dimarts, 1 de març del 2016

BMD: 10 anys de CULTURA en majúscules

AQUEST ANY la Biblioteca Marcel·lí Domingo celebra el seu 10è aniversari; el proper 20 de juliol farà 10 anys de la inauguració de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. 10 anys proporcionant-nos lectura, informació, entreteniment, bons hàbits, bones pràctiques, exposicions, tallers, contes, teatre, música... i cultura, sobre tot cultura. 10 anys en què aquest espai multidisciplinar ha anat creixent i fent-se gran fins arribar a esdevenir un dels centres culturals i socials més importants de la ciutat, gràcies en gran mesura al magnífic equip de professionals que hi treballa. 

EMPLAÇADA al bell mig del nucli antic, al magnífic edifici de l’arquitecte Ramon Valls, entre els carrers del Vall i la Mercè, la Biblioteca Marcel·lí Domingo, anomenada així en memòria d’un dels polítics d’esquerra més destacats de la Segona República i especialment estimat a l’Ebre, continuà la tasca duta a terme per la Biblioteca Popular des del 1932 i la Biblioteca Oliver de Boteller des del 1986. Disposa d’un fons documental de més de 55.000 documents, i té l’atractiu de comptar amb unes restes arqueològiques andalusís que es poden observar a la planta baixa mitjançant un terra de vidre. 

LA INTENSA i frenètica activitat d’aquest equipament, veritable contenidor de cultura en majúscules, l’ha portat a guanyar diferents premis com el Maria Moliner, que atorga el Ministeri de Cultura per a projectes d'animació a la lectura, que ha guanyat en cinc ocasions; el premi Federico Mayor Zaragoza amb el projecte ‘Aljub de contes’; el premi Dona’m la Mà als quaranta voluntaris de la biblioteca; i ha estat finalista del Premi “Biblioteca pública i compromís social”, amb el ‘Taller d’escriptura creativa: Traços de vida’, al costat de ciutats com Bilbao, Cuenca o Huesca, esdevenint per tant la gran referència de lectura de les Terres de l’Ebre. 

LA BIBLIOTECA Marcel·lí Domingo constitueix un element clau del planejament urbà, cultural i d’equipaments desenvolupat pel govern d’esquerres encapçalat per l’alcalde Joan Sabaté, que va apostar clarament per un nou model de ciutat que va saber desenvolupar amb la implantació de multitud d’obres i projectes clau com la mateixa biblioteca, amb un emplaçament que va ser una clara aposta per recuperar i impulsar el nucli antic, acompanyant, reforçant i complementant l’acció d’un Pincat, fruit de la Llei de Barris impulsada i desenvolupada pel govern progressista de la Generalitat en aquell moment. Un Pincat que ara, amb molt de retard i multitud de pròrrogues, sembla estar finalitzant l’actual govern municipal de Bel. També creant obres tan emblemàtiques com el Pavelló Firal de Remolins i que, entre moltes altres, va finalitzar amb la recuperació del pont del ferrocarril, el nostre Pont Roig, i de les lleres del riu Ebre que Bel ha volgut fer seu, a l’igual que tantes altres accions endegades per l’anterior govern i que ell s’ha limitat a finalitzar. Per tant, no podem comparar el bagatge resultant d’un i altre govern, distant molt de la gran acció duta a terme pel govern d’equerres de Sabaté. 

NO VOLDRIA PENSAR, per això, que el fet de que no s’hagin reposat alguna de les lletres desaparegudes del nom de Marcel·lí Domingo sigui perquè aquest era un personatge d’esquerres i que no compta amb l’admiració de l’actual govern de dretes. 

EL GOVERN socialista apostava així per la cultura i pel nucli antic amb excel·lents resultats, tant de visitants com d’usuaris. De fet, ja han manifestat que s’està quedant curta d’espai per la quantitat de volums i llegats que acull, així com d’activitats de tota mena. Finalment, una vegada més, felicitar a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, al seu personal i als seus voluntaris pel seu aniversari, per la feina ben feta i perquè continuï molts més anys fent aquesta gran labor cultural i social en un indret i un edifici emblemàtics.

Enric Roig Montagut
Portaveu del PSC a l’Ajuntament de Tortosa
Conseller Comarcal de Cultura del Baix Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada