diumenge, 4 d’octubre del 2020

La Cultura que vivim • TORTOSA Capital de la Cultura Catalana 2021

Sota aquest concepte assumim el repte que suposa per a Tortosa organitzar la Capital de la Cultura Catalana 2021, i que sense dubte constitueix una oportunitat per a la reconstrucció social i econòmica en mig de la pandèmia del COVID19.

Divendres hem constituït la Comissió Organitzadora de TORTOSA Capital de la Cultura Catalana 2021, l’òrgan encarregat de proposar, dialogar, donar conformitat i fer seguiment del desenvolupament d’aquest esdeveniment. La comissió comptarà amb l’assessorament d’un Consell Assessor d’Experts format per representants rellevants de diferents àmbits de la cultura de Tortosa i Terres de l’Ebre en totes les seves vessants.

 


La Capital de la Cultura Catalana 2021 representa un veritable projecte de ciutat per a Tortosa, un projecte amb el que volem destacar el rol de la ciutadania i els diversos col·lectius en l’acció per definir la cultura i les cultures que caracteritzen i integren Tortosa.

Tortosa és ciutat bimil·lenària té un llegat patrimonial i històric indiscutible, i som cruïlla dels antics territoris de la Corona d’Aragó, terra de mestissatge entre Catalunya, l’Aragó i el País Valencià, fet que ens enriqueix especialment i que ja va reflexar Cristòfol Despuig en els seus col·loquis quan definia Tortosa com:

“bon clima, bon siti, molt comerci per la mar i per lo riu i també per la terra, dos ports a la mar, e igual distancia a les tres principals ciutats de la Corona, i en la mateixa està de la de Mallorca; molta còpia d’haveries, de sal i de peix major, de varietat i abundància de fruites, gran longitud i latitud de térmens, molta llibertat per sos privilegis”

Aquestes qualitats que definia perfectament Despuig han de servir per posicionar-nos com a veritable Capital Cultural de Catalunya i de tot l’Arc Mediterrani. I ho hem de fer sent agosarats i avançats i posant les nostres tradicions i els nostres trets distintius a l’avantguarda de la cultura. 



La història i el patrimoni; la tradició, la religió, el folklore i les festes populars; les lletres, la literatura, la llengua i el pensament; les arts plàstiques; les arts escèniques; el futur i les noves creacions i la nostra taula, tots aquest aspectes tenen cabuda i estan recollits en la Capitalitat de la Cultura Catalana que recollirà tota una sèrie d’activitats i projectes que, a més de fer festa, contribuiran a difondre la Cultura que vivim! La Cultura tortosina i ebrenca a propis i visitants i, especialment, a les noves generacions.

La celebració de la capitalitat de la Cultura Catalana a Tortosa el 2021 se centra en quatre objectius:
  1. Conèixer i donar a conèixer els trets que identifiquen i formen part de la cultura de la ciutat de Tortosa.
  2. Recolzar i dinamitzar la xarxa d’agents locals i entitats que representen el sector de la cultura a la ciutat de Tortosa.
  3. Transmetre a la ciutadania un concepte de cultura ampli i dinàmic que permeti la implicació dels diferents col·lectius en primera persona.
  4. Ampliar i reforçar la influència de la ciutat de Tortosa al territori com a pol d’atracció en aquest àmbit.
Per aconseguir aquests objectius s’han definit i estructurat 8 eixos per explicar la Cultura que vivim i que expliquen de forma planera què és la Cultura.

1. Cultura és la Paraula. La paraula, l’ús de la paraula en les diverses modalitats, contextos i motivacions defineixen aquest eix que inclourà activitats al voltant de les lletres, la literatura, la llengua i el pensament.

2. Cultura és el Treball. Dintre d’aquest eix podem trobar des d’oficis artesanals, mercats, fires, activitats agrícoles i ramaderes fins a béns mobles i immobles directament relacionats amb el treball i/o comerç com el Mercat, l’antic Escorxador, la Llotja i altres infraestructures de valor patrimonial relacionades al sistema productiu.

3. Cultura és la Festa. En formen part d’aquest eix la Cultura i el Folklore popular que inclou elements com la imagineria popular i el seguici festiu, elements relacionats amb el foc o els castellers; les Festes Tradicionals i altres celebracions culturals de diferents col·lectius de la ciutat

4. Cultura és la Creença. La creença com espai i vivència individual però sobretot col·lectiva defineix aquest eix que inclou béns mobles i immobles la Setmana Santa a Tortosa, la processó de Corpus amb el seu seguici i les catifes de flors, la música, representacions teatrals o les manifestacions religioses a la comunitat

5. Cultura és el Menjar. L’alimentació, els productes, l’acte de comensalisme, els espais d’elaboració i consum, el producte elaborat i consumit defineix un aspecte clau de la nostra cultura. No hem volgut deixar passar la nostra gastronomia i el nostre receptari, així com els nostres productes i la seva elaboració com una part més de la cultura i que volem potenciar i donar a conèixer.

6. Cultura és l’Expressió artística. L’art generat des del territori, com a forma d’expressió mitjançant l’ús de tècniques diverses, permet construir una identitat local en les maneres d’expressar o en l’ús d’una o altre tècnica, per això aquest eix se centra en arts plàstiques, audiovisuals i visuals, art sonor, arts digitals i arts gràfiques.

7. Cultura és l’Expressió corporal i musical. Aquí es recull l’altre gran eix de la disciplina artística i a ell hi tenen cabuda creadors i intèrprets de disciplines escèniques com la música, el teatre, la dansa, el circ, la màgia i totes aquelles altres expressions artístiques que es puguin desenvolupar en directe davant d’un públic.

8. Cultura és Espai Públic, habitar la ciutat, habitar el medi. Tortosa és una ciutat bimil·lenària i té un ampli bagatge històric i cultural que ens han deixat un important i ric patrimoni. Tanmateix, l’acció d’habitar la ciutat ha comportat el seu disseny i la seva transformació al llarg dels segles. En habitar la ciutat també definim un mode d’habitar el medi, de relacionar-nos en l’entorn natural més pròxim.

El conjunt dels eixos donarà lloc als Col·loquis de la Capital, diàlegs al voltant de cadascun d’ells. I tots aquests col·loquis conformaran un debat integral sobre quina és la situació actual de la Cultura a la ciutat i cap a on ha d’anar en un futur. Aquest Col·loquis complementaran la programació d'activitats de Tortosa CCC2021 i amb exposicions, tallers i altres activitats que serviran per fer una diagnosi global. 


La Capital de la Cultura Catalana 2021 esdevindrà un gran projecte per a Tortosa. Un projecte i una oportunitat única i singular que, com hem vist, s’estructura en 8 eixos.

Dintre de la programació hi tindran cabuda i especial protagonismes aquells projectes que representin una oferta de qualitat i novetat i que es desenvolupin al voltant de una sèrie d’ítems.

1. Projectes proposats pel Consell de la Capital de la Cultura Catalana. Es tracta de projectes proposats pel Consell de la CCC i que són el disseny del logotip, marca, cartell i senyalística i marxandatge; la composició i interpretació de la cançó - himne de la Capital de a Cultura Catalana Tortosa 2021 i els 7 tresors del patrimoni cultural de Tortosa, que recordem que són el Castell de la Suda, les muralles i les fortificacions com a principal tresor de la ciutat, la Festa del Renaixement, la Catedral de Santa Maria, el riu Ebre i la navegació fluvial, els Reials Col·legis, la Banda Municipal de Música i el Museu de Tortosa i les edificacions modernistes.

2. Projectes Capital de la Cultura Catalana 2021. Accions puntuals desenvolupades o creades específicament amb motiu de la capitalitat cultural com l’acte inaugural, actes propis, l’acte de cloenda, el vídeo promocional o una exposició permanent, entre altres.

3. Projectes Culturals de la Capital de la Cultura Catalana 2021. Projectes de la Regidoria de Cultura habitualment dintre de la seva activitat i que tot i no estar directament lligats a la capitalitat es potenciaran i desenvoluparan al voltant d'aquest motiu.

4. Projectes “llavor” de la Capital de la Cultura Catalana 2021. Propostes que des d’un inici es defineixen com a generadors de noves dinàmiques i accions a llarg terme.

5. Projectes “Col·laborem amb la Capital de la Cultura Catalana 2021” Propostes de projectes que ja s’estan duent a terme i que volen sumar-se a la celebració.

6. Projectes Solidaris. Promoguts per determinats col·lectius i fundacions que treballen amb gent amb risc d’exclusió o discapacitats, entre altres.

7. Projectes Transversals. Diferents regidories podran dur a terme projectes que podem definir com a transversals amb la regidoria de Cultura per promocionar altres aspectes no directament lligats amb la cultura però si amb la ciutat

Les activitats al voltant de la Capital de la Cultura Catalana no se centraran ni circumscriuran únicament a la ciutat de Tortosa o al seu centre, sinó que hi hagin activitats directament relacionades amb la capitalitat cultural fora del centre neuràlgic de la ciutat. Així apostem per programes específics als pobles i barris del municipi, amb programacions musicals, concerts vermut, cercaviles descentralitzades.

Tortosa, com a Capital de la Cultura Catalana, té el repte d’encarnar i representar tot allò que, des del punt de vista cultural, ens ha definit al llarg de la història i fins els nostres dies.

La Cultura ha de ser un agent de dinamització social i de promoció econòmica, un element transformador, de cohesió social i innovador, per tant, ara més que mai, davant de la pandèmia de la COVID19, la Cultura ha d’exercir un paper indiscutible en la recuperació econòmica i, per tant, l’activitat cultural s’emmarca en el pla “Reactivem Tortosa” per a la reconstrucció econòmica de la ciutat.

Evidentment, la pandèmia condicionarà tot el desenvolupament de l’organització i, per tant, treballarem sota aquests condicionants per garantir una #CulturaSegura.

De ben segur que el 2021 Tortosa tornarà a ser referent i nus de cultures, tal i com ho vam ser el 1977 quan la ciutat va acollir i organitzar el Congrés de Cultura Catalana i la Capitalitat de la Cultura Catalana esdevindrà, sense dubte, un esdeveniment cabdal per a la nova recuperació social i econòmica de Tortosa.

Tortosa, Terres de l’Ebre, 4 d’octubre de 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada