dilluns, 31 d’agost del 2020

‘Tortosa diu SÍ a la Cultura’

En els darrers dies, el món de la cultura a les Terres de l’Ebre ha aixecat la veu reivindicant la seua presència en les nostres celebracions populars, arran de la suspensió de concerts i actes als nostres pobles i ciutats. El clam és just i necessari donat que estem davant d’un sector, el de la cultura, que representa un important actiu des de l’àmbit de difusió i sobretot econòmic i d’ocupació per a molts professionals del món cultural ebrencs.

Però a Tortosa, i ho dic amb molta satisfacció i orgull, les coses no han anat així, Tortosa ha dit SÍ a la Cultura. L’Ajuntament de Tortosa ha apostat, i molt fort, per la cultura com una eina de dinamització econòmica de la nostra ciutat durant els darrers mesos, amb Tortosa Viu l’Estiu! 

La triple crisi del coronavirus, sanitària, econòmica i social, ens ha obligat a canviar els nostres hàbits i a prendre mesures i canvis que fins ara no ens havíem plantejat mai. Aquesta pandèmia ens ha afectat a totes i tots, però en especial mesura als més desfavorits de la nostra societat, al sector comercial i de la restauració i al cultural. 

El confinament, les mesures de seguretat i distanciament i els nous rebrots han evidenciat una caiguda de l’activitat econòmica, i han obligat a suspendre gairebé totes les activitats lúdiques i culturals, i les festes dels nostres barris i pobles, previstes per a l’estiu. A Tortosa, sent conscients d’aquesta circumstància i actuant amb responsabilitat, des del govern municipal i les regidories de Comerç, Turisme, Festes, Turisme i Cultura, vam pensar que Tortosa, d’alguna manera, havia de viure l’estiu, per atreure turisme interior, i fer una oferta lúdic i festiva a la ciutadania. 

I així ho hem fet. La col·laboració entre les regidories ha donat lloc al programa “Tortosa Viu l’Estiu”, que ha incorporat tota una sèrie d’activitats lúdiques i culturals que han permès poder viure aquest estiu d’una altra manera: amb cultura i de manera segura. Al llarg dels mesos de juliol i agost, els flaires de la Festa del Renaixement que ens han transportat al segle XVI, el cinema a la fresca, una Mostra de Jazz adaptada a les circumstàncies i tot un seguit d’activitats musicals, teatrals, de màgia, tallers, concerts, exposicions, performance, visites guiades, cinema…. ens acompanyen i ens fan viure l’estiu.

Aquesta campanya té un triple objectiu, que penso que hem aconseguit i n’estem molt satisfets. D’una banda estem aportant una oferta lúdica i festiva per a la gent de Tortosa i per reactivar el comerç i l’hostaleria locals; d’altra banda, aquesta oferta porta visitants contribuint també a la reactivació econòmica. I, en tercer lloc, estem donant una oportunitat al món cultural local per poder dur a terme les seves activitats a la nostra ciutat, contribuint així també a evitar l’aturada del món cultural, que s’ha vist molt afectat per la suspensió de festes, festivals i programacions estables.

I en aquest sentit, l’aposta ha estat per oferir els espais als artistes de les Terres de l’Ebre prioritàriament i als joves talents del nostre territori. I així s’ha exemplificat en la Mostra de Jazz , que superat el repte de plantejar un nou format de canvi de dates i canvi d’ubicació dels concerts centrals, i la incorporació d’activitats d’arts plàstiques i de fotografia i d’exposicions, sense dubte ha convertit Tortosa en la capital del Jazz del nostre país.

Així mateix, el fet d’haver replantejat totes aquestes activitats, buscant les màximes garanties pel que fa a distanciament i mesures de seguretat ens ha fet descobrir espais que ens ofereixen noves possibilitats de cara al futur. Exemples més rellevants, com el Museu de Tortosa amb el potencial de l’estructura de l’antic escorxador i el seu entorn per espectacles i activitats de petit i mitjà format, en un entorn magnífic com és aquest edifici modernista; o hem confirmat les possibilitats de la plaça de l’absis de la Catedral com a perfecte escenari tant per acústica com per ubicació, espais del nostre centre històric amb la voluntat de reimpulsalr-lo, o noves implantacions en el Parc Municipal, ens fa replantejar de nou com crec que ha de ser la cultura a Tortosa a partir d’ara i ens ofereix la possibilitat de seguir treballant en aquesta direcció.

Crec que Tortosa està vivint l’estiu intensament i que les activitats programades estant sent tot un èxit, tal com demostra el fet que gairebé la totalitat estan esgotant les reserves d’entrada. Per tant, estic convençut de que estem davant d’una aposta molt encertada i que estem aconseguint aquest triple objectiu proposat a més d’oferir espais segurs de lleure a la nostra gent jove, que tant ens fa falta a Tortosa i una oferta diversificada per posar en valor el gran talent que tenim a Tortosa i les Terres de l’Ebre.

Aspectes claus per a la reactivació econòmica que tanta falta ens fa i entenc que estem treballant en la direcció correcta. Ara quan tanquem la programació amb la participació en el certamen Eufònic, com cada any a finals d’agost, “Viurem la Cinta” d’una manera especial i haurem de veure com evoluciona la situació i replantejar-nos com abordem la tardor. Ja ho hem fet amb el festival A Cel Obert que aquesta edició únicament comptarà amb una intervenció efímera a l’espai de la plaça dels Dolors i una exposició retrospectiva al Museu de Tortosa, i ho haurem de continuar fent mentre duri aquesta situació. 

Tortosa diu SÍ a la Cultura i ho continuarà fent, des de la Regidoria de Cultura continuarem treballant per la ciutat i pel món de la cultura i especialment de cara al 2021 en què Tortosa serà Capital de la Cultura Catalana, aquesta és la nostra aposta, i així ho estem fent. Per primera vegada l’Ajuntament de Tortosa ha creat una línia de subvencions adreçades a entitats culturals, particulars o grups, perquè puguen destinar els recursos a les seues actuacions i produccions. Per tant, l’aposta per la cultura segura és clara i així ha de ser, perquè apostar per la cultura suposa un gran impuls social i democràtic i, com hem vist aquest estiu a Tortosa hem aconseguit crear un nucli urbanístic cultural atractiu, el qual dóna lloc a la creació d’un nou turisme, més urbà i respectuós que ens beneficia a totes i tots i, especialment, a la nostra ciutat. Sobretot #CulturaSegura!

*ENRIC ROIG MONTAGUT és primer tinent d’alcaldessa; regidor d’Urbanisme, Obres Públiques, Habitatge, Fires i Cultura; i regidor del barri del Centre i Nucli Històric de Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada