dimecres, 4 de novembre del 2020

Roig: “L’Ebre necessita un hospital, digne i en condicions, un hospital post Covid del s. XXI i no un pedaç”

La Federació del PSC a l’Ebre posa en dubte la nova proposta del Departament de Salut titllant-la d’inviable i de afegir un “pedaç” en compte de solucionar el problema.

El Vice Primer Secretari, Enric Roig, i la Secretària d’Organització de la Federació del PSC a l’Ebre, Tere Castellà, han comparegut en roda de premsa per mostrar la disconformitat dels socialistes davant l’anunci del Departament de Salut de fer una ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.


Enric Roig, ha volgut deixar clar que l’ampliació de l’Hospital serà un pedaç més i no una solució per al problema d’assistència, accés i aparcament que pateix aquest centre sanitari. Per això, el Vice Primer Secretari ha criticat que el Govern de la Generalitat faci aquest anunci en plena crisi sanitària i a pocs mesos de les eleccions al Parlament de Catalunya “una vegada més el Govern i el Departament de Salut s’han posat en mode eleccions i ens fan una nova proposta que dubtem que pugui sortir endavant” ha dit.

Per començar, la proposta que es presenta, a través de dibuixos i no d’un avantprojecte o projecte bàsic, té limitacions, doncs situa el projecte damunt de les muralles, el que suposa ja de per si una complicació afegida que cal estudiar detingudament ja que no hi ha cap informe de Patrimoni ni de Cultura que garanteixi la seva viabilitat.

En segon lloc, el projecte tampoc sembla que hagi de donar solució a la manca d’aparcament en tant en quant planteja 300 places, de les quals 150 substitueixen a les que desapareixeran amb el nou edifici, “per tant únicament és una ampliació de 150 places i de fet Salut estudia crear-ne 100 places més al fossat, que ara s’ubicarien de manera provisional, si es podrà fer ara perquè no s’ha fet abans?” ha preguntat Roig.

Pel que fa al cost estimat de 45 M€ es qüestiona que siguin suficients per aquest tipus d’edifici. Això suposa un cost de 1.800 €/m2, mentre que segons estudis d’arquitectura el cost d’un hospital mig és de 3.000 €/m2 “per tant és del tot inviable i més tenint en compte els sobre costos que sortiran per temes de patrimoni i altres dificultats que presenta aquesta proposta. Podem estimar que el seu cost real hauria de ser com a mínim de 75 M€. Amb aquest cost, la pregunta que ens hem de fer és si no seria més adient construir un nou hospital”.

Tant Castellà com Roig han criticat la política erràtica d’ERC en temes de salut. Són exemples la construcció de l’aparcament a l’Hospital Verge de la Cinta, el trasllat de la unitat de radioteràpia, la manca d’especialistes als CAP’s, el tancament d’alguns serveis per les tardes, o la improvisada gestió de la crisi sanitària. “Estem davant una ERC que amb el govern progressista apostava clarament pel nou hospital i que en canviar de socis de govern es va fer enrere”, han dit recordat que el Parlament va aprovar una esmena per als pressupostos de 2020, presentada pel PSC-Units per incloure 100.000 € per a estudis previs del nou hospital.

“En un temps complex en el que necessitem seguretats, ja han estat tres consellers que han fet anuncis diferents. La Generalitat representa una proposta que la ciutadania ja no es creu, mentre veu com passa el temps, cauen les opcions i es perden diners” ha explicat Roig que ha criticat el desgovern i la manca de gestió de la Generalitat “hem passat del govern dels millors al desgovern dels pitjors” i ha preguntat “què se n’han fet dels 450.000 € de la redacció del projecte de l’aparcament que Salut va decidir no fer?

Castellà i Roig han insistit en que “no volem més discriminacions cap a les Terres de l’Ebre. Necessitem un govern que aposti fermament per un nou hospital i deixi de proposar pedaços”. En aquesta línia Roig ha reclamat que “pel PSC el centre de les nostres polítiques són les persones, per això ens preocupen els i les pacients i usuàries de l’Hospital Verge de la Cinta que són qui acaben patint les conseqüències d’aquest desgovern que intenta afegir “pedaços” allà on necessitem solucions reals”.

Per últim Roig no ha volgut deixar de “reconèixer la tasca dels i de les professionals que treballen dia a dia a pesar d’haver-ho de fer en condicions que no serien les adients i amb múltiples complicacions” i ha insistit en que “les Terres de l’Ebre no volem ser una regió sanitària de segona i més quan la crisi del coronavirus ha evidenciat la necessitat d’un nou equipament”. El covid ens està ensenyant com cal planificar els futurs hospitals, amb accessos i preparats per emergències. Amb personal sanitari que treballi en condicions laborals dignes. Necessitem construir hospitals pensant en el futur i aprenent del passat. Volem un hospital post Covid del s. XXI i no un pedaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada