dilluns, 28 de gener del 2019

Roig: “Reprovem a l’Ajuntament de Tortosa que hagi oblidat els tortosins oblidats i no hagi fet l’homenatge a les víctimes de l’Holocaust que estableix una moció aprovada al ple el febrer de 2018”

Els socialistes també demanaran al plenari que s’insti al Govern de la Generalitat a commemorar el 150è aniversari del Pacte Federal de Tortosa, recuperant així la nostra memòria històrica

“Ahir, 27 de gener, es va celebrar a tot el món el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. A tot el món? No a tot el món, no, a Tortosa no n’han fet, ni un simple tuït, ni una entrada les xarxes, ni cap acte, com algunes poblacions veïnes sí que ho han fet” amb aquestes paraules el portaveu socialista, Enric Roig, ha recordat avui, que l’Ajuntament de Tortosa ha oblidat els seus oblidats i la seva memòria en no fer cap homenatge a les víctimes de l’Holocaust. 

Aquest fet, a més de l’oblit, reflecteix l’incompliment de la moció presentada pel PSC i aprovada per unanimitat al ple del 5 de febrer de 2018 en la que l’Ajuntament es comprometia a retre homenatge anual a les víctimes de l’Holocaust. “A data d’avui, 28 de gener de 2019, gairebé d’un any després de l’aprovació de la moció l’Ajuntament de Tortosa no ha fet cap acte d’homenatge a les víctimes de l’holocaust tal i com indicava l’acord. Des de cap regidoria, s’ha fet res. Ni han anunciat la intenció de fer cap acte al respecte, senzillament s’han oblidat dels nostres tortosins oblidats” ha dit Roig. 

Per aquest motiu, el grup municipal socialista ha presentat una moció al ple de febrer per instar al govern a que compleixi amb els acords i implementi les accions aprovades pel plenari en la moció per a que Tortosa commemori anualment el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. 

El regidor ha afirmat que “entenem que aquesta és un reprovació cap al govern en tant en quant tots i totes els tortosins i tortosines es mereixen el mateix tracte per part del govern municipal, està molt bé que fem reconeixements a aquells personatges rellevants en els diversos àmbits de la nostra cultura i història, és just i necessari que ho fem, però no podem tenir i deixar en l’oblit a aquells que van patir el dolor i l’horror, com són els tortosins i tortosines, ebrencs i ebrenques, víctimes de l’Holocaust.” 

Des del PSC insisteixen en la importància de recordar aquest fet ara davant de la creixent onada a Espanya i Europa de partits i ideologies d’ultradreta. 

Finalment, Roig ha recordat els nombrosos incompliments del govern enfront dels acords aprovats al plenari i que la corporació ha de complir i respectar, com ara les que feien referència a la pobresa energètica, l’habitatge digne, la Ruta del Modernisme, el codi ètic dels càrrecs públics, les escales d’accés a l’Hospital, etc. “un govern que renuncia a tot i que tampoc fa complir els contractes d’enllumenat o neteja o els seus propis compromisos electorals com la zona d’oci per a la gent jove, el Pla Local d’Ocupació, el pàrquing del Rastre, entre altres” ha reblat Roig. 

Moció per demanar que la Generalitat commemori els 150 anys de la signatura
del Pacte Federal de Tortosa 

La segona moció que presentarà el PSC al ple de febrer també fa referència a la memòria històrica i vol recordar el 150è aniversari de la signatura del Pacte Federal de Tortosa, que tindrà lloc el proper 18 de maig, refermant així la proposta de resolució al Parlament presentada pel grup parlamentari socialista instant a la celebració institucional d’aquest fet. 

Signat per representants del federalisme català, aragonès, valencià i balear, el Pacte de Tortosa establia els fonaments d’una organització federal d’Espanya i va desembocar en un pacte federal d’abast general i en el projecte de la Constitució Federal de 1873, una de les més modernes del món. 

“Per tant entenem que el Pacte de Tortosa va ser un dels episodis històrics més importants per a la ciutat, a banda d’altres que també han estat recordats com la Disputa de Tortosa. Creiem que el seu record torna a posar a Tortosa en el lloc històric que es mereix i cal recordar la importància dels fets que s’hi van produir”, ha explicat Roig, qui ha avançat que des del PSC ja s’estan organitzant actes de record d’aquest episodi històric. 

Amb la moció s’insta al Govern de la Generalitat a commemorar el 150è aniversari de la signatura del Pacte Federal de Tortosa a través de la celebració dels actes i les activitats pertinents, i de les publicacions que sigui menester a fi de donar a conèixer adequadament la seva rellevància i significació històrica. 

Record a Àngel Tafalla 

Finalment Roig ha volgut recordar la figura de l’ex militant socialista i president del Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Ebre, Àngel Tafalla, que ens va deixar aquest diumenge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada