dilluns, 12 de febrer del 2018

Intervenció d'Enric Roig al ple del relleu de l'alcaldia de Tortosa

Il·lma. Sra. Alcaldessa, senyores regidores i senyors regidors, autoritats presents avui a la Saló de plens del nostre Ajuntament, veïns i veïnes de Tortosa que avui ens acompanyeu, senyores i senyors, bon dia a tothom. 

Avui, en aquest Saló de Plens de l’Ajuntament de Tortosa, s’ha procedit a un canvi del cap del govern municipal. Un canvi que, com vàrem manifestar el passat dijous, és una anomalia, ja que no respon a cap mena de circumstància personal o política de força major, ni a cap relleu en el càrrec, fruit de cap pacte ni cap acord entre diferents forces polítiques, sinó a una decisió personal de l’anterior alcalde, en clau electoral. 

Tot i que no compartim aquesta decisió, des del nostre grup municipal, el del Partit dels Socialistes de Catalunya, la respectem, com no pot ser de cap altra manera i, si bé vostè, Sra. Roigé és, des d’avui, una alcaldessa de transició davant de les properes eleccions del 26 de maig de 2019, li desitgem tots els encerts en aquesta nova etapa que avui vostè comença. 

I, com no pot ser d’altra manera en democràcia, acceptem el resultat de l’elecció d’avui des del màxim respecte institucional i des de la evident i sana discrepància política, al temps que li garantim la nostra total lleialtat institucional a vostè i a la institució que representa. 

Vivim moments de canvi i el conjunt d’esdeveniments que estan sacsejant la nostra societat en els últims anys, la crisi econòmica, els problemes socials i la crisi identitària i social a Catalunya, no ens deixa marge per a cap altra mena d’interpretació: la ciutadania creu que hi ha una altra manera de fer política i als carrers i barris dels nostres municipis, de les nostres ciutats es viu permanentment en la diversitat i el debat i a la vegada cal entesa, i l’acord. 

El Partit dels Socialistes de Catalunya ens identifiquem com un partit sorgit del poble per treballar pel poble. Entenem la política des de la proximitat amb els nostres veïns i veïnes per compartir anhels de futur, problemes i, en definitiva, el dia a dia que configura la vida dels nostres pobles i ciutats. 

Per aquest motiu, Sra. Roigé, recollim el testimoni de consens i diàleg que vostè ens va oferir ahir, esperant que sigui un oferiment del tot sincer i real, perquè l’objectiu i dedicació principal d’aquest consistori ha de ser no defraudar a la ciutadania i treballar conjuntament per solucionar els problemes reals del dia a dia dels tortosins i tortosines. 

I ho hem de fer entre tots, a través del debat, del diàleg i de la discrepància sana i legítima que ens porta a cadascú a defensar els nostres posicionaments, el nostre model de societat i el nostre model de ciutat. I ho hem de fer defugint de la crispació viscuda en aquest plenari els darrers anys, i en els darrers temps per la situació de confrontació que vivim a Catalunya, debat que creiem fermament, que en cap cas és competència dels ajuntaments, ni ha de ser l’àmbit de la política municipal el seu camp de batalla. Situacions aquestes que no fan altra cosa que fomentar la desafecció de la ciutadania envers la classe política. 

En les darreres eleccions municipals molts tortosins i tortosines van confiar en nosaltres, en el nostre sòlid projecte socialista, el dels Socialistes per Tortosa. Avui, per coherència amb ells i amb els nostre compromís socialista per Tortosa, hem tornat a presentar la nostra candidatura a l’alcaldia, refermant així el nostre compromís amb els tortosins i tortosines. 

Perquè creiem que novament tenim la determinació, capacitat i il·lusió per assumir l’alcaldia. Tenim vocació i capacitat de govern. 

I ho hem fet a diferència dels Republicans, que per 2a vegada han renunciat a la possibilitat de canviar de veritat la ciutat, amb una visió d’esquerres que és el que li correspondria al partit republicà de Tortosa, sotmetent-se així als dictats i postulats de la dreta nacionalista independentista. 

Ens hem presentat perquè estem convençuts de que la nostra oposició ha estat encertada. Hem treballat, fiscalitzat i actuat en tot allò que hem cregut necessari per a que Tortosa avanci. 

I perquè hem fet la feina durant aquests darrers anys. Perquè hem donat la cara. Perquè hem parlat de valors, dels valors que ens importen: de justícia social, d’igualtat, de llibertat. 

Els nostres valors socialistes, aquells heretats de dones com Marta Mata, d’homes com Ernest Lluch, com Jordi Solé Tura, com Joan Raventós, i també els que compartim amb polítics locals com Marcel·lí Domingo i Josep Subirats Piñana o d’alcaldes com Josep Rodríguez o Antoni Sabaté, company que ens ha deixat recentment. 

Ara, nosaltres continuarem exercint una oposició contundent i propositiva, amb el legítim control a l'acció de govern de la ciutat i amb un relat de lleialtat institucional que propiciï la convivència des de les diferents posicions i sensibilitats. 

Els socialistes hem demostrat sempre el nostre compromís amb la ciutat. Per això més que mai els socialistes de Tortosa ens comprometem a seguir afrontant els reptes de la nostra ciutat del futur i estem compromesos amb un model de ciutat centrat en les persones, amb l’objectiu de millorar la vida de cadascun dels tortosins i tortosines: 
- La ciutat dels ciutadans per la participació, transparència i bon govern.
- La ciutat de tots i totes per la igualtat i els valors.
- La ciutat de les oportunitats per l’ocupació i desenvolupament econòmic.
- La ciutat dels tortosins i tortosines per un model integrador, que tingui en compte els pobles i els barris. 
Un model de ciutat en el que és necessari treballar pel desenvolupament econòmic i territorial sostenible, desenvolupant plans d’industrialització, atraient empreses, impulsant el comerç i el turisme i creant d’ocupació. 

És necessari teixir xarxes socials en les quals els ciutadans i ciutadanes es comprometin i responsabilitzin amb la ciutat. I ho volem fer, especialment, amb els més joves. Una ciutat tindrà futur sempre que els seus més grans valors, els joves, s'impliquin en aquest futur. Per això cal tenir-los l’atenció que es mereixen. És necessari retenir tot el talent que generem i atreure aquell altre que vulgui compartir amb nosaltres un futur. 

És necessari donar un impuls decisiu a la transformació i modernització de la ciutat. Recuperant per a la ciutat els terreny de Renfe, construint el tercer pont, sense renunciar al nou hospital ni al tercer institut. 

És necessari crear una ciutat integradora, amable i accessible que vetlli per la nostra gent gran i estar al costat dels pensionistes i d’aquells que han perdut la seva feina. 

És necessari lluitar per la igualtat. Per la igualtat de les persones i per la igualtat dels territoris. És necessari aprofitar tot el bé que entre tots hem fet i posar-ho al servei de tots i totes. 

És necessari llençar portes enfora una imatge atractiva i moderna de la ciutat que projecti la nostra riquesa mediambiental, patrimonial i històrica i les qualitats que tenim a Tortosa per a que esdevingui la veritable capital de les Terres de l’Ebre. 

Sra. Roigé, és evident que tenim un projecte de ciutat i un model de desenvolupament diferent, però crec que estem obligats a ocupar-nos dels grans plans de futur perquè la ciutat creixi i hi hagi més riquesa i més ocupació, però també volem posar especial atenció a aquesta altra dimensió de la política municipal, la d’allò petit, la d'allò més proper als veïns i veïnes i, per això, amb aquestes premisses ens trobarà sempre al seu costat. 

Sra. Roigé tinguem coratge per estendre ponts, i valor per creuar aquells que ens tendeixin. 

Senyora Alcaldessa, senyores regidores, senyors regidors, senyores i senyors, treballem junts per aquesta Tortosa i, com vaig dir passat el 13 de juny de 2015, l’amor és millor que l’odi; l’esperança és millor que la temor; l’optimisme és millor que la desesperació. Siguem, per tant, amor, esperança i optimisme i anem tots junts a treballar per Tortosa, per a que Tortosa sigui realment la ciutat de les oportunitats. 

I per finalitzar, permetin-me vostès que acabi amb unes paraules extretes de llibre “El final del principio” del company Antoni Sabaté, que ens ha deixat recentment, referent socialista, referent polític a Terres de l’Ebre, que va ser regidor d’aquest consistori i de l’EMD de Jesús, i que parla de la seua estima per Tortosa, de la ciutat de les petites coses, del dia a dia, de tots i totes, la ciutat per la que hem de treballar i lluitar conjuntament, defugint de la política de la divisió, de la confrontació i dels blocs identitaris, i Toni ens diu: 

“Cuando la terapia me lo permitía viajaba a Jesús, comía en la Gela, jugaba al guiñote en el bar de Xapet, y me sentía aliviado cuando extendía mis paseos por la calle San Blai de Tortosa, o me mezclaba con los colores, los olores a fruta y verdura del mercado de la ciudad y sentía el calor y el reencuentro con tanta gente entrañable.” 

Moltes gràcies. 

Tortosa, Terres de l’Ebre, 10 de febrer de 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada