dilluns, 22 de maig del 2023

Terra i aigua, docuretrat de Zoraida Burgos


“Terra i Aigua” és, sense dubte, Zoraida Burgos

Un dels pilars de la literatura tortosina i ebrenca al llarg de les últimes dècades que recull perfectament estes docuretrat magníficament realitzat pel periodista i antropòleg Josep Juan Segarra.

Perquè bona part de la vida de Zoraida ha transcorregut entre llibres, a les biblioteques, on hi va treballar durant tants anys, demostrant el seu compromís social amb la seva feina i amb la cultura i la literatura. 

Zoraida, tal com dic al documental i et vaig dir en aquell moment, molts t’hem vist des de ben jovenets treballant a la Biblioteca Popular de Tortosa, abans, quan la teníem repartida entre el carrer de la Rosa i el palau Oliver de Boteller. Tota la vida entre llibres, que esperem que continues oferint-nos.

Zoraida, has estat una de les representants que van permetre reimpulsar la cultura a casa nostra quan tot era gris en este país. 

Tot i patir la censura de la dictadura, vas continuar treballant i vas esdevenir, durant molts anys, l'única veu femenina de la literatura de les Terres de l'Ebre formant part, juntament amb Jesús Massip, Manuel Pérez Bonfill i Gerard Vergés, entre altres de la generació de la postguerra catalana a Tortosa.

Activista cultural incansable, vius en tot moment “per” i “per a” la literatura, en poesia, prosa i literatura infantil, el que t’ha reportat nombrosos premis, entre els que destaquen 
  • el premi Màrius Torres de Lleida (1970)
  • el premi Guerau de Liost de poesia (1992)
  • el guardó Josep Pin i Soler de narrativa (1993)
  • Premi de poesia Vila de Lloseta (2012) 
  • I el Premi de la Crítica Catalana de poesia, a la millor obra de poesia en català de l'any 2017 per l’antologia “Convivència d’aigües” que recull l’esforç de tota una vida entregada a la literatura, a les lletres, a la cultura.  
I el passat 23 de març, amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, va rebre un homenatge per part de la Institució de les Lletres Catalanes amb motiu del seu 90è aniversari

Gràcies Zoraida pel teu llegat literari. Gràcies per treballar amb delicadesa i amb intimitat. 

Gràcies per fer gran la nostra literatura i per ser, la petita gran dona de les lletres tortosines. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada