La construcció tortosina del segle XIII va patir greus desperfectes l'any passat i ha requerit una restauració que ha estat finançada per entitats, administracions i particulars
Foto. Joan Revillas
L’església del convent de Santa Clara de Tortosa torna a lluir després de les obres de rehabilitació que han permès recuperar aquesta construcció del segle XIII. L’any passat les clarisses van haver de tancar la capella principal després que s’esfondrés part del sostre.
En aquest darrer any s’ha pogut dur a terme la rehabilitació, que ha suposat una inversió de 150.000 euros. El gruix de l’obra correspon a la restauració de la teulada, mentre que 30.000 euros s’han destinat a renovar també el paviment i la il·luminació de la capella. L’actuació ha estat possible gràcies a les aportacions i la col·laboració de la Fundació Agape de Suïssa, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tortosa i d’entitats i particulars. Cal destacar la gran implicació de l’activista cultural Josephine Matamoros en la consecució d’aquesta restauració i també de la recuperació dels arcs gòtics del mateix convent, duta a terme l’any 2015 i que també va ser finançada per la Fundació Agape.
Segons va reconèixer ahir la mare abadessa Isabel Maria Ortiz, totes aquestes col·laboracions han permès recuperar un patrimoni únic. «Fa un any ho vèiem molt difícil i ens vam plantejar fins i tot marxar del convent, però finalment l’obra ha estat possible i ens quedem a Tortosa», afirmà. «L’actuació ha permès recuperar l’essència gòtica de la construcció», segons va detallar l’arquitecte Enric Roig. El sostre ara substituït datava dels anys cinquanta del segle passat. L’església va ser cremada durant la Guerra Civil i en la reconstrucció es van emprar materials i tècniques que s’havien anat degradant amb el pas de les dècades i l’impacte de la humitat, fins als despreniments de l’any passat.
En la recuperació del sostre s’han mantingut les teules originals, però s’ha emprat fusta i altres materials més resistents.
‘Art i música al convent’
A més del seu suport econòmic, la Diputació de Tarragona també ha organitzat tot un seguit d’activitats culturals per commemorar aquesta millora i, alhora, posar en relleu la singularitat i valor patrimonial d’aquest espai històric tortosí, residència de les monges clarisses. En concret, s’ha posat en marxa el projecte ‘Art i música al convent de les clarisses. La història del retaule de la Mare de Déu dels Àngels’, una iniciativa a càrrec de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa, amb la col·laboració de l’Escola i Conservatori de la Diputació en aquesta mateixa ciutat, i que s’allargarà fins al mes de desembre.
El retaule original, obra de Pere Serra (i datat del segle XIV) es troba actualment al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), però la capella del convent de Santa Clara compta amb una reproducció. La iniciativa cultural, pensada també per a un públic familiar, inclou recorreguts pel nucli antic per conèixer el periple històric que va fer el retaule, una visita comentada al MNAC i un taller pràctic de la tècnica de pintura sobre fusta, segons detalla la directora de l’Escola d’Art de Tortosa, Pilar Lanau.
«L’objectiu de tot plegat és contextualitzar el patrimoni cultural i artístic de Tortosa, sensibilitzar sobre la importància de la restauració i la conservació preventiva, recordar la missió dels museus i educar en l’art, la cultura i el patrimoni», remarcà ahir el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, en la inauguració de les obres i de la ruta.
L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, destacà per la seva banda les col·laboracions «que han fet possible recuperar aquest important patrimoni de la ciutat, que torna a estar viu».
Publicat el dlluns 10 de setembre de 2018 a diaridetarragona.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada