dimecres, 30 de març del 2016

El COAC es posiciona en contra del Pla Hidrològic de l'Ebre

Es consiedera necessari endegar el procés de Pacte Nacional de l'Aigua de Catalunya, amb una proposta consensuada entre el conjunt de la societat i les administracions.

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a proposta de les seves demarcacions de l'Ebre i de Lleida, es manifesta en contra del Pla Hidrològic del riu Ebre, aprovat pel govern de l'Estat en funcions el passat 8 de gener.

El Col·legi posa de relleu que el Pla no justifica objectivament (ni des del punt de vista econòmic ni des de l’ambiental) la important intervenció que s’hi vol fer, amb un augment de 465.000 Ha de la superfície de regadiu de la conca i més de 50 noves obres hidràuliques i embassaments.

Alhora, constata que la politització de totes les qüestions relacionades amb l’aigua, sense respectar els criteris tècnics o professionals, ha estat i continua sent un fet molt negatiu, tant pel que fa a la convivència entre territoris com per les necessitats dels ciutadans. 

Necessitat d'una nova proposta consensuada

Cal elaborar-la per fer compatible la millora de la producció d’aliments amb el manteniment del cabal ecològic i els usos de l’aigua, tal com estableix la Directiva Marc de l’Aigua (DMA). Cal incloure mesures per a la bona gestió, estalvi i eficiència en tots els sectors implicats –agrícola, ramader, industrial, de serveis, lúdic, turístic i domiciliari-, per garantir la preservació quantitativa i qualitativa de les masses d’aigua i dels cabals ecològics dels rius i, al mateix temps, garantir la modernització i optimització de l’ús de l’aigua de rec, tal com és previst al Pla de Regadius de Catalunya 2008-2020.

Igualment, el COAC creu que es fa cada cop més necessari endegar el procés del Pacte Nacional de l’Aigua de Catalunya, amb una posada en comú entre el conjunt de la societat i les administracions, relativa a les polítiques de gestió del cicle integral de l’aigua i les conques fluvials de Catalunya, el control públic de les quals s’ha de regular mitjançant l’Agència Catalana de l’Aigua.

Atès que el Pla de Conca de l'Ebre 2016-2021 incompleix el dret comunitari en matèria d’aigua i medi ambient, amb la vulneració de les directives europees 92/43 d’hàbitats, 2009/147 d’aus, 2001/42 d’avaluació ambiental i 2000/60 d’aigües, i amb el dret estatal i català, el Col·legi demana que la Planificació Hidrològica de la Conca de l’Ebre s’ajusti tant al dret estatal com al dret comunitari, en especial a la Directiva Marc de l’Aigua.

Publicat pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya el 22 de març de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada