dimecres, 9 de juny del 2021

Roig: ‘Apostem per una passarel·la que incorpore elements de reinterpretació’

Enric Roig ha donat més detalls del projecte que defensa el PSC de Tortosa per construir una passarel·la aprofitant la pilastra del monument franquista de la Batalla de l’Ebre. Una proposta que recuperaria l’antic pas sobre el riu, i que alhora podria museïtzar el monument un cop retirat per la Generalitat. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Roig ha detallat que treballen amb l’Observatori Europeu de Memòries, un organisme lligat a la Universitat de Barcelona, per integrar “elements del monument” a la nova passarel·la de vianants. “Estan treballant en tres projectes a Espanya: el Valle de los Caídos, la seu dels Requetés a Navarra i el monument de Tortosa”, ha explicat el primer tinent d’alcalde. “Ja fa mesos que estem treballant per tal de recosir i per fer que este espai central de Tortosa, que ara està ocupat pel monument, i que és el lloc de la fundació de la ciutat, on es creuaven el riu Ebre i la Via Augusta romana, puga estar dignificat”, ha assenyalat Roig.

“Natros apostem per una passarel·la que incorpore elements que vagin més enllà, elements de reinterpretació”, ha afegit el també portaveu del PSC. De fet, com ja va apuntar la regidora de Memòria Històrica, la també socialista Dolors Bel, durant el ple de l’Ajuntament, es tracta de trencar amb la verticalitat del monument actual, característica del feixisme, i plantejar una passarel·la que puga unir les dos vores de l’Ebre. “Tortosa no pot tenir esta fractura. Hem d’ocupar la pilastra, s’hi ha de fer una passarel·la, i ha d’aportar aquells elements de reinterpretació del que ha estat la Guerra Civil, i este és el nostre treball. Hem d’estendre ponts, no podem trencar. Hem de juntar camins, no podem tirar endavant un projecte de ciutat comú sense tancar esta farida que ha provocat esta diversitat d’opinions al voltant del monument”, ha remarcat. “Per tant, deconstruïm esta verticalitat que té el monument com a element feixista, i construïm ponts entre tortosins i tortosines”, ha afegit Roig.

Segons Roig, des del PSC també impulsaran unes jornades de reflexió al voltant de la memòria democràtica i la Guerra Civil. En este sentit, ha qüestionat que el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre, el Corembe, no haja presentat, cinc anys després de la consulta, cap proposta de reinterpretació. “La sensació que tinc és que volen que el monument es quede tal com està”, ha assenyalat Roig. La moció del Corembe va ser rebutjada amb els vots del PSC i dels altres partits d’esquerres, Movem, Esquerra Republicana i la CUP. En canvi, Junts per Tortosa, amb qui els socialistes governen en minoria, s’hi va abstenir. Però Roig ha valorat que l’abstenció de Junts per Tortosa no ha impedit que la moció fos rebutjada, “com crec que havia de ser”.

Publicat el 8 de juny de 2021 a marfanta.com

https://www.marfanta.com/2021/06/08/roig-apostem-per-una-passarella-que-incorpore-elements-de-reinterpretacio/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada