Redaccció i fotografia: Irene López
El PSC de Tortosa i l'associació Federalistes d'Esquerres commemora els 150 anys de la signatura del Pacte Federal de Tortosa amb un seguit d'actes i una exposició temàtica al Taller de Cinta Dalmau.
Tal i com explicà Enric Roig, el PSC vol retre un "homenatge digne a un dels moments rellevants de la història d'Espanya, en què Tortosa va ser símbol de la signatura de l'acord del Pacte Federal del 1869, impulsat per Valentí Almirall i Anselm Clavé, i a partir del qual es va redactar el projecte de la Constitució Federal de la República espanyola del 1873".
Les jornades commemoratives, fins a dia d'avui, han comptat amb la presència de dos professors de la UPF, J.J Moreso, catedràtic en filosofia i dret i Josep Pich, doctor en història, que han impartit dues conferències al voltant de la importància del federalisme en les societats humanes i de la figura de Valentí Almirall i el federalisme intransigent, així com també amb la projecció de la pel·lícula Federal, del documentalista, Albert Solé.
El passat divendres va tenir lloc la conferència de l'historiador Josep Pich sobre el que fou el seu treball de tesi, al voltant de la figura de Valentí Almirall. L'acte, que comptà amb prop d'una trentena d'assistents, posà de manifest les diferències entre els primers moviments federalistes i catalanistes a l'Estat espanyol i a Catalunya, i com aquests han anat evolucionant fins al que avui en dia coneixem.
En el marc de la conferència, Pich, explicà que "hi ha tres tipus de federalismes: el de Pi i Margall, el d'Almirall i el dels casuistes de Salmerón", però que tots tres conflueixen en un sol fet, que parteixen de la base que "els federalistes han de ser iguals, però en la diferència".
Remuntant-se als inicis del primer moviment federal "juntista" de Francesc Pi i Margall i també als inicis d'aquest "nacionalisme espanyol" que ara està tan present, però que, en el seu dia, no fou altre que el moviment d'orgull nacional sorgit en la Guerra del Francès i impulsat pel reusenc, Pere Anguera, per acabar parlant de Lo Tigre del Maestrat. I és que, segons Pich, "Ramon Cabrera, els carlistes i les persecucions a aquests influïren en molt en la composició d'unes noves classes socials i en el ressorgiment dels moviments federals".
Moviments federals que, a Catalunya, estaven capitanejats per un jove Valentí Almirall que "estava emmirallat amb la Suïssa moderna del 47, on va créixer", i que volia trobar en el catalanisme l'encaix per fer d'Espanya l'estat federal amb què somiava.
I és en aquell punt quan es recorda que José Mª Orense pronunciava aquella frase de "Catalunya té allò necessari per governar-se com els millors estats d'Amèrica", que no era altra cosa que un incentiu per a la creació de "El club dels federalistes" i de la publicació de Lo Somatent.
No és fins el 1869 que, sota l'alcaldia de Manuel Bes i Hediger, Tortosa rep la visita de Valentí Almirall i Anselm Clavé, dirigents del PRDF, entre d'altres, amb l'objectiu de crear el Pacte Federal que permetria descentralitzar el gruix del partit als antics territoris de la Corona Catalanoaragonesa i impulsar així la Constitució de la república federal.
Tot plegat va dur a la dissolució del club dels federalistes i a la creació del diari federalista El Estado Catalán, també fundat per Almirall, i que el van acabar duent a l'exili després de les revoltes del 68-69 a Barcelona.
L'historiador acabà parlant del retorn d'Almirall de l'exili, amb la publicació de la que es considera la seva obra clàssica, Lo Catalanisme, on defensa la seva visió d'enfocament federal, i posant el punt i final amb la narració del declivi d'un Centre Català afeblit després de l'Exposició Universal de Barcelona cap al ressorgiment del que després fou el partit de l'aliança republicana, la Lliga Regionalista.
Properament, es podran gaudir d'altres ponències com la d'Esteban Marín sobre la figura de Pi i Margall o l'acte commemoratiu del 18 de maig.
Publicat el 20 de març de 2019 a riberaonline.info
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada