dimarts, 19 de febrer del 2019

Tortosa commemorarà els 150 anys de la signatura del Pacte Federal

Des d’aquest divendres 22 de febrer fins el 18 de maig s’han organitzat diferents actes per recordar aquest important fet a la història de Tortosa


Avui Tere Castellà i Enric Roig, membres de Federalistes d’Esquerres a l’Ebre, han presentat els actes que s’han organitzat per commemorar el 150 aniversari de la signatura del Pacte Federal de Tortosa i que es duran a terme sota l’aixopluc d’aquesta entitat.

Tal com ha explicat Tere Castellà, “Federalistes d’Esquerres és un moviment cívic que va començar a crear-se el 2012 entre persones que creiem que el federalisme seria la millor forma d’articular un estat”, aquest moviment impulsa activitats i elabora propostes per promoure els valors del federalisme i la democràcia a tots els nivells “i per això, donat que l’Ajuntament de Tortosa no va voler aprovar la moció per demanar al govern català la celebració d’aquest episodi històric a nivell institucional, hem volgut reivindicar aquest episodi des de Federalistes d’Esquerres.

” Segons ha relatat Enric Roig “amb aquest fet únicament volíem reivindicar la importància històrica de Tortosa, a l’igual que la va tindre en altres episodis, sense entrar a cap debat sobre el federalisme. Per tant, de la mateixa manera que la Generalitat celebra altres efemèrides, entenem que el Pacte de Tortosa també és digne se ser celebrat tal com toca i així s’ha entès des de Federalistes d’Esquerres.”

Els actes que s’han organitzat es duran a terme des d’aquest divendres 22 de febrer, amb la conferència ”El federalisme: fonaments contractualistes de les societats humanes”, a càrrec del tortosí J. J. Moreso, Catedràtic de Filosofia del Dret de la UPF, fins al 18 de maig, data en que se celebren els 150 anys de la signatura.

Aquests actes, que es poden veure al programa que s’adjunta, inclouen les taules rodones i conferències “Valentí Almirall i el federalisme intransigent” a càrrec de Josep Pich, Doctor en història per la UPF; “La figura de Francesc Pi i Margall y su ideario federal” a càrrec del Llicenciat en Història per la UB i escriptor Esteban Martín, i resta per determinar una altra conferència a l’abril sobre el context històric del 1869 per signar el Pacte Federal a Tortosa. A més s’inclou la projecció de la pel·lícula “Federal”, d’Albert Solé, el divendres 8 de març. Tots els actes són oberts a tothom i gratuïts i tindran lloc al Taller d’Art Cinta Dalmau a les 19,30 h, excepte la projecció que serà al teatre Auditori Felip Pedrell.

Roig ha recordat que “la signatura del Pacte Federal, promogut per Valentí Almirall, i Josep Anselm Clavé, veritables pares del catalanisme modern, va desembocar en un pacte federal d’abast general, sota l’impuls de Francesc Pi i Margall, en el que es va redactar el projecte de la Constitució Federal de la República espanyola de 1873, segons la qual, l’estat s’integra per 17 estats i colònies, cadascun dels quals podia elaborar la seva Constitució i podia organitzar-se amb llibertat sempre que respectés els principis de la Constitució federal.”

“Per tant entenem que la signatura del Pacte Federal de Tortosa és una efemèride que cal celebrar i commemorar ja que fets com aquests que situen la ciutat de Tortosa dintre del context històric que es mereix. No hem d’oblidar la nostra memòria ni podem renunciar al nostre passat. Nosaltres així ho entenem i així ho commemorem” ha reblat Roig.

Publicat el dimarts 19 de febrer de 2019 a imaginaradio.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada