divendres, 6 d’octubre del 2017

El socialisme ebrenc de dol pel defalliment de Josep Subirats Piñana

El PSC manifesta el seu condol per la pèrdua d’aquest tortosí que esdevingué un referent en la lluita contra el franquisme i la defensa de la democràcia

Avui divendres 6 d’octubre de 2017 hem de lamentar el defalliment de Josep Subirats Piñana, que ens ha deixat a l’edat de 97 anys.

Polític, periodista, intendent mercantil i censor jurat de comptes, doctor en ciències econòmiques, fill predilecte de Tortosa i Creu de Sant Jordi, Subirats Piñana va ser una figura cabdal per al socialisme per la seva trajectòria política: senador per l’Entesa dels Catalans el 1977; membre de la Comissió dels Vint que redactà l'avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979 i de la Comissió dels Vint-i-u que participà en la redacció definitiva de l'Estatut; senador pel PSC el 1979; conseller del Tribunal de Comptes d'Espanya el 1982 i magistrat del Tribunal de Comptes Europeu el 1994, del qual fou degà.

Subirats Piñana destacà també per la seva lluita contra el franquisme. Mobilitzat per l'exèrcit republicà fou capturat el 1939 per tropes mores al front de Vilalleons i portat inicialment a Vic. Fou empresonat i condemnat per un consell de guerra sumaríssim a cadena perpètua, commutada l'octubre de 1944, i passà set anys a la presó de Pilats de Tarragona i en diferents batallons de penats. Un cop alliberat l'estiu de 1945 es traslladà a Barcelona i reprengué la lluita antifranquista formant part del consell de redacció de "La Humanitat" passà a dirigir el periòdic clandestí Ara (1946-1947).

Estudia intendent mercantil i censor jurat de comptes. Dirigí el Centre d'Estudis Politècnic (1955-75) mentre es doctorava en Ciències Econòmiques. A mitjans dels anys quaranta ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya i serà membre del Consell Executiu l'any 1976, però, abandonarà el partit per disconformitat amb la política d'aliances durant la Transició.

Fou reelegit a les eleccions generals espanyoles de 1979 com senador pel PSC-PSOE en la coalició la Nova Entesa abonada pel PSC i ERC. Entre altres càrrecs polítics fou vicepresident de la comissió de pressuposts del Senat. El 1981 el seu grup es va oposar al projecte de llei que faria possible el "minitransvasament de l'Ebre" aprovat al Senat el 13 de maig gràcies a la majoria absoluta de la UCD.

IMG_9027El 2002 l'Ajuntament de Tortosa el va distingir amb el títol de "Fill Predilecte". El 23 de febrer de 2004 fou investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili en l’àrea de coneixement: Economia i Política. Va rebre també la Medalla del Mèrit Constitucional, i la Gran Creu del Mèrit del Gran Ducat de Luxemburg. L'any 2005 li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi en un acte celebrat a Barcelona.

El passat 11 de març, el Primer Secretari del PSC, Miquel Iceta, lloava la seva figura i li feia lliurament del guardó Marcel·lí Domingo 2016-2017 en reconeixement a la seva lluita i implicació en la defensa dels valors progressistes i de l’esquerra al llarg de tota la seua vida.

El socialisme ebrenc es troba de dol davant aquesta pèrdua i vol transmetre el seu condol als seus familiars i amics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada