La junta de govern aprova el plec de clàusules per treure a licitació l'obra pendent i l'alcaldessa i el regidor d'Urbanisme consideren que s'ha reaccionat amb agilitat i eficiència després de la renúncia de la primera adjudicatària
"Per a alguns en política tot s'hi val. Jo no l'entenc així. No es pot embrutar per embrutar i dir mentides i dades que no són certes". D'esta manera ha començat contestant l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé (Junts per Tortosa), als portaveus d'ERC, Movem i la CUP, que en els darrers dies i setmanes havien carregat fort contra l'aturada de les obres de la nova plaça de la catedral, la renúncia de l'adjudicatària Benito Arnó i un sobrecost sobre el qual govern i oposició no es posen en absolut d'acord pel que fa a les xifres. "Este regidor ha sigut sempre transparent, no he amagat res", ha defensat, al seu torn, el regidor d'Urbanisme, Enric Roig (PSC), que ha retret als seus rivals polítics que no hagen consultat l'expedient urbanístic amb tota la informació. Roigé i Roig han comparegut conjuntament per a donar resposta a les acusacions de "desgavell" en la gestió de les grans obres urbanístiques.
Després que la CUP i Movem Tortosa denunciessen que l'obra acumulava un sobrecost d'entre el 33% i el 35% respectivament, Roig s'havia refermat en els números que divendres passat avançava a l'edició en paper d'esta publicació: un 14% de sobrecost estimat que podria ser menor en funció de l'import d'adjudicació de l'obra pendent, que ara surt a licitació (fins al 7 de juliol) per 1,8 milions. De fet, dilluns la junta de govern local va aprovar el plec de clàusules de la licitació dels treballs. Roigé ha validat la dada del 14%, que surt de sumar als 1,8 milions allò que ha confirmat que s'ha pagat a l'empresa (661.000 euros) "a través de set certificacions d'obra avalades pels tècnics" i comparar el resultat (2,45 milions) amb el preu de la primera licitació (2,15 milions). En canvi, la CUP i Movem relacionarien el valor de la suma dels dos primers modificats de projecte (segons l'equip de govern pugen a 465.000 euros, mentre que Jordan ho fixava en 662.000 euros) amb el preu de la primera adjudicació (1,9 milions). Roigé, però, assegura que en qualsevol cas no es pot ni parlar de sobrecost perquè "el que es va fer [amb un segon modificat de projecte que l'empresa no va voler assumir] és incloure més coses, com ara la paret mitgera del Palau Episcopal, noves excavacions i elements de museïtzació". "Si afegim que vam aconseguir més d'un milió d'euros de Fons Feder, és fals que coste més als tortosins i tortosines. Costarà menys", ha sentenciat l'alcaldessa. També es va fer un primer modificat per preus contradictoris que, segons Roig, també va plantejar en el seu moment el portaveu de la CUP, Xavier Rodríguez. "Tots els grups van estar d'acord a que no es podien escatimar recursos ni tenir pressa, i que era una oportunitat", ha recordat Roigé als partits que ara han qüestionat la gestió del projecte.
El portaveu de Movem, Jordi Jordan, havia comparat el retard i el sobrecost amb la nova plaça de la catedral amb els retards i els sobrecostos amb les obres del pont vell o del complex esportiu. Roigé li ha contestat que també en aquells casos es van incloure millores en els projectes, com ara els fonaments per a una futura ampliació del Win o excavacions no previstes al pont de l'Estat. A Xavier Faura, d'ERC, que no ha dixat d'alimentar la tesi que Benito Arnó hauria pogut renunciar a l'obra davant de la catedral en no poden accedir a fer l'ampliació de l'auditori, Roigé ha adreçat una pregunta: "Vostè al Consell Comarcal decidix a qui li dona les obres?". Faura, a més a més de portaveu d'ERC a l'Ajuntament, és el president del Consell Comarcal del Baix Ebre. Roigé l'ha convidat a presentar una denúncia si veu alguna cosa irregular "en lloc de practicar la política de l'embruta que alguna cosa queda".
Roig ha acusat els tres partits opositors -Cs encara no havia fixat la seua posició en esta crisi- de voler "engegar el ventilador" i ha reivindicat els diners invertits en excavació arqueològica, al voltant dels 176.000 euros, i la faena del govern municipal, que "no ha parat de treballar tot i haver-se trobat des del gener amb el temporal Glòria i amb la crisi del coronavirus". "Potser es pensaven que no ens en sortiríem. A vore si ells en menys de tres mesos [la constructora hauria renunciat a principis de març] i en estes condicions haurien estat capaços de fer el que hem fet" per a reconduir el projecte de la plaça en alçada de la catedral que ha de posar en valor les restes arqueològiques que s'hi han anat trobant.
Roigé i Roig han coincidit a situar l'adjudicació de l'obra pendent a finals de juliol, perquè les obres puguen començar de forma immediata per un termini previst de cinc mesos.
Publicat el dimecres 17 de juny de 2020 a setmanariebre.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada