divendres, 18 de març del 2016

'EbreTerra' dobla el cost previst i fa trontollar les finances del Consell

El 'centre d'inspiració turística' amb seu a Deltebre funciona ara en mínims, en espera de redefinir l'equipament

El Consell Comarcal del Baix Ebre manté en un funcionament de mínims ‘EbreTerra’, el ‘centre d’inspiració turística’ construït a Deltebre per l’anterior govern comarcal (de CiU i PP) i que l’actual (ERC i PSC) considera com un equipament insostenible que cal reformular.

L’obra va ser pressupostada en 780.000 euros i va acabar costant-ne vora el doble, 1,5 milions, mentre que el seu manteniment suposa un cost de 12.500 euros mensuals.

Inicialment, l’actuació havia de ser sufragada en un 50 per cent a través dels ajuts FEDER i el 50 per cent restant a través d’un préstec del Consell Comarcal (de 389.000 euros). El sobrecost de l’obra posa ara en dificultats econòmiques al Consell Comarcal, segons van denunciar ahir els consellers de l’equip de govern.

Així, l’aportació que haurà de fer l’ens comarcal serà finalment de 960.000 euros, un 150 per cent més del previst quan es va projectar l’obra el 2013, als quals es farà front a través de préstecs i fons propis. L’equipament també s’ha quedat sense dues subvencions que es van demanar a la Diputació i la Generalitat.

El conseller Enric Adell va explicar que fins al 90 per cent del pressupost de l’ens és finalista, de manera que els recursos propis són escassos. «La destinació excessiva d’aquests fons propis a Ebre Terra impedirà que el nou equip de govern pugui aplicar noves polítiques socials i executar projectes que teníem destinats a millorar el potencial turístic dels nostres pobles», afirmà, per la seva banda, el president, Daniel Andreu. Entre els projectes que se’n ressentiran hi ha la senyalització del camí natural entre Tortosa a i Riumar, a Deltebre.

Repensar l’equipament

«Es tracta d’un projecte sobredimensionat que ara cal repensar, pensant a més en el conjunt de la comarca», afirmà per la seva banda el vicepresident de l’ens, Enric Roig. De moment el centre està en mínims: està tancat el museu superior i no s’han renovat els contractes per serveis, com la botiga. El centre està obert per a actes i com a seu de cursos de formació. Per Setmana Santa, funcionarà «normalment» com a oficina de turisme.

Per demostrar «les ganes que hi ha de continuar EbreTerra», el conseller José Emilio Bertomeu va explicar que els pressupostos de 2016 han inclòs una partida per poder instal·lar les campanes extractores de les cuines del centre, que faltaven instal·lar i que són necessàries per rebre la llicència d’activitats de l’Ajuntament de Deltebre.

El conseller comarcal va fer una crida a la «tranquil·litat» de cara a les associacions i empresaris sobre el futur del centre d’interpretació turística. Així, s’estudiarà com dinamitzar-lo. «Posarem tots els mitjans perquè sigui un lloc de trobada per empreses, establiments, botigues, instal·lacions turístiques, entitats i administracions de la comarca, perquè tota la societat se’l senti seu i en faci ús», afirmà Andreu.


Inaugurat fa un any, abans de les eleccions

El centre EbreTerra es va inaugurar fa vora un any, abans de les eleccions municipals, quan era president del Consell Comarcal del Baix Ebre el convergent Lluís Soler, actualment alcalde de Deltebre.

El centre es va projectar per donar servei i informació als turistes a través de les noves tecnologies. També havia de permetre adquirir o reservar diferents activitats o productes turístics del territori. Més enllà de la informació i atenció al turisme, el centre també té la vocació d’assessorar els professionals del sector turístic i ser un centre de formació i inserció laboral.

Publicat a Diari de Tarragona el dijous 17 de març de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada