Els socialistes critiquen un document poc rigorós, sense objectius ni finalitats, que no diferencia accions simples de complexes i que no té cap instrument ni d’avaluació ni de participació
“El PAM torna a ser un menyspreu per a tots els ciutadans i ciutadanes de Tortosa que denota un govern de CiU, continuista i cansat, ara amb el suport dels republicans”. Així ha resumit el portaveu socialista, Enric Roig, el nou Pla d’Actuació Municipal de Tortosa (PAM) per al mandat 2015-2019.
L’edil ho ha argumentat de forma extensa. En primer lloc ha definit que un pla hauria de ser un document que establís els objectius i actuacions prioritàries que han de regir la política municipal durant el mandat, aquesta premissa ja d’entrada no existeix perquè com a mínim els objectius no són accessibles. "És un pla poc transparent i rigorós", ha afegit. En el document, ni apareixen els objectius del pla ni amb quina finalitat estan orientats; cada acció té el mateix pes, no diferencia accions complexes com les piscines municipals de més senzilles com col·locar dues senyals al pont de l’Estat, i no hi ha cap instrument d’avaluació. “És un document que recull un conjunt d’activitats que fan, feien o haurien de fer els diferents departaments municipals barrejats amb accions i promeses electorals i accions corresponents a altres administracions, actuacions sobrevingudes que no han estat planificades inicialment. Fum, sobretot molta fum”, ha lamentat Roig. A més, els socialistes denuncien que no s’hi acompanya cap valoració econòmica. “Hi trobem a faltar, a més, la necessària participació ciutadana i de la resta de forces polítiques”. Per això, el regidor ha exigit que es pugui debatre el document de forma pública.
Els socialistes han agrupat les diferents accions que recull el PAM. S’hi troben accions de comprovació difícil que corresponen al 10,14% del document i que tenen un judici de valor completament subjectiu com per exemple l’impuls al desenvolupament de la tecnificació esportiva. Un 6,13% representen iniciatives que han de fer altres administracions, com l’impuls a la implantació de nous estudis d’FP i universitaris. El 53,5% representen accions normals que ha de realitzar l’administració com el manteniment i millora dels parcs infantils. I un 8,72% són accions que estan repetides o que la realització d’una implica consegüentment l’altra com la posada en funcionament del casal de joves (acció 312) que equival a l’acció 317 d’ubicació de l’espai jove a l’antiga estació del Carrilet. “En l’anàlisi de l'anterior PAM 2011-2015, aquests quatre apartats, que es poden titllar de fum, representaven el 33% del document, mentre que en aquesta ocasió arriba al 78,5%”, ha comparat Roig.
A més, l’edil ha posat en evidència que es repeteixen 106 accions, ja que un 25% de l’actual PAM estaven recollides en l’anterior i es converteixen, per tant, "en les grans promeses que es fan i no es compleixen any rere anys com la nova zona d’esbarjo al pont del ferrocarril i la construcció de la piscina coberta i complex d’aigües."
Pe als socialistes, a més, el document denota celeritat i manca de concreció com incorporar accions totalment inherents a l’Ajuntament perquè es porten a terme cada any com el Nadal Jove i Expoebre. “Curiosament no apareixen ni les Festes de la Cinta ni la Festa del Renaixement. Què ja no en faran més?”, ha ironitzat Roig.
D’altra banda, també sobta que s’incorporin propostes presentades pel grup Socialista que s’havien rebutjat al ple com els horts urbans a Remolins , la conversió en zona de vianants de la plaça d’Espanya i la recuperació i desenvolupament dels terrenys de RENFE, entre altres. “Estem perplexos, a més, que es pugui tenir la gosadia d’incorporar accions com facilitar les activitats de l’Escola Municipal de Música. Algú entendria que no fos així?”
En un altre ordre de coses, el PAM recull allò que els socialistes anomenen “penjar-se medalles” com defensar el cabal ecològic “potser per fer-nos oblidar el seu passat transvasista” i accions que ja estan fetes com l’enderroc de les cases de la Catedral.
Roig ha posat, finalment “el dit a la llaga” perquè el document no incorpora accions que estaven previstes i que han caigut en l’oblit com la redefinició d'Expoebre i la millora i renovació del velòdrom.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada