“La suite de Rossend Aymí” és l’encertat títol del seu docuretrat.
Perquè una suite és una composició musical formada per diverses peces instrumentals dispars amb algun element d’unitat entre elles, i esta unitat ets tu, Rossend tal i com ho recull perfectament estes docuretrat magníficament realitzat pel periodista i antropòleg Josep Juan Segarra.
Rossend, és la unió de diferents oficis i aficions: mestre, compositor, director, organista i apassionat de l’arquitectura. Passió que és un goig compartir amb ell.
Què dir del mestre Rossend Aymí. Nascut a la Palma d’Ebre, Rossend és tortosí d’adopció des de que va venir a estudiar al seminari de Tortosa amb el seu company i amic Francesc Xavier Ciuraneta, bisbe de Menorca i Lleida.
Els estudis de filosofia, teologia, música, cant i orgue li van permetre accedir al Pontificio Istituto di Musica Sacra de Roma, on va ampliar els estudis de composició, cant gregorià i direcció coral.
En tornar de Roma va ocupar la plaça d’organista a la Catedral de Tortosa al llarg d’una dècada, amb concerts d’orgue a la mateixa catedral, a Maó, Vilafranca del Penedès, Benicarló i l’orgue barroc de Morella.
En este mateix període va ser més que cofundador, jo diria fundador, i impulsor de la delegació a Tortosa del Conservatori Professional de Música de la Diputació, de la delegació de Joventuts Musicals de Tortosa i de la Coral Vent de Dalt de la qual fou director.
Has estat professor al conservatori, a més de la coral Vicent Garcia Julbe de Vinaròs, l’Orfeó Tortosí i el grup coral de la Palma d’Ebre. I, tot i que ell no ho vol dir mai, va dirigir durant un breu temps a la Banda Municipal de Música de Tortosa.
Paral•lelament s’ha dedicat a una altra de les seves grans passions, el món de l’orgueneria amb restauracions d’orgues com els de Santa Bàrbara, Morella, Vallibona i Vinaròs i construcció d’orgues nous com el de la Palma d’Ebre, Flix, Convent de la Puríssima de Tortosa i el de Xert.
A més ha composat diverses obres per a piano, orgue i cor i ha dirigit la interpretació del Magnificat del pare Martí amb la Coral de les Terres de l’Ebre al Festival Internacional de la Música Sacra de Tortosa i la Missa del Renaixement amb el Cor Flumine.
El 20 d’abril de 2007 l’Ajuntament de Tortosa li va lliurar la Medalla de Plata de la Ciutat i el desembre de 2018 va rebre la Medalla de la ciutat de Vinaròs a la Cultura.
Gràcies Rossend per la teva música i per la teva saviesa. Per lluitar per la prevalença de la música i de la nostra cultura tots estos anys.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada