divendres, 22 de juny del 2018

Roig: “A Tortosa la salut no espera, la igualtat tampoc”

El PSC presenta dues mocions al pe de juliol per demanar disminuir la bossa de llistes d’espera als serveis sanitaris i per la instal•lació de canviadors de xiquets i xiquetes als lavabos dels edificis públics de manera indistinta i sense discriminació

Des del PSC aboguem per la universalitat de la sanitat i per a que els serveis als ciutadans siguin dignes i ràpids. En aquest sentit el grup municipal socialista ha presentat una moció en la que es demana una reducció de les llistes d’espera.

En a seva presentació, el portaveu socialista, Enric Roig, ha exposat que si bé el nou govern de Pedro Sánchez ja està duent a terme accions per recuperar la cobertura universal del dret a l’atenció sanitària i a la protecció de la salut que el Partit Popular va limitar amb el Decret 16/2015, també s’ha de poder garantir que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya siguin atesos dins d’uns temps garantits i raonables, i aquest aspecte és responsabilitat únicament i exclusiva de la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit Roig ha recordat que des de l’arribada d’Artur Mas al govern català i les seves retallades en salut “han augmentat les llistes i els temps d’espera, s’han perdut professionals, s’han tancat llits i la sanitat catalana ha deixat de ser el model de referència que va instaurar la llei Lluch. I tot perquè s’han dedicat a l’independentisme per damunt del problemes reals de les persones.” L’edil ha donat dades del Departament de Salut referents a l’Hospital Verge de la Cinta que evidencien que, a data maig de 2018, “hi ha 831 persones esperant proves diagnòstiques, 7.883 persones esperant consultes d’especialistes i 2.653 esperant intervencions quirúrgiques, la majoria de les quals superen els 100 dies d’espera podent arribar fins als 580 dies, i això no pot ser perquè la salut no espera.”

A aquest problema se suma el de la manca de professionals, ja que en els darrers anys hem perdut personal sanitari, serveis i especialistes (otorrinos, dermatòlegs, uròlegs i digestòlegs);.els metges i metgesses de família estan sobresaturats; i ara cal afegir el problema de pediatria ja que dos de cada cinc places les ocupa un metge de família.

Per aquest motiu, la moció presentada demana instar a la Generalitat de Catalunya a establir les mesures necessàries, amb objectius clars, calendari, pressupost i formes d’execució per disminuir la bossa actual de llista d’espera tant en proves diagnòstiques, visites a l’especialista, com proves quirúrgiques; a l’aprovació d’un Decret d’Accessibilitat, on s’estableixin uns temps màxims garantits per a tots els serveis sanitaris, garantint la qualitat i l’equitat territorial i a solucionar el problema de la falta de metges especialistes tant als centres sanitaris de Tortosa com de la resta de les Terres de l’Ebre. “Les llistes d'espera tenen solució, el que cal és que el Govern ho consideri una prioritat política per tal de resoldre el problema, no gestionar-ho” ha reblat Roig.

Moció per demanar la instal·lació de canviadors de xiquets i xiquetes als lavabos dels edificis públics de manera indistinta i sense discriminació

La segona moció que ha presentat està directament relacionada amb la lluita contra la desigualtat ja que, si bé és cert que hem avançat en polítiques d'igualtat, no és menys cert que obviem senyals que hem acceptat com a normes imposades i que no deixen de ser marcadors de desigualtat. “Aquest és el cas dels canviadors de xiquets i xiquetes, ja que aquests, si és que hi ha, es troben la majoria de vegades en els lavabos femenins, com si la criança dels més petits i les més petites correspongués únicament a la mare” ha explicat el portaveu socialista.

Per això des del grup municipal del PSC demanem que es realitzi un estudi per avaluar els costos de la instal·lació d'aquests canviadors en els lavabos dels edificis municipals de la ciutat i que s’iniciï un procés d'instal·lació gradual dels mateixos de manera que com a mínim hi hagi un a cada edifici públic. “Així mateix volem que aquesta mesura es faci amb criteris de gènere, instal·lant els canviadors tant en els lavabos femenins com en els masculins i que també s’avaluï i quantifiqui la realització d'una campanya d'informació i sensibilització de la ciutadania en aquest sentit” ha reblat Roig.

El PSC es troba en ple procés de Primàries i els candidats es coneixeran el proper dimecres en l’Executiva de l’Agrupació Local

En resposta a una pregunta dels mitjans, Roig, ha explicat que el PSC ha tornat a fer Primàries per escollir el candidat o candidata a l’alcaldia de Tortosa a les municipals de 2019, tal i com es va fer fa quatre anys i que la propera setmana es coneixeran els candidats. En aquest sentit Roig ha llençat un missatge al regidor del Partit Popular, Xavier Dalmau, que qüestionava fer primàries amb un únic candidat dient que “no hi veu cap contradicció ja que es busca la participació de la gent. El que ha de fer el Sr. Dalmau és veure si seran capaços de presentar llista per a les properes eleccions i deixar de ser còmplice i donar suport als independentistes no qüestionant mocions supremacistes en contra d’alguns ciutadans i ciutadanes.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada