divendres, 3 de novembre del 2023

A Cel Obert, 10 anys de bona Arquitectura

Com cada mes d’octubre, amb la tardor, arriba A Cel Obert, el Festival d’Intervencions Efímeres que enguany ha celebrat la 10a edició. Una edició que consolida i referma un festival que aposta per la difusió i la defensa de l’Arquitectura, el Patrimoni, l’Art i la Cultura gràcies al seu plantejament. Un plantejament amb una doble vesant, d’una banda aquella adreçada als professionals de l’arquitectura, l’art i el disseny per un costat i als ciutadans i ciutadanes per l’altre. I una segona vesant que combina perfectament Arquitectura i Patrimoni.

A Cel Obert ofereix, en la seva primera vesant, d’una banda uns escenaris per a que els professionals de l’arquitectura puguin crear i donar lloc a intervencions d’Arquitectura Efímera, entenent per aquest concepte aquelles construccions o intervencions que tenen una finalitat i durades determinades. 

Les contraposicions, el color, el temps, la perspectiva, el moviment, la passió, la pausa, la curiositat, el ritme, i en esta darrera edició la il•lusió, han estat els temes que els organitzadors han plantejat per fer les interpretacions arquitectòniques que hem pogut veure al llarg d’estos 10 anys instal•lats a diferents espais de la ciutat, donant-los una nova dimensió i una nova manera de veure’ls i sentir-los. 

I d’altra banda, A Cel Obert, apropa a la ciutadania la tasca del professionals permetent que els visitants de la mostra s’endinsen i facin la seva pròpia interpretació deixant-se emportar per l’art, el disseny i l’arquitectura.

La segona vesant del festival combina perfectament espais històrics de Tortosa amb les arquitectures efímeres que acullen i que els transformen combinant perfectament la difusió de l’Arquitectura i la defensa del Patrimoni.

Crear Arquitectura no és fàcil i la gent sovint assimila la tasca dels professionals de l’arquitectura al fet de dissenyar un edifici, una vivenda o un espai públic, però l’Arquitectura va molt més enllà. Una creativitat que gràcies a experiències com A Cel Obert es pot desenvolupar gairebé sense límits, permetent que els i les professionals deixem anar la nostra fantasia, creant Arquitectura Efímera per a ser gaudida i per apropar-la a la ciutadania. 

Pel que fa al Patrimoni, les propostes d’A Cel Obert han permès donar a conèixer un patrimoni moltes vegades desconegut o no visitable habitualment, apropant-lo a la gent en un paper de difusió i protecció del mateix molt lloable i necessari.

Cal lloar, per tant, la tasca divulgadora del festival i dels seus creadors i organitzadors, perquè en estos 10 anys han estat capaços de convertir una idea que pot semblar agosarada en un certamen consolidat i que a cada edició conta amb més participació tant de públic com de professionals, i que estic segur que continuarà per molts anys transformant la nostra ciutat. I tot gràcies a l’encert i el treball de la direcció i comissariat de Cristina Bestratén i de l’equip format per Núria Anfruns, Maria Bernad i Marc Ferrando. Enhorabona per la gran feina que feu!

Una tasca que és la que des de la Junta de la Demarcació de l’Ebre del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya estem treballant per apropar l’Arquitectura a la ciutadania i mostrar la seva funció més social. I accions d’arquitectura efímera com les dels Festivals Deltachamber o A Cel Obert ho fan perfectament, creant i apropant l’Arquitectura a la ciutadania. Per això, des de la nostra demarcació hi apostem donant-los suport, esdevenint patrocinadors, i acollint intervencions en esta tasca d’apropament a la ciutadania, com vam fer en aquesta edició en que vam acollir dues accions.

Una tasca que també es veu reflectida amb altres accions com les exposicions que acollim a la nostra seu, la 16a edició dels Premis de Qualitat a l’Arquitectura Ebrenca, organitzats conjuntament amb  l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre i el Col•legi de l’Arquitectura Tècnica de les Terres de l’Ebre, que enguany incorpora l’arquitectura efímera com a novetat; o la propera edició de la Mostra d'Arquitectura Catalana de les Terres de l'Ebre, que presentarem el 2024. Accions amb les que es vol reconèixer la qualitat de les intervencions arquitectòniques en l’àmbit de les quatre comarques ebrenques.

Desitjar tots els encerts al festival A Cel Obert i felicitar-los de nou per la tasca que fan, per l’enorme esforç que inverteixen en poder fer realitat aquesta increïble experiència per als sentits i per fer Arquitectura al temps que donem a conèixer la funció social de l’Arquitectura amb una clara voluntat de treballar per difondre i preservar el nostre patrimoni cultural i arquitectònic. Per molts anys!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada