A exposició pública el tercer modificat del projecte. Els treballs pendents es licitaran per 1,8 milions, que, sumat al que s’ha liquidat amb la primera adjudicatària fins a la seua renúncia, suposaria un 14% d’increment sobre el preu de la primera licitació, segons dades de la regidoria d’Urbanisme
Les obres pendents a la nova plaça de la Catedral de Tortosa, que a més a més d'urbanitzar l'espai posen en valor les valuoses troballes arqueològiques que han aflorat en les diferents fases d’excavació, es podrien reprendre a l’agost, segons les previsions del primer tinent d’alcalde d’Urbanisme, el socialista Enric Roig, després que esta mateixa setmana haja sortit a exposició pública -un tràmit que no estava permès durant les fases més restrictives de l’estat d’alarma pel coronavirus- el tercer modificat del projecte, que inclou, segons detalla Roig, un nou contracte de serveis per a la redacció del projecte executiu de la part de l’obra pendent de fer i la concreció de tots estos treballs que encara s’han d’executar. El termini de consulta al BOP s’allargarà fins al 21 de juliol, però paral·lelament, segons explica Roig al SETMANARI L’EBRE, es posarà l’obra a licitació -i ja es podrà adjudicar a partir del 21 de juliol-, després que la primera adjudicatària, la constructora Benito Arnó, va renunciar al contracte per la complexitat del terreny, que requeria més micropilotatges dels previstos; per les circumstàncies econòmiques de l’empresa i perquè dos primers modificats introduïts al projecte ja havien incrementat l’àmbit d’actuació i excavació i havien inclòs actuacions com l’arranjament de la paret del Palau del Bisbe com a instrument de ventilació o alguns elements de museïtzació que s’havien incorporat a l’obra civil, com ara un gran llum que il·luminarà el tram de la muralla romana, segons explica Roig.
La renúncia de la constructora, que legalment s’hauria aferrat al fet que les modificacions del projecte l’haurien encarit en més d’un 20% respecte al preu d’adjudicació a l’octubre del 2018 (1,89 milions d’euros), va provocar les crítiques d’alguns partits de l’oposició. Movem Tortosa va parlar d’”un nou nyap urbanístic” i va vincular la incidència amb el retard que en el seu dia van acumular altres obres com la remodelació del pont vell o el complex de la piscina. ERC va relacionar la renúncia d’Arnó amb el fre a l’ampliació de l’auditori i els dos partits i la CUP també van acusar l’equip de govern de falta de transparència. L’actual responsable municipal d’Urbanisme -el PSC va entrar al govern municipal comandat per Junts al gener- ha confirmat a esta publicació que l’obra pendent sortirà ara a licitació per 1,8 milions d’euros, una quantitat que, sumada als 650.000 euros liquidats amb Benitó Arnó pels treballs fets, suposaria una inversió de 2,45 milions i en este sentit un sobrecost de poc més de 300.000 euros, segons Roig, sobre el preu de licitació inicial de l’obra, que el primer tinent d’alcalde recorda que va ser de 2,15 milions.
Cinc mesos d'execució
Roig considera que és un sobrecost menor i que s’ha actuat amb diligència: “A l’abril es va liquidar el contracte amb Arnó. Amb tot el que ha passat, ho hem resolt ràpid. Les obres pendents, que també poden reactivar econòmicament la ciutat en plena crisi Covid, pensem que es poden fer en cinc mesos, perquè una volta fets els fonaments, la casa ja tira i hi ha un terç de l’obra que està feta. Esperem tenir-la acabada a principis del 2021”, augura, coincidint amb l’inici de la capitalitat cultural catalana per a Tortosa. També recorda que la inversió comptarà amb un milió d’euros dels fons euroepeus Feder i posa en valor que no s’ha posat límit als treballs arqueològics. En pocs metres quadrats hi ha localitzats vestigis de la Tortosa visigòtica, andalusí, medieval i moderna. Hi destaquen un tram de 40 metres de la muralla romana del s. III, l’absis de la primera església de Tortosa, restes de la ciutat visigòtica o les escales de la façana fluvial del segle XVI.
La continuïtat de l’obra per a cobrir les restes i urbanitzar la plaça acabarà de materialitzar l’obertura de la catedral al riu i habilitarà un dels nous centres neuràlgics de l’oferta patrimonial tortosina al centre històric, però per a completar el que es considera “una reforma nuclear del nucli antic”, en paraules de Roig, caldrà abordar aleshores la reforma de la plaça de l'Escorxador, que ha de permetre vincular la nova plaça en alçada amb el Museu. A més a més, des del punt de vista estrictament cultural, abans s’haurà d’abordar el projecte Cota Zero de museïtzació de totes les restes, per a permetre’n la visita, així com un màping per a projectar imatges de divulgació a la façana de la catedral o a la paret mitgera del Palau episcopal.
Roig confia en la magnitud del resultat final, tot i que admet, per exemple, les molèsties que suposa per als veïns el tancament del carrer Croera. En este sentit, argumenta que els últims micropilotatges fets abans d’ajornar l’obra han impedit reobrir el carrer durant l’aturada.
Publicat el divendres 12 de juny de 2020 a setmanari l'Ebre
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada