dissabte, 25 de novembre del 2023

25N · Dia Internacional per a l’erradicació de la Violència de Gènere

Aquest #25N 💜 tornarem reivindicar la nostra lluita per l'eliminació de la #violenciadegenere 

Aixequem la veu contra la #ViolenciaMasclista 

S’ha acabat. Prou violències masclistes

#NoÉsPaísPeraMasclistes #S'haAcabat

#NoHiHaExcusa #NiUnaMésNiUnaMenys

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, per visibilitzar la violència contra les dones i nenes a nivell mundial i treballar per a la seva prevenció i eradicació.

Com a principal antecedent d'aquesta efemèride, des del 1981 militants i activistes a favor del dret de la dona observaven el 25 de novembre com a dia de protesta i commemoració contra la violència de gènere.

La data d'aquest Dia Internacional de la Violència contra la Dona va ser escollida per honrar la memòria de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana que van ser brutalment assassinades el 1960, per ordre del dictador dominicà Rafael Trujillo.

La violència contra les dones i les nenes es manifesta de forma física, sexual i psicològica, i sol adoptar una de les situacions següents:
  • Violència per part d'un company sentimental (violència física, maltractament psicològic, violació conjugal, feminicidi).
  • Violència sexual i assetjament (violació, actes sexuals forçats, insinuacions sexuals no desitjades, abús sexual infantil, matrimoni forçat, aguait, assetjament de carrer, assetjament cibernètic).
  • Tracta d'éssers humans (esclavatge, explotació sexual).
  • Mutilació genital femenina (practicada a certes comunitats i cultures, associada amb creences religioses).
  • Matrimoni infantil (nenes obligades a contraure matrimoni contra la seva voluntat).
La població femenina és altament vulnerable de patir violència de gènere, especialment les nenes i les dones de la tercera edat, dones pertanyents a la comunitat LGBT (lesbianes, bisexuals, transgènere o intersex), les migrants i refugiades, les pertanyents a pobles indígenes o minories ètniques, dones i nenes amb VIH-Sida, discapacitades i aquelles que habiten a països amb crisis humanitàries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada