dilluns, 7 de novembre del 2016

Escorcolls no, gràcies. Redibuixem Tortosa

EN L’ARTICLE del mes passat em referia al fet que va tenir lloc al mes de juliol i que, sense dubte, és l’episodi més greu que ha viscut l’Ajuntament en els anys de la Democràcia, quan la Guàrdia Civil va escorcollar i buscar documentació relacionada amb el cas Tèrmyca per suposats delictes contra l’administració pública relacionats amb l’activitat de la consultoria Efial. De moment no se’n sap res més d’aquests fets, però caldrà esperar a veure com acaba tot plegat. 

PER A MI, aquest fet és la gota que fa vessar el got. El que ha passat és molt greu i més quan estem davant de l’Ajuntament més obscur, antidemocràtic i populista dels darrers temps i que, a més, és escorcollat. 

OBSCUR perquè, tot i que aquest govern contínuament presumeix de transparència, hem hagut de denunciar molts vegades les continuades mancances i retards quan es demana informació des de l’oposició, incomplint els terminis que marca la llei i facilitant dades incompletes, tema que hem posat en coneixement del Síndic de Greuges, que els ha demanat informació al respecte i a qui tampoc no han donat resposta encara, tot evidenciant, una vegada més, la seva manca d’aquesta transparència de la que en fan bandera. 

ANTIDEMOCRÀTIC perquè tot ho passen pel rodet de la seva majoria gràcies als seus socis, els Republicans de Tortosa. El cas més clar ho tenim en l’aprovació del Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament, fet a la seva mida i sense el consens de l’oposició, incomplint els acords de ple; o l’aprovació de les ordenances fiscals, sense tenir en compte les propostes fetes pel nostre grup municipal. 

I POPULISTA perquè, a pesar de no haver fet res, venen les seves minses accions com si haguessin tret a Tortosa d’un malson, quan en realitat el que han fet ha estat aprofitar-se de les bases i la planificació que va deixar el govern socialista i aplicar-ho a la seva manera, desdibuixant la ciutat i tapant les seves contínues errades amb projectes semi-faraònics com les piscines o la reforma del pont de l’Estat. 

I LLUNY de reconèixer les seves errades, el govern es vanagloria d’haver endreçat la ciutat, de generar oportunitats i llocs de treball i d’impulsar el comerç i el turisme. Res més lluny de la realitat. Només cal sortir a passejar per Tortosa per veure una ciutat bruta, fosca, solitària, on cada dia hi ha més comerços tancats, on no hi ha gent pels carrers, on no dóna ganes de viure. En definitiva, una ciutat on no hi ha oportunitats i de la que els nostres joves han de marxar. 

UNA CIUTAT que, amb la mala imatge que ha donat sortir als mitjans de comunicació pels lamentables fets de l’escorcoll en relació amb el cas Tèrmyca, ha quedat marcada per sempre. No és gens agradable veure el nostre Ajuntament com objecte i centre de totes les mirades i custodiat per agents de la Guàrdia Civil, i això és el que ens deixa el govern de Bel, una pèssima imatge de la ciutat i en especial del seu Ajuntament. Lamentablement, situacions com aquesta preocupen els ciutadans i ciutadanes i els fa desconfiar en la política i els seus governants. 

RECORDEM que la documentació intervinguda en aquesta operació correspon al departament d’Urbanisme pel funest i fallit projecte de les piscines; a la societat de gestió urbanística Gumtsa, de la que s’investiga la relació contractual de l’activitat d’aquesta amb l’empresa Efial en quant a consultoria, assessoria i contractes d’obra, i també a l’empresa municipal Tortosa Esport, creada pel govern de CiU per dur a terme el projecte de les piscines i recuperar l’IVA de la seva construcció, i que compta amb informes desfavorables de l’interventor, demanant la seva dissolució, per no tenir sentit la seva existència al no haver dut a terme el projecte. Així mateix, la Guàrdia Civil es va endur documentació corresponent als expedients del 2015 i 2016 sobre el nou projecte de les piscines municipals, i també sobre els contractes de l'arquitecte a qui s'ha encarregat l'avantprojecte. Què hi ha darrere d’aquests expedients? Un altre capítol en la llarga i negra història de la construcció de les piscines? 

DES DEL PSC sempre hem volgut donar un vot de confiança a la justícia per esclarir aquesta situació i hem manifestat que confiem que no s’ha produït cap irregularitat i demanàvem la màxima transparència en aquest cas. Transparència que s’ha posat en entredit els darrers dies quan he demanat documentació i informació en relació a la licitació de la construcció i el projecte les piscines, en concret pel que fa a les empreses constructores que s’ha presentat i als equips d’arquitectes amb qui ho fan, i m’estic trobant amb molts problemes i entrebancs a l’hora d’obtenir aquesta informació, precisament amb un tema que, donada la situació, hauria d’estar envoltat de la màxima claredat, transparència i netedat. 

I EL PITJOR de tot és, novament, l’actitud de l’equip de govern que no ha dit res més respecte dels escorcolls i que la mateixa regidora d’Urbanisme qualifica de maniobra amb clara intencionalitat política de desgast cap a ells, carregada de component mediàtic, en una clara mostra més del l’obscurantisme i el populisme que els caracteritza. 

SEMPRE he defensat que el més important a l’hora de plantejar-se governar una ciutat és tenir clar quina és la ciutat que volem, que defensem i per la que lluitarem. Els i les socialistes ho hem fet en el passat i ho tenim clar per al present i futur i, per això, creiem que cal redibuixar una ciutat que vetlli i es preocupi pels i dels seus habitants, especialment en els aspectes de creixement econòmic: millorant les infraestructures per a la competitivitat econòmica; modernitzant i optimitzant la seva oferta i el seu potencial patrimonial i turístic; afavorint la competitivitat dels recursos humans; impulsant i millorant el teixit empresarial; optimitzant els suports a l’emprenedoria; millorant la capacitat per atraure empreses i reforçant la nostra capitalitat. 

ESCORCOLLS no, gràcies! Aquesta no és la ciutat que nosaltres volem, no és la que el PSC vol. En els temps actuals, més que mai, només redibuixant així la ciutat podrem recuperar la il·lusió i les ganes de viure-hi. Redibuixem entre tots Tortosa, la ciutat de les oportunitats!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada