En l’article de la setmana passada al www.setmanarilebre.cat posava en valor el Pla de reactivació econòmica i social Reactivem Tortosa, que des del Govern de l’Ajuntament de Tortosa estem treballant per aplicar mesures per lluitar contra la crisi ocasionada pel coronavirus.
Aquest dilluns 8 de juny les Terres de l’Ebre vam entrar a la fase 3 del desconfinament. Una fase que ens apropa més al que serà una certa normalitat, que encara tardarem a recuperar del tot, i a la qual hem arribat després d’un llarg camí i d’unes mesures de confinament que entenem que han estat les més encertades per part del Govern d’Espanya.
Aquests mesos de confinament han estat molt complicats, no ens havíem trobat mai en una situació com aquesta; vagi per endavant el nostre agraïment a totes aquelles persones que han estat al peu del canó des del primer moment per cuidar del nostre benestar (personal sanitari, cossos i forces de seguretat, transportistes, treballadores i treballadors del sector de l’alimentació, personal logístic). Però avui voldria fer un especial reconeixement al col·lectiu de les treballadores i treballadors del sector públic.
Aquest col·lectiu inclou molts professionals de diversos àmbits, d’una banda hi ha els professionals sanitaris, que han arriscat la seva vida des del primer moment per salvar la dels altres, treballant sense descans i com han pogut. Voldria incloure aquí les farmacèutiques i els farmacèutics i tot el seu personal, ja que, tot i no ser treballadors públics estrictament, aquests dies han atès i ajudat moltes persones que han vist en ells la possibilitat de trobar resposta als seus dubtes en matèria de salut fent tasques de servei públic.
D’altra banda, hi ha els cossos i forces de seguretat: policies, bombers, exèrcit i protecció civil, que han vetllat per mantenir l’ordre i assegurar el compliment de les mesures imposades per la pandèmia.
I tenim un altre col·lectiu, que potser ha passat més desapercebut, però que sempre han estat al nostre servei: el personal d’ajuntaments, consells comarcals, diputacions i altres administracions, que ens han informat, han tramitat els expedients de regulació dels treballadors i treballadores, empreses i autònoms afectats i han atès moltes altres necessitats.
Des d’aquí voldria agrair les treballadores i treballadors públics de l’Ajuntament de Tortosa que han estat des del primer dia treballant en aquesta triple crisi sanitària, econòmica i social, des dels serveis socials, d’atenció al ciutadà, de serveis i manteniment fins a les àrees de governació, urbanisme i cultura, al servei de la ciutadania, des dels primer moment. I el mateix vull fer amb les treballadores i treballadors públics dels centres de salut municipals: la Clínica Terres de l’Ebre i l’Hospital de la Santa Creu de Jesús.
A tots ells, a les treballadores i treballadors públics, moltes, moltes gràcies. Gràcies pel vostre compromís, la vostra professionalitat, la vostra dedicació i la vostra solidaritat al servei de la ciutadania.
Ara més que mai, serveis públics, perquè aquesta crisi ha evidenciat la importància de comptar amb uns serveis públics de qualitat, uns serveis públics que garanteixin el nostre benestar, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per a totes i tots els ciutadans. Per això, per la importància que tenen i que han demostrat, cal apostar per reactivar l’administració pública invertint en ella per mantenir, millorar i revitalitzar els serveis públics, de manera que comptin amb tots i cadascun dels mitjans necessaris per poder realitzar la seva funció pública, sense mancances i que els permeti arribar a tothom sense haver de posar en perill les seves vides o fer jornades maratonianes com ha passat amb la sanitat.
Hem passat per diferents crisis, no només al nostre país, i cada crisi ha ocasionat importants canvis a la nostra vida que ens ha fet replantejar-nos moltes coses. Aquesta triple crisi sanitària, econòmica i social ha estat i està sent molt dura i ens ha fet prendre decisions immediates que, en unes altres circumstàncies, ens hauríem plantejat detingudament i debatut abans d’aplicar-les, però que ara han vingut per quedar-se.
Entre aquestes mesures, la crisi del la Covid-19 ens ha portat el teletreball i l’administració electrònica com una eina que ha esdevingut imprescindible en aquestes situacions i que ha evidenciat la necessitat de la seva continuïtat i esdevenint una d’aquestes millores candidata a quedar-se per sempre, però amb la qual cal ser molt curosos, ja que pot ser una arma de doble tall, on les principals afectades poden ser les dones, que a casa, a banda de treballar, estan suportant la major part de les tasques domèstiques i de cura durant el confinament. Cal apostar i impulsar el teletreball sempre que es donin les condicions adequades, que assegurin la conciliació laboral i familiar i no es converteixi en un obstacle o en un intrusisme en la vida privada de la gent, havent de forçar a escollir entre el treball o la família.
Crec que mesures com aquesta són bones per a un avanç dels serveis públics, i així ens ho ha ensenyat el confinament per la pandèmia. Però el que no podem oblidar és que aquesta crisi, com d’altres, a part de fer-nos aprendre, ens ha recordat coses que ja se sabien però que s’havien anat oblidant, com ara la vital importància dels serveis públics essencials, com la sanitat, l’educació, la investigació o la cultura, que porten anys reclamant a crits més inversions i que la majoria de vegades han acabat sent víctimes de les retallades més sagnants. Esperem que aquesta vegada sí, que la crisi del coronavirus ens hagi obert definitivament els ulls i ens hagi recordat la importància vital dels serveis públics, sense haver d’esperar una nova crisi per tornar a recordar-nos que cal invertir en aquests i agrair-los que sempre estiguin al nostre servei. Ara més que mai apostem pel suport d’uns serveis públics més públics que mai.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada