dimarts, 19 de març del 2019

Enric Roig, candidat del PSC a les eleccions municipals: “El nucli antic no pot ser només un plató per a la Festa del Renaixement”



Aquest mes se celebra el Dia de la Dona Treballadora. Què té previst fer el PSC Tortosa per les ciutadanes?

Hi ha un problema gravíssim d’ocupació, que afecta en particular les ciutadanes d’entre 45 i 50 anys que no troben feina o que l’han perduda. És impossible que a Tortosa tornin a treballar.

M’atreviria a dir que estem expulsant la gent, joves i persones de més edat que han de mantenir les seves famílies. A Tortosa ha baixat l’atur perquè ha baixat la població. Calen polítiques actives d’ocupació i dona, d’ocupació i joves i d’ocupació i ciutadania de més de 50 anys.

Com es concretarien aquestes polítiques?

Volem crear la Regidoria d’Igualtats. A més de les dones, a Tortosa hi ha col·lectius com els discapacitats, els nouvinguts i la població amb mobilitat reduïda. Tortosa, amb una població cada cop més envellida, no està adaptada als ciutadans amb dificultats de mobilitat. Per això hi ha qui opta per marxar a ciutats més agradables en aquest sentit.

Volem que les nostres llistes reflecteixin una societat plural i integradora. El nostre projecte, que no programa electoral, és una ciutat de tots i de totes.

D’altra banda, ens cal una indústria de qualitat, que pagui uns salaris dignes i aporti creixement econòmic a la capital del Baix Ebre. El nostre gran projecte és crear l’Observatori de la Indústria, el Comerç i l’Ocupació. No ens podem quedar només amb els plans d’ocupació de la Generalitat.

Com podem atreure indústria?

Proposem un mancomunat Tortosa-Roquetes-l’Aldea per aprofitar el sòl desubicat, en gran part propietat de particulars. Aquest sòl ha de ser atractiu i competitiu, amb circuits tancats d’energia renovable, és a dir, autosuficient. Avui tenim problemes greus d’abastiment energètic.

El sud de Catalunya és productor d’energia per a Catalunya i Espanya, però ens manquen indústries perquè la ciutadania hi pugui viure. Sempre he dit que un alcalde ha de ser un viatjant que vagi a buscar empreses.

Les infraestructures, com el Tercer Pont, l’A7 i la C12, també són imprescindibles perquè siguem industrialment atractius.

Una altra de les grans apostes municipals és la dels terrenys de RENFE.

Sí, el projecte, ideat per Sabaté i consistent a cosir els dos eixamples i disposar d’un centre comercial petit, ascendia a 3,5 milions d’euros. A l’administració Bel no li agradava. En canvi, sí que va dur endavant el de les piscines, un projecte en fallida que s’ha acabat finançant amb 6 milions d’euros.

Jo hauria prioritzat el desenvolupament econòmic i comercial de la ciutat. Actualment els compradors forans no van més enllà de la plaça del Bimil·lenari. Tortosa necessita molta generositat política: si no som capaços de renunciar als postulats partidistes, no ens en sortirem. A Tortosa no aniria malament un govern de concentració.

L’aparcament és un dels motius que molts visitants i autòctons no s’endinsin dins Tortosa per anar de compres.

Calen més places gratuïtes. Discrepem de l’última ampliació de la zona blava. El transport públic s’ha de redefinir. No tots els tortosins viuen al nucli antic. N’hi ha milers a Jesús, a Bítem, a Campredó… En cap de setmana, aquests ciutadans no disposen de transport públic.

Així mateix, ens cal un pla de voreres, no un pla de manteniment de voreres. La ciutat no és comercialment atractiva.

La plaça d’Alfons s’ha de remodelar. Hi ha una part de la població que no hi va, pel perill que representa l’estat de les rajoles. El govern local no té previst intervenir-hi, però, fins al 2024, que és quan acaba la concessió del pàrquing d’aquest espai.

Un altre punt del vostre projecte de ciutat consisteix és la reactivació del nucli antic.

Després de la guerra civil, la capital del Baix Ebre va quedar molt malmesa, amb el 70 % dels edificis afectats, i van caldre grans esforços per refer-la. Durant molts anys, les cases de la catedral van estar buides i ningú hi va fer res. Tanmateix, despertar-te i veure la catedral des del balcó és un luxe.

Val la pena renovar el nucli antic. Com diu Carlos Duarte, un enamorat de Tortosa, aquest barri és la petita Florència catalana. No obstant això, la població, tan bon punt prospera, se n’allunya. Ens falta una educació “a la italiana”, per veure bellesa en el que és antic. El nucli antic no pot ser exclusivament un plató per a la Festa del Renaixement.

Per a mi, tots els qui han apostat pel nucli antic i hi han obert negocis són uns herois, perquè segurament el més fàcil hauria estat instal·lar-se a l’avinguda de la Generalitat.

Apostem per crear un pla d’habitatge i una regidoria de patrimoni, que vetllin per la recuperació dels habitatges i del patrimoni cultural d’aquest barri, on constantment cauen cases.

Abans hem parlat del complex d’aigües de Ferreries. El PSC vol instal·lar una piscina exterior a la ciutat.

Endeutar-se amb sis milions d’euros per construir el complex que han fet a Ferreries, amb pistes de pàdel, és un despropòsit. Ja hi ha altres instal·lacions per practicar aquest esport, i s’han de guanyar la vida. Per què el sector públic ha de competir amb el privat? Perquè el govern municipal dels darrers 8 anys estat molt neoliberal, “de campi qui pugui”. Una ciutat pot desenvolupar-se econòmicament des de l’esquerra amb polítiques socials; només cal mirar el cas de Portugal.

Bel va afirmar en una ocasió que tothom tenia una piscina comunitària i un xalet. No és així. I el regidor d’Esports addueix que ja hi ha piscines públiques a les pedanies. Haurem de marxar a Jesús o als Reguers a prendre el bany? Cal una piscina d’estiu, en una ubicació per determinar.

El centre de Tortosa també hauria de disposar d’altres equipaments, com un cinema, una petita sala de concerts o exposicions i una llar d’infants municipal. El servei públic és bàsic.

El PSOE i el PSC continuen sent l’esquerra?

Absolutament. Les lluites en temes com la sanitat, l’educació i les pensions les ha encapçalades el partit socialista. Els governs socialistes han fet les grans revolucions a l’estat espanyol. Ara com ara, els que diuen que estan a l’esquerra encara no m’han governat i no sé com ho farien.

Tanmateix, hi ha membres destacats del partit, com González i Borrell, l’actuació recent dels quals ha estat molt criticada.

Respecto molt Borrell: és molt intel·ligent, però de vegades comunicar és molt complicat, hi ha prejudicis i algunes declaracions es treuen de context. Ningú no pot negar, però, que tant ell com Felipe González han estat grans actors de la transformació del país. Cal renovar les cares, però sense renunciar al saber acumulat.

Una alcaldia del PSC implica la retirada dels llaços grocs de la façana de l’ajuntament.

M’han assenyalat, m’han pintat llaços grocs a la façana del despatx. M’han insultat pel carrer. Entenc que hi hagi qui pensi que jo hauria de sortir al carrer amb un llaç groc, en defensa dels qui estan en presó preventiva, i que al meu parer no hi haurien d’estar. Ara bé, algú hi ha vist algun indici de delicte pel qual se’ls pot jutjar.

El llaç groc, tot i que va néixer com un símbol de protesta pels empresonats injustament, és ja un símbol independentista. És normal que hi hagi bona part de la població que no vegi amb bons ulls el fet que un color domini constantment la ciutat. El govern de Tortosa ha de ser per a tothom. No pot forçar una manera de pensar a la població.

En una ocasió va afirmar que l’independentisme s’havia tornat boig. Ho manté?

Ho vaig dir quan, el dia abans de la Festa del Renaixement, la ciutat es va despertar pintada de llaços grocs. El dissabte d’aquella setmana, al llarg de la visita del president Torra, em vaig sentir exclòs. Si el president de la Generalitat es desplaça per presidir un acte a Tortosa, aquest acte ha de ser de tots i de totes. L’altre dia, a la Fira de l’Oli de Jesús, vaig anar a saludar com a regidor el president Torra: que ningú pensi que menystinc els que no són com jo.

A les manifestacions de l’11 de setembre, també m’hi sento exclòs, perquè s’han convertit en actes independentistes, en comptes de celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Tampoc no entenc per què a la Delegada del Govern espanyol, quan va visitar Tortosa, se li va fer el lleig de no convidar-la a signar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament. L’independentisme no pot discriminar els que no som independentistes.

Entrevista publicada el dimarts 19 de març de 2019 a laciutat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada