divendres, 28 de febrer del 2020

‘Que cada pal aguanti la seva vela’

Els temes de mobilitat de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta són responsabilitat de la Generalitat de Catalunya, que és qui gestiona aquests equipaments. El PSC sempre hem defensat que la solució al problema de mobilitat és la construcció d’un nou hospital i també hem demanant que no s’afegeixi més problemàtica amb el trasllat del servei de radioteràpia des del complex de l’Hospital de la Santa Creu. Tot i això, alguns partits defugen de les seves responsabilitats i, lluny d’assumir les culpes, les tiren als altres. Que cada pal aguanti la seva vela.

Això és el que no ha fet ERC a Tortosa. El senyor Javier Faura ha culpat al PSC, com a membre del govern de Tortosa, de ser responsable d’un problema que el seu partit ha estat incapaç de resoldre en molts i molts anys. I això s’evidencia amb la política erràtica d’ERC en temes de Salut. Ho hem vist tant en la construcció de l’aparcament a l’hospital Verge de la Cinta, com en el trasllat de la unitat de radioteràpia, la manca d’especialistes als CAP’s, la supressió d’alguns serveis de salut per les tardes a alguns municipis, el tancament de la unitat de pediatria al CAP del Temple, etc. I ho hem vist tant al govern de la Generalitat com a l’Ajuntament de Tortosa on, en els darrers 12 anys de govern, s’han posicionat a favor i en contra de la millora de la mobilitat o la construcció d’un nou hospital. 

Recordem que ERC ha governat a Catalunya des de fa anys, tant quan es va anunciar la construcció del nou hospital, al costat del PSC, així com quan es va decidir no fer-lo, i fer els “pedaços” a l’hospital al costat de CiU, amb qui també ha governat a Tortosa de manera intermitent els darrers 12 anys. Per tant, quin és el denominador comú d’aquesta caòtica situació? ERC, els veritables culpables.

Aquesta situació es dóna també entre els responsables directes de Salut, quan la directora dels Serveis de Salut a l’Ebre, la senyora Mar Lleixà, diu que l’edifici del nou aparcament no està encara desestimat o que no descarta la construcció d’un nou hospital quan en la reunió que l’alcaldessa, com a representant de l’Ajuntament de Tortosa i el seu govern, va mantenir amb la consellera Alba Vergés, aquesta va dir que estava clar que aquest projecte quedava descartat i que en uns mesos es donaria una solució. Curiós és que ara hagin anul·lat la reunió amb la Federació d’Associacions de Veïns per parlar-ne.

El PSC, en canvi, sempre ha estat a favor de solucionar tots aquests problemes amb la construcció del nou hospital, i demanant que no es traslladi la unitat de radioteràpia del complex de l’Hospital de la Santa Creu a l’Hospital Verge de la Cinta, que agreujarà més aquests problemes. 

Ara, a més, sembla que el senyor Jordan i Movem Tortosa “han descobert la pólvora” i reclamen allò que el PSC sempre hem defensat: la construcció del nou hospital com a solució als problemes de mobilitat i que s’instal·li el nou accelerador lineal a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús sense cap trasllat, tot i que el PSC va ser l’únic grup que va votar en contra d’aquesta modificació del pla general, tal com vam dir en la roda de premsa del passat 21 de febrer. 

I potser el senyor Jordan hauria de “menjar cues de pansa per a la memòria”, perquè, a diferència del que diu, els i les socialistes sempre hem defensat i hem treballat per la construcció d’un nou equipament perquè pensem que els problemes de mobilitat se solucionen amb un nou hospital i no afegint altres serveis a l’existent. Així, quan vam governar, entre 2006 i 2010, els governs de Joan Sabaté a Tortosa i el president Montilla a Catalunya van apostar fermament pel nou hospital i vam deixar un avantprojecte fet i adjudicat. Si després de 2010 haguéssim continuat governant, segurament ara ja tindríem el nou hospital. Però no hem defallit i, fins ara, hem continuat lluitant per la seva construcció, com al 2017, en què es va aprovar una esmena del PSC als pressupostos de la Generalitat per incloure una partida per al projecte de l’hospital, que finalment el govern, on estava ERC, no va realitzar. O ara, quan arran de la reunió del govern municipal amb la consellera, s’ha tornat a presentar una altra esmena als pressupostos de 2020 per a que els diners destinats al trasllat de la unitat de radioteràpia es destinin aquest any al projecte del nou hospital. 

El principal problema és que són els pacients i usuaris de l’hospital Verge de la Cinta els que acaben patint les conseqüències d’aquest desgovern, capitanejat per ERC en temes de salut; aquesta manca de resolució dels problemes i de tirar les culpes als demés. I volem reconèixer la tasca dels professionals que hi treballen dia a dia a pesar d’haver-ho de fer amb aquestes condicions.

Un nou hospital, com s’està fent a Girona, Tarragona, Olot o Viladecans, suposa nous equipaments, noves tecnologies i un avanç. Els pedaços només són això, pedaços, així no es fan les coses. Senyors republicans, no s’espolsin la les seves responsabilitats, no tirin les culpes als altres i treballin pel bé dels ciutadans i ciutadanes. 

En política cal ser seriós, el senyor Faura ha de ser conseqüent, el denominador comú d’aquest problema és ERC: quan governaven al costat del PSC deien que sí al nou hospital, quan governen amb CiU o JuntsXCat diuen que no. Amb aquesta actitud ni fan ni deixen fer (i ho fan a la Generalitat i a l’Ajuntament). I dir ara que la responsabilitat de la mobilitat a l’hospital és del PSC és d’una simplicitat, ignorància i poc saber fer que ratlla i ofèn la intel·ligència dels tortosins i tortosines i dels ebrencs i ebrenques que, en definitiva, són els més afectats per aquesta política erràtica.

Publicat el divendres 28 de febrer de 2020 a marfanta.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada