dimecres, 11 de juliol del 2018

La Busca se suma per setè any consecutiu a la Festa del Renaixement de Tortosa amb l’objectiu de contribuir a millorar-ne el rigor històric

Enric Roig denuncia novament l’immobilisme del govern en tenir el barri del Castell abandonat i amagat i reclama intervencions permanents

L’Associació La Busca de Tortosa torna a participar a la Festa del Renaixement per fer-la més gran, tal com ha anunciat avui la presidenta de l’associació, Teresa Castellà. “La nostra associació té com a objectiu la promoció cultural, la recerca històrica i la promoció de l’època del Renaixement, amb la voluntat d’indagar en la part més històrica de la nostra Festa per incrementar el seu rigor.” 

Castellà ha explicat que durant els dies de la Festa, i tal com s’ha fet els darrers anys, es podrà visitar la Casa Gil de Federic, engalanada per a l’ocasió, amb els Ambients del XVI, que recreen la notaria amb la nissaga Gil de Federic amb l’arbre genealògic; l’espai de la música, amb una petita mostra d’instruments de l’època cedits pel mestre Rossend Aymí, i un espai expositiu relacionat amb la ciutat del segle XVI amb l’exposició: Grups socials i espai urbà a la Tortosa del segle XVI fruit del col·loqui del mestre i historiador Pere Audí i Ferrer. També hi haurà actuacions del mag Dalmau “lo Tortosí”, un dels il·lusionistes més importants del segle XVI a Europa i els més menuts podran disfrutar dels jocs de sempre, entre els que es troba el joc de l’oca gegant o Qui s’ha menjat la saboga?, una versió del famós cluedo amb personatges de la Tortosa del segle XVI.

Per la seva part, Enric Roig, ha destacat els dos Col·loquis del Renaixement que tindran lloc aquest any amb la novetat de que es faran uns dies abans de la Festa per facilitar l’assistència al públic fóra dels espectacles de la Festa. El primer dels col·loquis tindrà lloc el dimarts 17 de juliol i serà a càrrec de l’historiador Hilari Muñoz, que ens presentarà els seus dos darrers llibres sobre Arquitectura, Pintura i Escultura renaixentistes a Tortosa. El segon col·loqui serà el dimecres 18 de juliol a càrrec de l’escriptor Esteban Martín, que presentarà el seu darrer llibre Revolución que ens endinsa en el segle més revolucionari de la història de Catalunya, el XV. Tots dos col·loquis seran a les 19,30 h a la Casa Gil de Federic.

Roig ha recordat que aquesta iniciativa forma part d’una manera d’entendre la participació ciutadana “entenent que es pot treballar per la nostra ciutat des de tots els àmbits i també des de qualsevol organització social, política, cultural, etc., com així ho fem des de la Busca. Valorem molt positivament el fet d’indagar en la part més històrica per augmentar el seu rigor i així ho continuarem fent, poant de la nostra història amb fets com el joc de l’oca o el descobriment de la figura del mag Dalmau, i defugint de mocions oportunistes.” En aquest sentit ha avançat que ja s’està preparant un altre col·loqui per a l’any vinent coincidint amb el 5è centenari dels arquitectes renaixentistes Antoni Agustí i Jaume Amigó. L’únic que ha lamentat és que, una vegada més, l’Ajuntament “faci oïdes sordes a la petició de la Busca d’anunciar aquestes activitats al voltant de la Festa a algun del mitjans oficials i al programa.”

Finalment Roig ha volgut “encoratjar a trots els tortosins i tortosines a participar d’aquesta nova edició de la Festa del Renaixement, i acollim i seduïm als nostres visitants durant aquests dies amb lo millor que tenim: l’esplendor del la nostra ciutat al segle XVI.”



Roig denuncia l’abandonament del nucli antic i titlla d’operació de maquillatge l’anunci del govern de continuar el Passeig de Ronda

El regidor ha volgut aprofitar per posar de palès l’estat d’abandonament i degradació de part del nucli antic, especialment del barri del Castell. I ho ha fet recordant la reoda de premsa que va fer el març de 2017 davant del “burladero” que el govern ha instal·lat per amagar la realitat d’un barri que ha estat totalment oblidat pel govern de CiU. "Un burladero que continuarà amagant la realitat d’un barri oblidat que només és objecte d’operacions puntals de maquillatge” ha dit Roig.

Roig ha recordat que el barri del Castell era una de les parts més importants del Pincat. “Un Pincat que s’ha allargat i que el govern dels millors ha demanat 3 pròrrogues, la darrera al 2014, i en 10 anys no ha estat capaç de resoldre un dels punts més importants que incloïa el Pincat, amb un pressupost de 6,5 milions d’Euros i que suposava la creació de 12.000 m2 de sostre residencial, 4.000 m2 de vials i 5 places.”

Així mateix ha volgut explicar també el problema que hi ha amb l’habitatge a aquest barri, en concret a arrel de la possibilitat d’acollir refugiats en pisos públics. “Nosaltres sempre hem defensat i portat al programa la creació d’un Pla Local d’Habitatge, que permetés fer una anàlisi de la situació i a partir del diagnòstic definir accions com rehabilitar habitatges amb lloguers baixos, incentivar i subvencionar la rehabilitació, masoveria urbana o crear habitatge social i de protecció, que no es fa des de que el govern socialista ho va impulsar per darrera vegada al carrer Rasquera amb el que l’Ajuntament no pot oferir refugi als necessitats” ha reblat Roig.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada