dilluns, 22 de maig del 2023

“La suite de Rossend Aymí” docuretrat


“La suite de Rossend Aymí” és l’encertat títol del seu docuretrat.

Perquè una suite és una composició musical formada per diverses peces instrumentals dispars amb algun element d’unitat entre elles, i esta unitat ets tu, Rossend tal i com ho recull perfectament estes docuretrat magníficament realitzat pel periodista i antropòleg Josep Juan Segarra.

Rossend, és la unió de diferents oficis i aficions: mestre, compositor, director, organista i apassionat de l’arquitectura. Passió que és un goig compartir amb ell.

Què dir del mestre Rossend Aymí. Nascut a la Palma d’Ebre, Rossend és tortosí d’adopció des de que va venir a estudiar al seminari de Tortosa amb el seu company i amic Francesc Xavier Ciuraneta, bisbe de Menorca i Lleida.

Els estudis de filosofia, teologia, música, cant i orgue li van permetre accedir al Pontificio Istituto di Musica Sacra de Roma, on va ampliar els estudis de composició, cant gregorià i direcció coral.

En tornar de Roma va ocupar la plaça d’organista a la Catedral de Tortosa al llarg d’una dècada, amb concerts d’orgue a la mateixa catedral, a Maó, Vilafranca del Penedès, Benicarló i l’orgue barroc de Morella.

En este mateix període va ser més que cofundador, jo diria fundador, i impulsor de la delegació a Tortosa del Conservatori Professional de Música de la Diputació, de la delegació de Joventuts Musicals de Tortosa i de la Coral Vent de Dalt de la qual fou director. 

Has estat professor al conservatori, a més de la coral Vicent Garcia Julbe de Vinaròs, l’Orfeó Tortosí i el grup coral de la Palma d’Ebre. I, tot i que ell no ho vol dir mai, va dirigir durant un breu temps a la Banda Municipal de Música de Tortosa.

Paral•lelament s’ha dedicat a una altra de les seves grans passions, el món de l’orgueneria amb restauracions d’orgues com els de Santa Bàrbara, Morella, Vallibona i Vinaròs i construcció d’orgues nous com el de la Palma d’Ebre, Flix, Convent de la Puríssima de Tortosa i el de Xert.

A més ha composat diverses obres per a piano, orgue i cor i ha dirigit la interpretació del Magnificat del pare Martí amb la Coral de les Terres de l’Ebre al Festival Internacional de la Música Sacra de Tortosa i la Missa del Renaixement amb el Cor Flumine. 

El 20 d’abril de 2007 l’Ajuntament de Tortosa li va lliurar la Medalla de Plata de la Ciutat i el desembre de 2018 va rebre la Medalla de la ciutat de Vinaròs a la Cultura. 

Gràcies Rossend per la teva música i per la teva saviesa. Per lluitar per la prevalença de la música i de la nostra cultura tots estos anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada