dimarts, 9 de juny del 2020

Els set tresors del patrimoni cultural de Tortosa

El Castell de la Suda, la Festa del Renaixement, la Catedral i el riu Ebre encapçalen la llista

La ciutat de Tortosa acaba d’elegir, per votació popular virtual, els 7 tresors del seu patrimoni cultural en el marc de les activitats prèvies a la celebració de la Capital de la Cultura Catalana 2021 i que ara s’han incorporat a la Llista representativa de tresors culturals del món del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

El castell de la Suda i les fortificacions de la ciutat han quedat en primera posició destacada, seguits per la Festa del Renaixement, la catedral de Santa Maria, el riu Ebre i la navegació Fluvial; els Reials Col·legis (imponent edifici del renaixement català); la Banda Municipal de Música i, per últim, el Museu de Tortosa i els edificis modernistes on s’ubica (antic escorxador). 

Un total de 814 persones han participat en les votacions virtuals (emetent 3.606 vots), el que es considera com tot un èxit de participació per part de l’organització de la Capital de la Cultura Catalana. La votació es va centrar en una vintena d’elements del patrimoni arquitectònic i immaterial de la ciutat, proposats també per la ciutadania. Així, entre els elements que no han estat finalment escollits hi ha la Cucafera i els gegants; a capella de la Cinta, el Call Jueu, el Mercat Municipal, el Palau Episcopal, el Llibre de Costums, la Llotja, la jota tortosina o els pastissets i les baldanes.

6,5 quilòmetres de muralles

Un total de 475 vots ha rebut el castell de la Suda o Suda de Tortosa, fortalesa d’origen musulmà, és un dels principals monuments històrics de Tortosa i un dels noms que més vegades se citen en la història antiga de la ciutat. Acròpolis romana i ciutadella àrab, en temps d’Abd al-Rahman III (944) fou excavat un pou de més de quaranta metres fins trobar el nivell del riu. Capitulà el 1148 davant Ramon Berenguer IV.

En temps de Jaume II fou convertit en palau reial, equidistant de les tres capitals de la corona catalanoaragonesa. Dels orígens encara es conserven part de les muralles, les arcades d’accés al recinte, la nau del polvorí i el pati d’armes a més d’uns soterranis. «La Tortosa fortificada», inclou els gairebé 6’5 quilòmetres de recinte emmurallat i tots els seus elements defensius (castell, fortins, muralles, ...), englobant-ho com un conjunt indivisible que rodejava la ciutat.

Pel que fa a la Festa del Renaixement (en segona posició amb 298 vots), s’ha convertit en els seus primers 25 anys de vida en tot un emblema de Tortosa, que durant quatre dies del mes de juliol rememora l’esplendor de la ciutat al segle XVI, amb la participació de 500 actors, 60 espectacles i 3000 ciutadans vestits d’època. 

Aquesta 25 edició de la Festa, que s’havia de celebrar enguany, finalment tindrà lloc al 2021 coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana.

Publicat el dimarts 9 de juny de 2020 a diaridetarragona.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada