dilluns, 13 de novembre del 2023

Parlament en el concert de tancament dels actes dels 50 anys de Joventuts Musicals de Tortosa

Bona tarda

En primer lloc voldria excusar a la companya i amiga Elisa Huguet, presidenta de Joventuts Musicals de Tortosa, que per motius personals avui no pot acompanyar-nos i dirigir-nos unes paraules, tot i la gran il·lusió en que s’ha dedicat a organitzar este concert d’avui.

Si em permeten, una salutació a les autoritats que avui ens acompanyen entre el públic:

  • Il·lustríssim alcalde de Tortosa, Sr. Jordi Jordan
  • Il·lustríssim alcalde de l’Ampolla, Sr. Francesc Arasa
  • Sra. Mar Lleixà, delegada territorial d’Igualtat i Feminismes, 1r Tnt Alcalde i reg Cultura
  • Sra. Pilar Caballé, directora dels serveis de la Presidència a Terres de lEbre
  • Sra. Meritxell Roigé, diputada provincial
  • Regidors, regidores
  • Junta i socis de Joventuts Musicals, senyores i senyors..

Bona tarda i moltes gràcies per acompanyar-nos avui en este dia tant significatiu i important per a JJMM de Tortosa.

Com molt bé ha recordat Sílvia, iniciàvem els actes de celebració dels 50 anys de Joventuts Musicals de Tortosa just el passat mes de setembre de 2022 amb el magnífic espectacle les "Cartes de Pedrell", aquí just en el Teatre Auditori que port el seu nom, en el que fèiem un reconeixement a membres fundadors i de les diferents juntes de JJMM al llarg de 50 anys.

I just avui també acabem aquí els actes amb un magnífic concert “Felip Pedrell. Mestre de Mestres” que ens està oferint Anna Brull i Josep Buforn.

I just ho fèiem en l’Any Pedrell, en l’any en que la ciutat de Tortosa reconeixia i posava en valor la figura del que crec que sense dubte és el nostre fill més universal.

Durant el més d’un any de celebració, en el que hem programat les tres temporades de Joventuts Musicals de Tortosa conjuntament amb l’Ajuntament de Tortosa, hem pogut gaudir d’un total de 14 concerts, posant en valor en el gran talent que tenim a les Terres de l’Ebre, on hem pogut escoltar més de 100 músics, que juntament amb artistes de diferents disciplines, han actuat en diversos indrets de la ciutat amb la voluntat de portar la música a tots els racons de la nostra ciutat.

I ho hem fet programant també activitats incloent i incorporant els concerts en la programació dels diversos equipaments i certàmens de la ciutat, al Museu de Tortosa, coincidint amb la nit dels Museus, amb el Festival Arteria, o als Jardins del Princep en el marc del Dia Mundial del Turisme, o amb concerts solidaris com hem fet amb el Banc d’Aliments o com farem amb la Marató d’este any. 

Tot amb l’objectiu que persegueix JJMM:

  • Apropar la música a tots els públics però en especial a la joventut
  • Fomentar l’estudi i la interpretació de la música entre els i les joves
  • Promoure audicions de concerts
  • Difondre el coneixement de la música
  • Difondre els concerts i els cicles musicals que tenen lloc a Tortosa i les Terres de l’Ebre
  • Promoure els artistes del territori i donar-los noves oportunitats, en definitiva posar en valor el gran talent que tenim a les Terres de l’Ebre.

També durant este any en posat en valor, com no podia ser d’una altra manera, el llegat de Felip Pedrell amb els espectacles programats, amb la primera convocatòria del Concurs de Música Felip Pedrell, que continuarà l’any 2024, i amb la recerca i adaptació de les seues composicions. 

Espectacles com les "Cartes de Pedrell" o la peça en la que avui ens han delitat Anna i Josep, l’estrena mundial “Embriaguez”, ja formen part del Projecte Biblioteca Internacional de Partitures Musicals.

Crec que és just fer un reconeixement a totes i tots els músics de Tortosa i Terres de l’Ebre que treballen en la recerca i difusió de tot el llegat de les composicions del gran mestre Pedrell.

I tot ho hem pogut fer gràcies a la molt bona predisposició de tots els músics que han accedit a participar a les nostres programacions, especialment a tots els de les Terres de l’Ebre, que molts, tot i estar treballant lluny de casa nostra, sempre accepten la nostra proposta de Joventuts Musicals.

És per això que avui també volem agrair al Anna i Josep el repte que avui els hem encarregat, el concert “Felip Pedrell, mestre de mestres” per tancar la nostra celebració dels 50 anys. Gràcies també Joan Vidal, Jordi Bonilla, Francesc Cortés per la vostra participació. Gràcies també Josep Ollé.

I com vostès han pogut vore, ens estan oferint un concert excepcional amb el nou piano del Teatre Auditori, el piano C7, que per primera vegada el podem escoltar plenament en totes les seues possibilitats.

Un piano fruit de la tasca d’uns musics tossut, alguns dels quals avui estan a la sala, que van aconseguir, en l’any de la Capital de la Cultura Catalana, que fos la proposta més votada en els pressupostos participatius i que avui el puguem tindre per gaudir d’un Gran Concert com el d’avui.

Agrair també a les institucions que ens donen suport: al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la Diputació de Tarragona, al Consell Comarcal del Baix Ebre i evidentment a l’Ajuntament de Tortosa amb qui compatim la programació musical. I també a totes aquelles empreses, associacions, entitats, professionals i col·lectius que col·laboren desinteressadament en la nostra tasca de difusió musical.

Però tot no hagués estat possible sense aquella primera Junta de Joventuts Musicals de Tortosa que un setembre de 1972 van impulsar la creació a Tortosa de la nostra entitat; de nou a elles i ells i totes els membres de les diferents juntes d’estos 50 anys, moltes, moltes, moltes gràcies per la vostra tossuderia i dedicació.

I evidentment tampoc hagués estat possible sense la fidelitat dels socis durant estos 50 anys han estat fidels a la nostra crida, gràcies a elles i ells i a tots vostès que avui ens acompanyeu en esta celebració per la vostra fidelitat. 

No voldria acabar sense recordar-los que encara ens queda un concert esta temporada el del mes de desembre, un concert solidari a benefici de la Marató de TV3 el mateix diumenge 17 de desembre el concert Vivaldi, les quatre estacions a càrrec de l’orquestra de corda Acordes, dirigida per David Martínez. El concert tindrà lloc a la Capella del Centre Sant Enric d’Ossó, al Convent de les Teresianes de Jesús a les 7 de la tarda. Esteu totes i tots convidats a participar-hi.

I per tancar voldria acabar amb una frase Pau Casals sobre la música i la pau (que tanta falta en fa avui al món) on reflexa el seu compromís amb la humanitat y el seu amor per la música com a mitjà d’unió i harmonia, on deia:

"Encoratjo als músics de tot el món a que posin la puresa del seu art al servei de la humanitat per a unir als homes en un mateix vincle fraternal."

Esperem que ho puguem aconseguir-ho, moltes gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada