dimecres, 27 de desembre del 2017

La moció de censura al Consell Comarcal del Baix Ebre: el pacte del desacord i de l'engany

És així, faltant a la paraula donada i amb la traïció per estendard com volen vostès construir la tan anhelada República Catalana, senyors Republicans?


Parlament del president del Consell Comarcal del Baix Ebre en la moció de censura presentada pels Republicans i Convergència

Conselleres, consellers; alcaldesses, alcaldes; regidores, regidors; companys i companyes amigues i amics; senyores i senyors.

“Qui enganya, troba sempre qui es deixa enganyar, tots veuran el que aparenta i pocs el que és.” 

Així és com defineix el famós estadista i filòsof renaixentista Nicolàs Maquiavel el relat d’una traïció, que és lo que avui s’està materialitzant aquí a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre.

I ara mateix, també s’està produint la mateixa moció de censura al Consell Comarcal del Montsià, des d’aquí tot el nostre afecte i estima al seu president, el company Francesc Miró i als companys i companyes socialistes del Montsià.

És un dia trist per a la nostra comarca, és la primera moció de censura que es produeix en els quasi trenta anys del Consell Comarcal i que, si finalment prospera serà perquè ERC traeix la nostra confiança i trenca l’acord de govern de progrés i d’esquerres, que vam establir entre els grups comarcals d’ERC i el PSC ara fa dos anys i mig, per treballar per la comarca del Baix Ebre.

Serà perquè es fan enrere d’un pacte sòlid entre partits d’esquerres, tàcit i no escrit però, per damunt de tot, un pacte entre persones. 

Serà perquè incompleixen un acord que es basava en el respecte mutu a les nostres ideologies i als diferents posicionaments nacionals, i amb el compromís que els temes en l’àmbit de la política nacional mai no posarien en qüestió el nostre pacte.

Serà perquè, amb excuses de malpagador, avui els nostres socis de govern, els senyors d’Esquerra Republicana, aquells als que durant dos anys els hem estat fidels en tot, donant el nostre suport a la seua presidència al front del Consell, ara, quan natros els socialistes exercim la presidència des del mes de juliol, ens retiren el seu suport i pacten amb Convergència, els ara PDeCat. 

Serà per causes alienes al bon govern i gestió de l’ens comarcal.

Avui, amb absències de consellers significatives i rellevants, sigui per vergonya o per falta de respecte institucional, com ve sent habitual en els darrers temps, assistim a la materialització d’un nou pacte, el pacte del desacord.

El pacte del desacord basat en la discrepància, en la confrontació política eterna i clarament manifesta ens els darrers anys a la comarca, on hem pogut veure clarament la mala relació entre els Republicans i els Convergents 

El pacte del desacord, de la mentida i la falsedat, perquè en realitat, senyores i senyors, i vostès ho saben, vostès no volen governar junts al Baix Ebre.

El pacte del desacord basat en una moció de censura on ni tan sols tots els conselleres i conselleres l’han signat, ja que dos dels consellers de Convergència i una consellera dels Republicans no subscriuen la mesura presa pels seus respectius partits.

El pacte del desacord basat en la confrontació política ideològica per un mateix espai polític, molts conselleres i conselleres de tots dos partits manifesten, en privat, que la mesura no els agrada per la seua incapacitat d’entesa amb el seu adversari polític, fet que s’ha visualitzat en els darreres eleccions la Parlament de Catalunya, i aquest fet encara s’agreuja més a la nostra Comarca i a les Terres de l’Ebre.

Així és com volen governar la nostra comarca? És aquest el govern que és mereix el Baix Ebre? 

Aquest trencament no té res a veure amb temes de polítiques locals amb els PSC, però sí crec que té a veure amb estratègies locals dels dos partits que avui presenten la moció de censura.

És un pacte que respon més a lluites internes en el sí dels dos partits, Convergència i els Republicans.

És un pacte que respon més a l’aspiració política d’alguns conselleres republicans, que han vist en la traïció als Socialistes l’oportunitat per medrar i re situar-se, amb una evident manca d’escrúpols. 

És un pacte que respon més a l’oportunisme polític de Convergència que, canvi de res, té l’oportunitat d’accedir a la presidència del Consell Comarcal.

És un pacte que respon més a l’estratègia política en clau local de Tortosa per a que un socialista no presideixi el Consell Comarcal, amb l’intent d’afeblir-lo en la carrera cap a l’Alcaldia de la capital de les Terres de l’Ebre. 

I és aquí on es veu ben clar, recordant Maquiavel, que el que sempre enganya ha trobat a qui s’ha deixat enganyar, als que han traït la paraula donada, als que han traït la confiança dels seus socis de govern, als Republicans.

Però fixin-se vostès senyors Republicans, ells, els seus nous socis de govern, els de Convergència, encara els han enganyat més.

Els han enganyat perquè ells mantenen la majoria de pactes locals amb nosaltres, els socialistes. Ja pot ser la presidenta de l’AMI, el president de l’ACM.o als diferents Consells Comarcals i Diputacions on continuem governant junts.

Els han enganyat perquè allí l’excusa de mal pagador del 155 no serveix. 

Els han enganyat perquè poder són més llestos que vostès i saben que amb qui tenen garanties de treball, lleialtat, rigor, fidelitat i confiança en la paraula, i en la voluntat d’avançar junts per al creixements i millora dels seus pobles, és amb nosaltres, els socialistes.

És així, faltant a la paraula donada i amb la traïció per estendard, és com volen vostès construir la tan anhelada República Catalana, senyors Republicans?: 

I ho fan, senyors Republicans, donant el govern de la comarca als senyors del 3%, als de les retallades, als de la reforma laboral, als de la llei d’estabilitat pressupostària, als del transvasament de l’Ebre. En definitiva, a aquells que han estat recolzant tantes i tantes polítiques del Partit Popular durant aquests anys i que tant de mal estan ocasionant a la nostra societat, i sobretot a la classe treballadora en aquesta greu crisi econòmica que estem patint.

I ho fan, senyors Republicans, trencant tots els ponts, situant-se només a un costat, al costat de la dreta, amb qui comparteixen i es confronten en el mateix espai polític, el del centre dreta de Convergència, perquè vostès ja ho saben de sempre, que són de dretes.

I ho fan, senyors Republicans amb un intent d’aïllar-nos als socialistes i d’expulsar-nos de les institucions i ens locals a les Terres de l’Ebre, perquè avui ja es veu ben clar que pactar amb vostès, Republicans del Baix Ebre, és lo mateix que pactar amb Convergència, amb la dreta, és lo mateix, exactament igual, no hi cap mena de diferència. 

Perquè dir-se republicà, no vol dir ser d’esquerres ni ser més demòcrata, i l’exemple ben clar el tenen als Estats Units i en el senyor Trump. 

I amb aquesta evidència haurem de continuar treballant pels pobles de la comarca els partits d’esquerres, se’n adona ara Sr. Jordan? Jo sempre li he dit la veritat. 

Vostè, el passat dia 7 de juliol, en la meua presa de possessió com a president crec que va tenir un desafortunada intervenció responsabilitzant-me de deixar-lo fora del govern, a l’oposició, al costat de la dreta de la comarca. Ara se’n adona de qui li deia la veritat? Ara ho té clar que eren els Republicans els que no el volien al Govern?

Aquell 7 de juliol vàrem refermar el pacte assolit al principi del mandat, al juliol de 2015, i els socialistes ho vàrem fer amb tota la nostra lleialtat a la institució i als nostres socis de govern, els Republicans, i ho hem continuat fent durant aquest mesos perquè hem treballat des del consens polític i l’entesa a la nostra comarca per crear ocupació i riquesa, implantant polítiques socials amb criteris i garanties d’igualtat d’oportunitats per a tothom 

Hem superat àmpliament els objectius que, com a govern de progrés, ens havíem fixat en aquest mandat comarcal. Objectius basats en l’increment i impuls de polítiques socials, en la recuperació econòmica i polítiques d’ocupació, en l’aposta decidida pel turisme sostenible i en la millora de la gestió ambiental.

Hem donat servei tant als ajuntaments com als ciutadans i ciutadanes de la comarca, assumint cada vegada més reptes i més competències.

Hem establert les bases de l’acord de concertació territorial pel desenvolupament econòmic i l’ocupació.

Hem implantant nous serveis d’atenció a les persones com la nostra prioritat, tant pel que fa serveis socials, d’inserció laboral, educatius i culturals.

Hem apostant per la Via Verda i el cicloturisme obrint l’antic traçat del carrilet de Tortosa a La Cava amb l’impuls d’Ebreterra com el centre de referència.

Hem continuat al costat dels ajuntaments per donar el millor servei possible, amb acords i consens, conscients de la importància que té la gestió i el tractament dels residus. 

Hem apostat per la implantació de les borses de treball per regular la contractació del personal, assegurant així la igualtat d’oportunitats, la transparència i el bon govern.

Hem assumit el repte d’iniciar la valoració dels llocs de treball, en el marc de la negociació del conveni col·lectiu, ara ja quasi bé finalitzada, per millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores del Consell.

Hem apostat per la implantació de l’administració electrònica i la millora de l’atenció i dels serveis a la ciutadania.

Hem executat una correcta gestió pressupostària, realista i acurada amb reducció del deute i amortització de préstecs. 

Hem apostat i impulsat el Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Baix Ebre com espai polític de consens de la comarca. 

Hem fet una bona acció de govern, amb una bona gestió i jo, com a president, estic orgullós com a socialista d’haver mostrat a la ciutadania que som capaços de governar, amb transparència, mesura i coherència i ens deixem la pell per millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans.

I tot, fruit de l’acord de govern de progrés que vam establir entre els grups comarcals d’ERC i el PSC ara fa dos anys i mig, per treballar per la comarca del Baix Ebre.

Un pacte sòlid, en el que la fortalesa ha estat sempre la resolució de les nostres diferències polítiques. Perquè tots dos partits sabíem a priori quines eren les nostres divergències, on no ha hagut cap mena incompliment per part dels socialistes i on la resolució del dia a dia i de les diferències ideològiques ha estat l’enriquiment del nostre pacte. 

En aquell mateix dia del mes de juliol el símbol de la renovació del nostre pacte, no escrit, va ser un llapis de fuster, com el de mon iaio, un home de paraula i de fermes conviccions, del que vaig aprendre que no pots faltar mai a la paraula donada. 

Avui, aquell llapis que vaig lliurar al meu predecessor, el senyor Andreu, crec que pren encara més rellevància. 

Senyors Republicans, us el podeu quedar, per si algun dia podeu tornar a tenir la dignitat que heu perdut i voleu continuar dibuixant junts el futur del Baix Ebre, mentre, si voleu, utilitzeu-lo per anar engrandint la llista de tota la gent a la que heu traït pel camí. 

I és que la política ha de ser part de la solució i no part del problema i vostès, tots dos grups, avui fan tot el contrari, contribueixen que la ciutadania vegi la política com un conflicte, que no resolt els seus problemes del dia a dia, ans al contrari. 

Per això entenc que les persones que fem política ho fem amb vocació de servei, amb inquietuds i amb moltes renúncies personals i econòmiques, posem el nostre granet de sorra pel bé de la nostra ciutat, de la nostra comarca i dels nostres pobles però, per damunt de tot, per totes les persones que hi viuen. 

I crec fermament que això ho hem de fer a través del diàleg, del consens i tendint ponts per tal de donar resposta als problemes, neguits i necessitats de la gent, i no trencat acords, faltant a la teva paraula, oblidant-te dels teus compromisos, deixant-te enganyar i venent-te a l’enemic polític.

Per a acabar voldria agrair als consellers i conselleres del grup socialista tota la feina feta en aquests dos anys i mig al front de cadascuna de les àrees de govern en que hem tingut les nostres responsabilitats. Ha estat un plaer i orgull veure com heu estat propers a la ciutadania i heu treballat sense descans pel bé dels nostres pobles de la comarca. 

També al personal del Consell Comarcal per la seva dedicació. La feina dels treballadors i treballadores és lo que dóna sentit a aquest Consell Comarcal. Ells i elles són la nostra força i la nostra garantia de bona feina al servei de les persones de la comarca del Baix Ebre. 

El meu agraïment per tot el suport que he rebut i la predisposició per col·laborar amb mi sempre, en aquests dos anys i mig. 

Així els ho vaig poder transmetre personalment a cadascun d’ells el passat divendres en la tradicional felicitació de Nadal, acte que lamento que cap conseller dels Republicans és dignés a ser-hi present, en el que entenc com una total manca de respecte cap als treballadors i treballadores del Consell.

Aprofito, en canvi, per agrair al portaveu de Convergència, el Sr. Franch, la seua participació a l’acte en representació del seu grup comarcal i també les seves excuses, Sra. Zaragoza, per compromisos lligats a la seua condició com alcaldessa de Camarles. 

A tot el personal del Consell li vaig demanar que la rebin i col·laborin amb vostè, Sra. Zaragoza, com a mínim amb la mateixa predisposició i dedicació que ho han fet amb mi en tot aquest temps.

Sra. Zaragoza, li desitjo tota sort del món, crec que els ciutadans i ciutadanes dels nostres pobles, de la nostra comarca, s’ho mereixen. I si m’ho permet, un consell, dormi amb un ull sempre obert, li farà falta amb aquests socis de govern que s’ha triat. 

Perquè els Republicans, com hem pogut comprovar, no entenen de lleialtats i de compromisos i ja ho ha vist vostè, han traït la nostra confiança, la nostra lleialtat, perquè nosaltres, els socialistes som lleials, nosaltres tenim valors, nosaltres tenim principis.

Un valors i uns principis que hem defensat durant més de cent trenta-cinc anys. Uns valors i uns principis que dia a dia, any a any, ens han portat a tombar tots els murs de la desigualtat, de la injustícia, de la inquinitat. I nosaltres portem els valors de la justícia, la lleialtat i la igualtat impregnats al cor.

Perquè, com deia el revolucionari "els valors i els principis és porten en el cor, per morir per ells, no a la boca per viure d’ells", si es que vostès n’han tingut mai senyors Republicans. 

I amb aquest esperit el nostre grup comarcal socialista, ara des de l’oposició, continuarà treballant amb absoluta lleialtat institucional, lluitant contra les injustícies, sempre al costat dels ajuntaments i posarem el nostre granet de sorra per la prosperitat de la nostra comarca, pels seus pobles però, sobre tot, per totes les persones que hi viuen. 

Treball, treball i més treball, sempre fidels als nostres principis i a la nostra paraula.

Moltes gràcies.

Enric Roig Montagut
President del Consell Comarcal del Baix Ebre

Tortosa, 27 de desembre de 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada