit d’anar sempre a la contra, som el partit d’anar a favor dels nostres pobles i ciutats, de Tortosa, i dels tortosins i tortosines. 

Natros estem compromesos i volem treballar per Tortosa i no renunciem al seu futur. 

Natros no vetem ni excloem a ningú a l’hora de treballar per Tortosa. Som el partit de la generositat i de la m,à estesa, i no ens veuran posant línies roges. 

Natros, els i les socialistes som gent seriosa, fema i compromesa, que treballem amb solvència i lleialtat. 

I així vàrem refermar el passat el passat 15 de juny en la constitució del nou consistori, fruit de les eleccions municipals del 26M: 
  • la nostra voluntat d’arribar a una relació fluida des de l’oposició, basada en el debat, el diàleg i en el consens en aquells temes d’interès per als tortosins i tortosines amb tots els grups municipals. 
  • el nostre compromís amb Tortosa per tal de recolzar aquelles accions que formin part d’un veritable Projecte de Ciutat i de Futur per a Tortosa. 
  • la nostra convicció que la política ha de ser part de la solució i no del problema. 
  • no esmerçar esforços per trobar el consens en tot lo que sigui positiu per a Tortosa. 
  • per a natros els Ajuntaments sempre seran els espais on el pluralisme polític ha de poder possibilitar anys d’entesa i treball conjunt pel bé dels nostres conciutadans. 
  • Perquè els municipis els hem de construir tot junt i juntes, arribant a acords i consensos sobre les prioritats locals, més enllà de les sigles i ideologies. 
I crec que els i les socialistes ho vàrem dir fins la sacietat, en campanya i fora de la campanya: 
  • Tortosa necessita de grans acords per tirar endavant davant d’aquesta greu crisi econòmica i social que a nivell mundial ens està colpint. 
  • Tortosa necessitat de treball de totes i tots 
  • Tortosa necessitat molta generositat per part de tothom. 
Inclús vaig arribar a apostar per un govern de concentració, aportant tot allò que tenim en comú i tot allò que ens diferència a les diferents formacions polítiques. 

El passat 26M, la ciutadania va parlar i el resultat és el que tenim, un consistori fragmentat que ens obliga a entendre’ns entre les diferents formacions polítiques per configurar majories que permetin desenvolupar els projectes que Tortosa necessita. I l’alcaldessa ho ha dit, les nostres prioritats no han estat les mateixes: 
  • D’una banda Junts volia ERC com a soci preferent, i reeditar el seu pacte dels darrers mandats. 
  • D’una altra, natros els i les socialistes hem apostat sempre per un govern de progrés amb MOVEM i ERC., tant al 2015 com al 2019. Però sempre ha estat ERC qui ha posat les línies roges per no pactat amb nosaltres i cap vegada ha estat possible. 
I en les dues prioritats sempre hi ha un denominador comú, ERC que no ha fet ni ha deixat fer . 

Des del 15 de juny nosaltres hem continuat treballant des de l’oposició per la governabilitat de Tortosa amb: 
  • Propostes a les ordenances fiscals 
  • Propostes als pressupostos de 2020 
  • Mocions i propostes en positiu per millorar la vida des tortosins i tortosines, 
  • Donant suport a les propostes del govern municipal que creiem que eren justes i necessàries ot defugint del conflicte i de posicionaments estèrils a la contra. 
I ho hem fet sent-ne molt conscients de les dificultats que suposa que la ciutat estigui governada per la força més votada amb només 7 regidors i regidores en minoria, dintre d’un consistori de 21 regidors i regidores, fruit de la impossibilitat de conformar majories alternatives. 

I aquestes són les raons per les que natros volem treballar junts, per: 
  • la governabilitat de Tortosa, 
  • una major estabilitat al govern de Tortosa, 
  • la nostra vocació de govern, que tenim els i les socialistes, 
  • la nostra constant recerca del bé comú dels nostres veïns i veïnes, 
  • i la nostra capacitat de treball i de servei públic, 
Són les raons que ens han fet sentar-nos i dialogar per superar les diferències del passat i poder mirar cap al futur per treballar per Tortosa. 

És per això que avui els presentem el nostre Compromís per Tortosa, un pacte entre els grups municipals de Junts i el PSC, que crec que es resumeix amb els següents paràgrafs del preàmbul del document que seguidament els donarem: lleial, fidelitat i mà estesa. Un document que consta d'un preàmbul, dels principis que han de regir el compromís, de dotze punts programàtics i de la seva vigència i seguiment.

Aquest pacte es fonamenta en la lleialtat institucional, en la lleialtat de les dos parts signants del pacte, i en la clara intenció de treballar per la ciutat amb l’esforç, la dedicació i el compromís que això implica, sempre des del respecte mutu i posant per davant de tot Tortosa, els tortosins i tortosines. 

Un govern amb la voluntat de sumar i col·laborar, ja sigui de forma puntual o més estable, amb altres grups municipals, obert a la incorporació de nous grups municipals que tinguin la veritable voluntat de treballar per la ciutat més enllà de posicionaments polítics diversos. La prioritat és Tortosa no les nostres respectives formacions polítiques. 

El repte que tenim al davant és important, i som conscients que haurem de treballar molt, però el grup del socialistes a l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Bel, Estefania Valdés i jo mateix, l’emprenem amb il·lusió i ens posem amb humilitat i fermesa a disposició de l’alcaldessa i de tot l’equip de govern, de tot l’Ajuntament i, sobretot, de la ciutadania de Tortosa. 

Moltes gràcies. 

Tortosa - Terres de l'Ebre, 8 de gener de 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada