dijous, 7 de desembre del 2017

L’altra forma de fer política

L’ALTRA FORMA de fer política és la del diàleg, la negociació i el pacte. En un dels meus primers articles em defensava dels atacs del govern envers el meu passat polític i argumentava que, en política, no tot s’hi val i que hi ha una altra manera de fer les coses, evitant la confrontació, l’atac personal i l’insult, i que els polítics estem als nostres llocs per escoltar i defensar els ciutadans i ciutadanes i treballar per ells conjuntament, tendint ponts i buscant el diàleg, però mai l’“i tu més” i les males arts. 

ARA, MÉS de tres anys després d’aquell text, torno a fer un escrit defensant una altra forma de fer política. I ho faig a la vista dels darrers episodis que ha viscut el nostre grup municipal a l’Ajuntament de Tortosa, a causa de la nefasta i despòtica manera de fer política Ferran Bel i el seu equip de govern. 

EN ELS DARRERS dies, el diàleg i la discrepància política, democràtica i sana que sempre ha caracteritzat el nostre grup, ha estat substituïda per la desqualificació i l’insult cap a nosaltres. A mode d’exemple val a dir que, en el darrer ple ordinari, se’ns va tractar de “miserables”. Però aquest només es el darrer episodi d’una sèrie d’agressions que es venen produint tant en el sí del ple municipal, com en els mitjans de comunicació locals, ràdio i televisió, on el nostre grup municipal hi participa regularment i on se’ns ha dit “fastigosos, nauseabunds” i, el que es més gros encara, “que ens odien”. 

PERÒ EL PITJOR de tot és que aquesta actitud és permesa i seguida per l’alcalde, Ferran Bel, que és art i part i que, en lloc d’intentar posar pau i defugir de la confrontació, encén més la flama i ens titlla de mentiders. Ell, que és un dels responsables directes de l’engany més gran que han fet a la ciutadania, el del “procés”. Ell, que ha arengat públicament dient que “això és la guerra i només fan falta les armes”. Ell, que no ens permet debatre mocions alternatives en plens de contingut estrictament polític i que es tanca en banda i dóna l’esquena a qualsevol postura que no sigui la seva. 

ENTENEM que aquesta no és la manera de fer política, i més en uns moments tan difícils com els que estem vivint. Els polítics tenim una responsabilitat, perquè som la veu del poble i no podem tenir un tarannà despòtic i intransigent com el de Bel i el seu govern, i traslladar més crispació a la ciutadana, argumentant amb insults; si no som capaços de tractar-nos amb respecte, no podem esperar que la ciutadania faci un altra cosa. 

A L’ALTRA BANDA, però, estem els que creiem que la política és part de la solució, no del problema. Governar és prendre decisions, i en temps difícils, cal fer alguna renúncia. I tot depèn dels teus principis i dels teus valors, dels valors que ens importen: de justícia social, d’igualtat i de llibertat. Tenim el repte de no decebre a aquells que han dipositat la seva confiança en nosaltres com a representants seus, i ho hem de fer treballant conjuntament, a través del debat, del diàleg i de la discrepància sana i legítima que ens porta a cadascú a defensar els nostres posicionaments. 

ELS ENS I ÒRGANS de govern locals democràtics catalans, amb els seus acords i pactes transversals entre formacions polítiques, sempre seran per als socialistes espais on el seu pluralisme polític ha possibilitat anys d’entesa i treball conjunt per a la nostra conciutadania. I així ha estat amb el pacte gràcies al qual hem governat el Consell Comarcal conjuntament amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al llarg d’aquests dos anys, i que espero que pugui continuar la resta del mandat. 

NO ENTENEM, ni compartim, que s’utilitzin aquests ens i els seus pactes de mandat municipal per trencar-los, justificant-se amb posicionaments d’àmbit nacional, que res tenen a veure amb la gestió de les polítiques locals pels quals es varen assolir i acordar aquests mateixos pactes. Per això, des d’aquí reitero la meva estesa de mà a ERC per seguir governant junts i tendint ponts com hem estat fent fins ara. 

PERQUÈ, tot i ser de colors polítics diferents, si l’objectiu és el bé comú, no cal trencar pactes. Així s’ha vist amb la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI): el PDeCat continua governant a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb un pacte amb el PSC; i de la mateixa manera el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), qui tampoc ha trencat el pacte amb els socialistes a Premià de Mar. 

ALGUNS ens volen fer pensar que vivim un conflicte on sols han de prevaldre respostes binàries a decisions complexes sense cap tipus de matisos. La realitat, però, és que els municipis encarnen tot el contrari d’això: els seus carrers i barris es viu permanentment el debat, l’entesa, la diversitat i l’acord. Els municipis són plurals per definició; per tant, els seus ens locals també ho són. 

CREC i entenc que aquesta és la única manera de fer política, l’altra manera de fer política. I és només així, treballant junts, com aconseguirem solucionar els problemes dels ciutadans i ciutadanes que han confiat en nosaltres per ajudar-los, a ells i a la nostra ciutat i la nostra comarca. Perquè Tortosa no es mereix això. Tortosa ha de tornar a ser la ciutat de les oportunitats, i només ho aconseguirem amb la política del diàleg, la negociació i el pacte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada