dissabte, 21 de novembre del 2020

Tortosa licitarà per 225.000€ la museïtzació de les restes de la plaça de la Catedral

El projecte Cota Zero girarà entorn del tram de muralla romana del segle V, que recorrerà una làmpada de tela on es faran projeccions divulgatives


L’Ajuntament de Tortosa traurà properament a licitació per 224.786 euros -IVA inclòs- el projecte de museïtzació de les restes de la nova plaça de davant de la Catedral. Tot i que encara s’estan fent les obres pendents per a habilitar la plaça aixecada sobre les restes arqueològiques, el consistori ha concretat el projecte Cota Zero -redactat pel Grup ABS- per a fer les restes visitables, que romandrà publicat al BOPT fins al 30 de desembre, segons explica el primer tinent d’alcaldessa d’Urbanisme i Cultura, Enric Roig. “El nom de Cota Zero fa referència als orígens de la ciutat”, constata, ja que durant les excavacions s’hi han trobat vestigis de diferents èpoques històriques.

El principal, un tram de muralla romana, finalment datat de principis de segle V, que segons Roig serà l’element central i canalitzador de l’exposició visitable. Una mostra que esdevindrà un centre d’interpretació domòtic que no estarà atès per personal i que estarà vinculat al Museu de Tortosa, on a través de l’oficina de Turisme es podran adquirir les entrades per a visitar les restes. S’hi accedirà a tocar de l’enllaç entre la Costa dels Capellans i l’avinguda Felip Pedrell, mentre que a la plaça elevada, que tindrà el mateix paviment que la plaça de l’Absis, s’hi podrà accedir a peu pla just a l’alçada de la intersecció entre la baixada dels Capellans, el carrer Cruera i la cantonada de la Catedral, i des d’este punt fins a la façana del Palau del Bisbe, fent una ela, es construirà un banc que farà de barana de protecció resseguint el perímetre de la plataforma elevada de la plaça.

En tot cas, el projecte de museïtzació se circumscriu al recinte de les restes, que quedarà sota la plaça, separat del riu i de l’avinguda per una paret de vidre, tot i que a l’obra civil que s’està executant actualment ja es van incorporar elements museístics com una gran làmpada de tela que a més a més d’il·luminar el tram de muralla, permetrà fer projeccions sobre la història de Tortosa i sobre la resta d’elements de la mostra, segons explica Roig. 

En este nou emplaçament patrimonial, al centre de la ciutat, en pocs metres quadrats hi ha localitzades restes de la Tortosa visigòtica, andalusí, medieval i moderna. “En estes projeccions s’explicarà com es va construir la muralla romana, què era el fòrum, com era la navegació fluvial”, avança el responsable de Cultura del govern municipal (Junts i PSC). També hi ha previst, més enllà del Cota Zero, projectar en un futur imatges de divulgació a la façana de la catedral i a la paret mitgera del Palau Episcopal. A més a més dels 40 metres de muralla i de la sortida d’una antiga claveguera també d’època romana, al que seran les entranyes de la futura plaça hi ha restes de l’absis de la primera església de Tortosa, de l’època visigòtica, o de les escales de la façana fluvial del segle XVI. 

Roig ha explicat que ara es redactaran els plecs de clàusules per a treure l’obra de museïtzació a concurs, amb la intenció que els treballs s’executen durant l’any que ve, just després que s’acabe l’obra d’urbanització de la plaça o fins i tot “si es pot, simultaniejant alguns treballs”. “La museïtzació s’ha de fer sí o sí durant l’any que ve perquè no perdem la subvenció dels fons Feder”, aclarix Roig. Les obres pendents d’urbanització es van adjudicar a l’estiu a l’empresa Acsa Sorigué, per 1,76 milions d’euros, després de la renúncia de l’anterior adjudicatària, i estava previst que s’acabessen cap al febrer de l’any que ve. Actualment s’està duent a terme l’aixecament de les pilastres que han de sustentar l’estructura elevada i s’està construint el forjat que delimita l’actuació amb l’avinguda de Felip Pedrell.

Publicat el dissabte 21 de novembre de 2020 a setmanari l'Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada