dimarts, 15 de juny del 2021

El PSC fa balanç de dos anys de mandat convençuts de la feina feta per servir a la ciutadania i millorar la vida dels tortosins i tortosines

Enric Roig: “estem dibuixant un impuls a la ciutat de Tortosa i als seus pobles i EMD’s per continuar avançant com a veritable capital cultural, econòmica i social de les Terres de l’Ebre”

El grup municipal del PSC de Tortosa ha fet balanç de la primera meitat del mandat, el dia en que es compleixen 2 anys de la formació del nou consistori de l’Ajuntament de Tortosa amb un govern en minoria de Junts x Tortosa que augurava un mandat complicat. Davant d’aquesta situació el PSC va refermar la voluntat de treballar per la governabilitat de la ciutat des d’una oposició basada en el debat, el diàleg i el consens entenent que aquest mandat necessitaria de grans acords per tirar endavant i amb polítiques centrades en les persones.

I així ho vam fer fins el 8 de gener de 2020 quan vam signar el “Compromís per Tortosa” i entrar a formar part del govern municipal, davant les línies roges que alguns partits independentistes ens van posar. “Els tres regidors Dolors Bel, Estefania Valdés i jo mateix, empreníem aquesta responsabilitat amb il·lusió i ens posàvem, amb humilitat i fermesa al costat de la ciutadania de Tortosa, assumint un important repte, que respon a les nostres expectatives, i en el que estem treballant per un projecte comú de ciutat per Tortosa” ha explicat el portaveu Enric Roig.

Un repte que ha esdevingut més complicat degut a les situacions excepcionals que ens han afectat: primer el temporal Glòria i després amb la triple crisi sanitària, econòmica i social que ha suposat la COVID19 i que, sense dubte, ha determinat aquesta primera part del mandat. Els socialistes hem estat capaços de treballar per superar la crisi gràcies a aspectes com el Pla de Reactivació Econòmica i Social amb més de 175 mesures per treballar per sortir endavant en tots els aspectes.

Dintre d’aquest Pla s’han dut a terme mesures com reducció o eliminació de taxes i quotes, modificació dels calendaris fiscals o la gratuïtat de serveis entre moltes altres. També destaca la programació Viu l’Estiu, en la que es va apostar per la Cultura Segura i pels autors i creadors locals.

La pandèmia encara està entre natros i continuem treballant dia a dia per combatre-la i aquí estem dedicant la majoria dels esforços, especialment per una atenció prioritària a les persones. “Ara, en la recta de sortida de la crisi, seguim treballant i hem aconseguit tirar endavant el pressupost per a 2021 de més de 54 M€, fruit d’una modificació pressupostària de més de 14 M€, per treballar per l’atenció a les persones, la reactivació econòmica, una clara aposta per la cultura, el patrimoni, l’habitatge i l’espai públic amb accions a tots els barris, pobles i EMD’s del municipi, responent a allò que ens ha demanat la ciutadania” ha dit Roig.

Un pressupost que suposa una inversió de més de 9,6 M€, més un romanent de tresoreria de més de 6 M€, gràcies a l’acció del govern de Pedro Sánchez que ha permès als ajuntaments aprofitar-ho. Un pressupost que se suma a la reducció de 3 M€ d’endeutament

Pel que fa a l’atenció a les persones, Roig ha explicat que en aquest temps “hem treballat per no deixar ningú enrere”, i ho hem fet doblant la despesa en l’atenció a les persones, amb mesures per lluitar contra la pobresa energètica o incrementant els ajuts a la dependència i el servei d’atenció domiciliària. A més, des de la regidoria d’Igualtat estem treballant per implementar els plans d’igualtat i LGTBI i per eradicar les violències de gènere amb mesures com el Pla contra les violències sexuals.

En el sentit de reactivació econòmica Roig ha afirmat que “està clar que la crisi de la COVID19 ha influït molt en l’economia local i hem hagut d’invertir la majoria dels esforços en pal·liar els seus efectes, i ara seguirem treballant amb campanyes per incentivar l’economia com els Bons Tortosa o la gratuïtat de la primera hora de la zona blava.” Igualment estem treballant per atraure noves empreses que generi ocupació, com ha estat el cas de Florette.

En l’apartat cultural Roig ha destacat el lloc que la Cultura ocupa i ha d’ocupar en la renovació i la innovació urbana, “per això l’altra de les grans apostes d’aquest govern ha estat i és la Cultura, especialment en l’any de la Capital de la Cultura Catalana i de la Ciutat Gegantera de Catalunya”.

“Han estat moments difícils per a la Cultura però hem sabut adaptar-nos a les circumstàncies i crec que hem fet una gran feina per demostrar que la Cultura és Segura”, així ho estem fent amb la programació de la Capital de la Cultura Catalana, que està situant Tortosa al centre del panorama cultural i que està apostant especialment per la gent jove. Estem gairebé a la meitat d’aquesta capitalitat i “estem molt satisfets de la feina feta fins ara dintre de les possibilitats que ens ha permès la pandèmia i preparats per assumir la segona part amb activitats més grans”, ha reblat Roig.

Pel que fa al Patrimoni s’ha apostat molt fort per la recuperació del nucli antic en aspectes com el passeig del Castell, la millora del passeig de Ronda, la nova plaça de la Catedral i l’espai Cota 0 que museïtzarà les restes arqueològiques trobades. Aquestes intervencions donaran lloc a un nou espai públic al nucli històric que enllaçarà amb el Museu que també serà objecte de millores i ampliacions. “Hem estat treballant també en projectes de millora i recuperació de la muralla del Rastre, el fortí de Bonete i el castell de Tenasses i de la rehabilitació de la Sinagoga a Remolins i crearem un nou centre sociocultural a l’antiga INDO de Ferreries que permetrà acollir entitats i associacions i celebrar activitats culturals i formatives.”

Roig ha destacat també que “per primera vegada i després de les nostres reivindicacions el govern hem apostat decididament per la recuperació de la Memòria Històrica amb la creació d’una regidoria específica i la dotació pressupostària per a les seves activitats”

En aquest sentit els socialistes hem estat treballant amb l’Observatori Europeu de Memòries, un organisme lligat a la Universitat de Barcelona, per construir una passarel·la aprofitant la pilastra del monument franquista de la Batalla de l’Ebre. Un treball que s’està portant a terme en col·laboració amb la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica, a l’igual que en el cas d’altres projectes a nivell d’Espanya. “Una proposta que recuperaria l’antic pas sobre el riu, i que alhora podria museïtzar el monument un cop retirat per la Generalitat, per tal de recosir i fer que este espai central de Tortosa, que ara està ocupat pel monument, i que és el lloc de la fundació de la ciutat, on es creuaven el riu Ebre i la Via Augusta romana, puga estar dignificat.”

La via i l’espai públic també han estat una de les prioritats en aquests anys de mandat. “La ciutadania i nosaltres mateixos hem fet cavall de batalla de l’estat de l’espai públic a la ciutat i nosaltres hem respost a aquestes reivindicacions treballant molt per la millora de la via i l’espai públics” ha dit Roig que ha recordat que en aquest temps hem millorat aspectes com voreres, enllumenat, paviment, eliminant barreres arquitectòniques, millorant zones infantils i parcs i zones verdes.

Estem treballant per una ciutat sostenible i amable, amb espais lliures de cotxes, espais per a la ciutadania al centre i nucli històric com la remodelació de la plaça d’Espanya i el seu entorn o la nova plaça de la Catedral. I ho farem amb la reforma del carrer Cervantes i abordant la problemàtica de la plaça Alfons XII, per crear noves àgores que vagin des de l’estació fins al nucli antic. I també hem apostat per l’ús de la bicicleta, incrementant els quilòmetres de carril bici, en crearem de nous i habilitarem un accés a la Via Verda des de Ferreries.

“Un dels altres aspectes que els socialistes hem incorporat al govern i que fa molt temps que reclamaven és una regidoria d’Habitatge, que vetlli pel dret a l’habitatge digne.” Tal com explica el portaveu socialista, en aquest sentit ja s’està treballant en un Pla Local d’Habitatge que ha de permetre una diagnosi del parc d’habitatges i seguir treballant per garantir un dret a l’habitatge. Així mateix estem impulsant els ajuts a la rehabilitació i l’Oficina Local d’Habitatge i iniciarem l’adquisició se terrenys i la rehabilitació d’immobles municipals per crear habitatge social al nucli antic.

Finalment, pel que fa als pobles i EMD’s d’ha recordat que s’han renovat els convenis amb les EMD’s de Jesús, Campredó i Bítem, per als propers 8 anys amb un increment de la dotació pressupostària i noves competències i serveis, com oferir servei d’urbanisme o gestió dels impostos, i que “els pobles també tenen el nostre compromís de seguir treballant per la millora dels seus espais públics i equipaments.”

Els resultats d’aquests primers anys de govern han demostrat que el “Compromís per Tortosa” està responent a les nostres expectatives i que estem treballant en la bona direcció per Tortosa, amb coherència, humilitat i sempre al servei dels ciutadans i ciutadanes als que “agraïm la seva confiança i demanem disculpes per aquells aspectes que encara no hem pogut solucionar.”

Està clar que cal continuar treballant i molt i que la pandèmia ens ha limitat en gran mesura les accions previstes i ens limitarà futurs mandats, però estem orgullosos de la feina feta i continuarem endavant amb aquest “Compromís per Tortosa” ja que “amb les nostres accions hem demostrat la nostra vocació de govern, la constant recerca del bé comú dels nostres veïns i veïnes i la capacitat de treball i de servei públic del nostre grup municipal perquè la nostra prioritat són los tortosins i les tortosines” ha reblat Roig.

http://tortosa.socialistes.cat/ca/noticia/el-psc-fa-balanc-de-dos-anys-de-mandat-convencuts-de-la-feina-feta-per-servir-a-la-ciutadania

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada