dimecres, 23 de març del 2022

Roig afirma que la nova proposta sobre el monument franquista és ‘molt engrescadora’

Enric Roig ha donat suport este dimecres a la proposta de l’Observatori Europeu de la Memòria per al monument franquista de la Batalla de l’Ebre. El projecte dels professors Núria Ricart i Jordi Guixé proposa deconstruir el monument, acabar amb la seua verticalitat i integrar alguns dels seus elements en una nova passarel·la, amb una cripta de vidre que inclouria l’àguila, el soldat i l’estrella. El portaveu del PSC i primer tinent d’alcaldessa de Tortosa ha afirmat que la proposta és “molt engrescadora”, i que serveix per avançar en “un debat seriós, més enllà de deixar pilastres buides o de voler fer mones de Pasqua amb la imatge del monument”. “Pensem que és una proposta molt engrescadora i il·lusionant, per resoldre d’una vegada per totes el tema del monument”, ha afirmat Roig durant una entrevista a Canal 21 Ebre.

L’Observatori Europeu de la Memòria és un grup d’investigació vinculat a la Universitat de Barcelona, que ha finançat l’estudi amb un ajut de la secretaria d’estat de Memòria Democràtica. De fet, l’objectiu final del PSC és aconseguir que el govern de l’Estat s’implique també en la construcció de la passarel·la. Segons Roig, des del govern espanyol no es vol provocar cap trencament, sinó “cosir ferides” amb un nou espai públic i democràtic. “Més enllà d’ideologies, creences i voluntats, amb un espai absolutament democràtic i públic, que pugui cosir les dos ribes de Tortosa, i que pugui cosir tota mena de discrepàncies o de disparitat d’opinions. Per tant, esta democratització de l’espai públic ens ha semblat molt interessant”, ha resumit.  

A més, Roig no creu que la proposta de l’Observatori Europeu de la Memòria siga una solució salomònica o equidistant entre els que volen mantenir el monument i els que reclamen la seua retirada. Segons Roig, és un projecte de “retrobament”. “Jo no diria que es vol buscar l’equidistància, sinó la manera que tothom es pugui sentir còmode”, ha dit Roig. “Per tant, per dignificar l’espai central del riu Ebre al seu pas per Tortosa. Però això també ha d’anar acompanyat d’una reflexió seriosa, perquè no podem parlar el tema del monument des de la visceralitat”, ha demanat el regidor del PSC.

Publicat el dimecres 23 de març de 2022 a marfanta.com i canal 21

https://www.marfanta.com/2022/03/23/roig-afirma-que-la-proposta-sobre-el-monument-franquista-es-molt-engrescadora/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada