divendres, 31 de maig del 2024

Redescobrint l’Arquitecte Municipal Víctor Beltrí

En l’Any Bartlett, la Demarcació de l’Ebre del Col•legi d’Arquitectes, volem posar en valor la figura dels arquitectes municipals a Tortosa, i entre ells Víctor Beltrí (Tortosa 1862 - Cartagena 1935).

El cap de setmana del 18 al 20 de maig, la Demarcació de l’Ebre vam recuperar els tradicionals viatges culturals, que ara s’han obert a col·laboradors i amics del COAC Ebre, contribuint així a apropar el Col·legi, l’Arquitectura i la seva funció social a la ciutadania, difonent i preservant el nostre patrimoni cultural i arquitectònic des d’un costat més lúdic.

Cartagena i La Unión van ser la destinació d’un viatge per descobrir l’obra de l’arquitecte tortosí Victor Beltrí Roqueta, un arquitecte que, com molt bé va dir l’arquitecte i arxiver del Col·legi, Antoni López, és un gran desconegut a Tortosa a pesar de les més de 1.000 obres de les que n’és autor.

Víctor Beltrí va ser arquitecte municipal de Tortosa en un període, entre 1887 i 1890, de difícil context polític que no li va permetre desenvolupar la seva professionalitat i entusiasme. Tot i això, a ell se li atribueix la primera proposta d’Eixample de Tortosa en enderrocar les muralles o l’operació urbanística d’obrir la carretera Simpàtica, a l’igual que faria posteriorment amb el carrer Gisbert a Cartagena.

Condicionat per una convulsa situació política derivada dels canvis de govern a Espanya, va decidir marxar de Tortosa i, després de passar per Gandia, es va establir a Cartagena on va deixar una obra impressionant, plena de magnífics edificis a l’empara de la burgesia que va sorgir de l’explotació de les mines de la zona.

I així ho vam poder comprovar en un viatge que, després de passar per Gandia per veure alguna de les seves obres quan va ser tècnic municipal, com el col·legi Abecé, ens va portar a Cartagena, on vam poder gaudir d’algunes de les més de seixanta obres modernistes que hi ha a la ciutat.

Obres com l’Ajuntament, el Gran Hotel, el Palau Aguirre, el Casino, les cases Cervantes, Llagostera Dorda o Zapata, el Patronat del Sagrat Cor o la reforma de l’Hort de las Bolas, avui restaurant Víctor Beltrí, o alguns panteons que marquen una època daurada a la ciutat, propiciada per l’aparició d’una nova burgesia, procedent de la mineria, que no va dubtar a apostar pel modernisme de Beltrí i els seus coetanis, sempre amb la clara influència dels grans arquitectes modernistes catalans.

El mateix va passar a la població de La Unión, darrera etapa del viatge on vam poder visitar més obres modernistes de Beltrí com les cases del Piñón, Cortés i Rentero, panteons i la imatge més espectacular del Modernisme al municipi que és l'antic mercat d’Abasts, un edifici que cobreix l'enorme espai d'un mercat que havia de proveir una població cada vegada més gran. Aquest edifici restaurat és a la actualitat seu del Festival Internacional del Cant de les Mines.

En aquest viatge hem redescobert a Víctor Beltrí, visitant les seves obres, i gràcies a Guillermo Cegarra Beltrí, enginyer i besnet de l’arquitecte i José Antonio Rodríguez, arquitecte i secretari de l’Any Beltrí 2012, així com a l’acollida de l’Ajuntament de la Unión i els contactes amb el Col·legi d’Arquitectes de Múrcia per futures col•laboracions.

Així mateix, a Cartagena i dintre de la Nit dels Museus, vam poder gaudir d’altres magnífiques obres d’arquitectura contemporània com el Museu del Teatre Romà, obra de Rafael Moneo, o el Museu Nacional d’Arqueologia Submarina de Guillermo Vázquez Consuegra.

En l’Any Bartlett a Tortosa, Víctor Beltrí també és protagonista, i ho continuarà sent en properes activitats que farem al voltant de la seva figura i, com no, la de Bartlett, dos grans arquitectes  municipals que estem redescobrint i als que val la pena apropar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada