dijous, 23 de novembre del 2023

23 de novembre · Dia de Fibonacci

 

Avui se celebra ael Dia de #Fibonacci, recordant al matemàtic medieval Leonardo De Pisa creador d'una de les successions matemàtiques més famoses, boniques i presents en la #Natura i l'#Arquitectura en què cada xifra és el resultat de la suma de les dues anteriors

A més d'introduir el sistema decimal a Europa, avui se'l recorda per ser el descobridor d'una seqüència numèrica que representa la mateixa bellesa: la successió de Fibonacci, també coneguda com a proporció àuria o nombre auri.

La successió de Fibonacci és una seqüència de números que resulten en sumar els dos anteriors a aquest. Començant des de 0, tenim la següent: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55... i així successivament.

Aquesta relació matemàtica té una àmplia presència a la natura, com en la disposició de fulles a les plantes, els patrons de creixement als cargols, la formació de pètals en flors i altres patrons observats al regne natural.

També ha estat utilitzada històricament a l'arquitectura, l'art i el disseny a causa de la seva associació amb la bellesa i l'harmonia visual.

Es va triar la data del 23 de novembre perquè correspon als primers dígits de la successió en escriptura anglosaxona 11/23.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada