diumenge, 29 de novembre del 2020

‘Volem un hospital post-Covid del segle XXI’


Fa unes setmanes que estem assistint a una sèrie d’anuncis per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, d’actuacions a Tortosa i a les Terres de l’Ebre que semblen més fum que una altra cosa. Serà perquè estem a pocs mesos dels comicis al Parlament de Catalunya, i per això el govern ja s’ha posat en mode eleccions? Serà per intentar ocultar l’actual desgovern, passar de puntetes pels 10 anys que portem perduts i guanyar vots venent fum de cara a la cita electoral del 14 de febrer? Estic convençut de que sí.
De sobte, de pressa i corrent, han anunciat el desmantellament del monument a la Batalla de l’Ebre a Tortosa el 2021, tot i que ens volen deixar la pilastra. També anuncien una ampliació de l’estesa de fibra òptica a les Terres de l’Ebre que, tot i així, encara deixarà 30 dels 52 municipis sense connexió. I com no, assistim a l’enèsim anunci del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya d’una nova solució per al problema de saturació i accessos de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Ara, la proposta és la seva ampliació amb la construcció d’un nou edifici. Ja hem perdut el compte de les propostes que mai arriben enlloc: que si una ampliació, que si un aparcament, que si una ampliació amb aparcament, etc. Sumem propostes i consellers, perquè ja han estat tres els consellers que han fet anuncis d’aquest tipus, però cap, cap solució!

Nosaltres, no obstant, fem la nostra feina i analitzem i estudiem aquesta nova ocurrència. De primeres ja es veu que es trobarà amb importants limitacions. 

En primer lloc, perquè situa el nou edifici al damunt de les muralles, el que suposa ja de per sí una complicació que cal estudiar detingudament per garantir la seva viabilitat. Però a més, implica el trasllat de l’actual dipòsit d’aigua existent, una construcció amb parets de formigó de més d’1 m d’amplada, el que suposa una enorme complexitat tècnica.

En segon lloc, el projecte tampoc sembla que hagi de donar solució a la manca d’aparcament i es tornen a plantejar ascensors per accedir des del centre de Tortosa. El govern progressista de Joan Sabaté ja contemplava al Pincat aquests ascensors, però els governs successius, amb ERC, ho van descartar. Ara ho tornen a plantejar, no s’entén. Per què ara sí?

I en tercer lloc, que l’ampliació no deixarà de ser un altre afegit a un hospital sobresaturat. Per tant, aquesta no és la solució que Tortosa necessita. 

Els i les socialistes no ens cansarem de defensar que Tortosa necessita un nou hospital que sigui centre de referència a les Terres de l’Ebre. Un hospital amb un nou programa funcional que s’adapti a les noves tecnologies i a les noves necessitats, a un emplaçament adequat que garanteixi i solucioni l’accessibilitat i amb garanties per als professionals que hi treballen i per als usuaris.

Estem vivint temps molt complicats, en els que la gent necessitem seguretats, i el govern de la  Generalitat no les està donant. La nova proposta d’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta és un altre pedaç i una altra discriminació, perquè… si es poden construir nous hospitals a Tarragona, Girona, Olot o Viladecans, perquè a Tortosa no? Això evidencia la política erràtica d’ERC en temes de salut i se suma a altres exemples passats com la no construcció de l’aparcament a l’hospital Verge de la Cinta, el trasllat de la unitat de radioteràpia, la manca d’especialistes als CAP’s, el tancament d’alguns serveis per les tardes, o la improvisada gestió de la crisi sanitària de la COVID. I ara estem davant d’una ERC que amb el govern progressista apostava clarament pel nou hospital i que en canviar de socis de govern es va fer enrere.

Tortosa i les Terres de l’Ebre no volem ser una regió sanitària de segona, i més quan la crisi del coronavirus ha evidenciat la necessitat d’un nou equipament. El COVID19 ens està ensenyant com cal planificar els futurs hospitals, amb bons accessos i preparats per emergències i amb personal sanitari que treballi en condicions laborals dignes. Necessitem construir hospitals pensant en el futur i aprenent del passat. Volem un hospital post-Covid del segle XXI.

Ara tot són noves promeses i nous anuncis. Ja sabem que vénen eleccions i alguns i algunes es posen nerviosos, però a Tortosa i a les Terres de l’Ebre ja no ens tornaran a enganyar, perquè la gent ja no ens creiem aquest govern i, mentre veiem com passa el temps, cauen les opcions i es perden els diners -com possiblement es perdin els 6 milions d’euros per a la protecció del Delta de l’Ebre que el govern català encara no ha estat capaç d’invertir-. Una vegada més, la Generalitat evidencia el desgovern i la manca de gestió que ha fet que en aquests darrers deu anys hagin passat de ser el govern dels millors al desgovern dels pitjors.

No podem seguir així, Catalunya necessita un canvi i cal, com deia el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, fer una crida a governar amb les tres erres: Respecte a les institucions, Reconciliació entre els catalans i Reformes per poder avançar realment resolent els veritables problemes de totes i tots els catalans i catalanes i recuperar el temps perdut, que ha estat molt. 

Volem recuperar el temps perdut a Tortosa. Volem que Tortosa i els i les tortosins i tortosines siguin la veritable prioritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada